Hem tedavi görüyorlar hem resim yapıyorlar

Hem tedavi görüyorlar hem resim yapıyorlar -Gaziantep Dr. Ersin Aslan Devlet Hastanesinde böbrek hastalarının diyaliz süresini daha etkin değerledirmeleri için çalışma başlatıldı -Psikolog Kılıç: "İlk başlarda yapamam endişesi


GAZİANTEP (A.A) - Kaan Bozdoğan - Gaziantep Dr. Ersin Aslan Devlet Hastanesindeki merkezde yaklaşık 4 saat diyaliz tedavisi gören hastalar, bu süreyi resim yaparak değerlendiriyor.
     Hastanede tedavi gören böbrek hastalarının diyaliz süresini daha etkin değerledirmeleri ve sosyal etkinliklere katılmaları için çalışma başlatıldı. Bu çerçevede merkezde kütüphane oluşturuldu, hastalara yönelik resim kursu düzenlendi.
     Aldıkları derslerin ardından kendilerini geliştiren hastaların kimi pastel kimi de sulu boya ile duygularını, düşüncelerini, hayallerini kağıda aktarıyor.
     Merkezde görevli psikolog Özgül Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastaların memnuniyeti için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini söyledi.
     İlk etapta kütüphane oluşturarak okumaya teşvik ettiklerini belirten Kılıç, daha sonra hastaları resim yapmaya yönlendirdiklerini anlattı. Böylelikle hastalarını kendilerini resimle ifade etmeye başladığını vurgulayan Kılıç, şöyle konuştu:
     "Bazı hastalarımız çok yatkın değil ama genelde kendilerini ifade etmek konusunda çok istekli olduklarını gözlemledik. Çünkü bu iş yaratıcılık istiyor. İlk başlarda yapamam endişesi taşıyorlardı. Yaptıklarını görünce keyifli zaman geçirmeye başladılar. Ruhsal durumları zaten yaptıkları resimlere yansıyor."
     Kılıç, yapılan resimlerin ilerleyen günlerde sergilenebileceğini ifade etti.
    
     -Yeteneklerini keşfettiler-
    
     Diyaliz cihazına bağlı yaşam sürdükleri için sanatsal faaliyetlere yeterince katılamayan hastalar, yeteneklerini hastanedeki etkinliklerle keşfediyor.
     Yaklaşık 10 yıldır tedavi gördüğünü belirten Ayşe Özpalas, daha önce tedavi süresini uyuyarak geçirdiğini bundan dolayı da sıkıldığını söyledi.
     Resim yapmaya başladıktan sonra zamanın farkına varamadığını ifade eden Özpalas, şunları anlattı:
     "İlkokulda basit resimler yapıyordum ama burada yeteneğimin olduğunu fark ettim. Ben bile yaptığım resimlere hayret ediyorum. Ayrıca bu faaliyette kendimi çok iyi hissetmeye başladım. O günkü psikolojik durumum ne ise resimlerime de onları yansıtıyorum. İyiysem, mutluysam çok güzel şeyler çıkartıyorum."
     Yaklaşık 2 yıldır diyaliz tedavisi gören Tuba Şiltu da daha önce hiç resim yapmadığını, aldığı eğitimin ardından yaşamından kesitleri kağıda aktardığını kaydetti.
    
     Yayıncı: Ahmet Caner Baysal
<< Önceki Haber Hem tedavi görüyorlar hem resim yapıyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER