Hediyelik eşyalar kent kültürünün izlerini taşıyor

Hediyelik eşyalar kent kültürünün izlerini taşıyor -Orijinal haliyle korunan 3 bin yıllık geçmişe sahip Karabükün Safranbolu ilçesindeki konak, han ve hamam gibi tarihi yapıların, fiyatı 3 bin liraya kadar ulaşan maketleri, en fazla t


KARABÜK (A.A) - Ahmet Özler - Orijinal haliyle korunan 3 bin yıllık geçmişe sahip Karabükün Safranbolu ilçesindeki konak, han ve hamam gibi tarihi yapıların maketleri en fazla talep edilen hediyelik eşyalar arasında yer alıyor.
     18, 19. ve 20. yüzyıllarda herhangi mimari plana dayanmaksızın inşa edilmiş konakları ile Dünya Miras Listesinde yerini almış Safranboluda, Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, köprü ve konakların eşsiz güzelliklerinin yansıtıldığı maketler, ilçenin her sokağında gelen turistler tarafından büyük ilgi görüyor.
     Açık hava müzesi olarak anılan tarihi ilçede turistlere satılan maketler işinin ehli ustalar tarafından özenle üretiliyor. Safranboluya gelen ziyaretçilerin en fazla satın aldığı hediyelik eşya maket konaklar internet üzerinden de satılıyor.
     Hediyelik eşya satıcısı Hüsnü Özdemir, AA muhabirine, ustalardan aldıkları ve sadece ilçeye ait maketleri yerli turistlerin yanı sıra Tayvan, Japonya, Güney Kore, Almanya ve Kanada gibi ülkelerden gelen yabancı turistlere de sattıklarını söyledi.
     En çok konakların maketlerinin satıldığını belirten Özdemir, Kültürel zenginliklerimizin maketleri bizlerin gelir kaynağı. İlçemizde maket yapan yaklaşık 30 atölye var. Bu atölyelerde üretilen maketler konak, cami, han ve hamam gibi kültürel zenginliklere ait. İlçemize gelen turistler bu maketleri hatıra olarak ve yakınlarına, arkadaşlarına hediye olarak alıyor. 5 lira ile 3 bin lira arasında değişen fiyatlarda satılıyor. Fiyatlar kalitesine ve boyutuna göre değişiyor diye konuştu.
    
     -Çin malı hediyelik eşyalar-
    
     İlçede çok fazla Çin malı hediyelik eşyalarında satıldığını ancak buna rağmen kent kültürünü yansıtan hediyelik eşyaların daha çok ilgi gördüğünü ifade eden Özdemir, şöyle devam etti:
     Çok değişik şekillerde Çin malı hediyelik eşyalar da satılıyor. Ancak tarihi yapıların maketleri kadar ilgi görmüyor. Çin malı hediyelik eşyalar ile rekabet edebilmek için özellikle konaklar, değişik şekillerde üzerine yansıtıldığı şekerlik, peçetelik, buzdolabı süsü ve anahtarlık gibi birçok şeklinde tasarlanıyor.
    
     -Kültürel zenginliklerin yaşatılması-
    
     Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy ise ilçedeki kültürel zenginliklerin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için bir merkez oluşturduklarını ve burada üretim yaparak esnafa ürün desteği verdiklerini kaydetti.
     Samut ve soyut miraslarının gelecek kuşaklara aktarılması için her yolu deneyeceklerini ifade eden Aksoy, şöyle dedi:
     Yüzlerce yıllık süreçte oluşan Türk kent kültürünün günümüzde yaşayan en önemli yapı taşlarının bulunduğu ilçemizde kültürümüzü yansıtacak maketlerin üretimi ile somut olmayan mirasımızın üretimini oluşturduğumuz merkezde gerçekleştiriyoruz. Han, hamam, cami, çeşme, köprü ve konakların eşsiz güzelliklerinin yansıtıldığı maketler ile örf ve adetlerimiz olan, yemek ve gelenekler de yaşatılarak gençlerin tanıması sağlanıyor. Esnafımız aracılığı ile turistlere ulaştırılıyor. İlçemize gelen bir yerli veya yabacı turist hem tarihi yapıların maketini alabiliyor hem de yüzlerce yıllık bir gelenekle yapılan yemeklerden yiyor. Düğün ve kına gecelerini izleyebiliyor. Böylece çok önemli bir tanıtım da yapmış oluyoruz.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Hediyelik eşyalar kent kültürünün izlerini taşıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER