Her kente işaret dili tercümanı geliyor

Her kente işaret dili tercümanı geliyor -Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi: Türk İşaret Dili Sözlüğü tamamlandı. Milli Eğitim Bakanlığı bu sözlüğü esas aldıktan sonra, elinde işaret dili sertifikası olan kişil


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Serdar Yılmaz - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, Türk İşaret Dili Sözlüğünün tamamlandığını hatırlatarak, Milli Eğitim Bakanlığı bu sözlüğü esas aldıktan sonra, elinde işaret dili sertifikası olan kişilerin yeterlilik için başvurusu kabul edildi. Sınavdan geçirilecek kişiler, başarılı olurlarsa tercümanlıkları resmiyet kazanmış olacak dedi.
     Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işitme engellilerin, işitemedikleri, konuşamadıkları için atıl bırakılmış engelli popülasyonu olduğunu, bu konu üzerinde önemli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
     İşaret dili olmadan, bunun çevirmenleri ve tercümanlarının da olamayacağını kaydeden Çiftçi, işitme engellilerin kendilerini ifade etmekte güçlük çektiklerini, bakanlıklar, hastaneler, bankalar ve kamuya hizmet veren tüm kuruluşların iletişimde işaret diline önemli ölçüde ihtiyaç duyduklarını belirtti.
     Bakan Fatma Şahinin göreve başlamasının ardından, bu eksikliği fark ettiklerini ve ilk iş olarak engelliler için Türk İşaret Dilini oluşturma çalışması başlattığını anımsatan Çiftçi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte Türk Dil Kurumu (TDK) işbirliğinde uzun soluklu teknik bir çalışma başlatıldığını ifade etti.
     İşaret dilinin normal bir dil olmadığını, farklılık arz ettiğini, yönetmeliklerde bazı değişikliklere gidilerek sürdürülen çalışmalar sonucu tamamlandığını anlatan Çiftçi, Çalışmalar çok hızlı bir şekilde sonuç verdi. MEB tarafından, Türk İşaret Dili Sözlüğünün ilk çekirdek çalışması tamamlandı ve geçtiğimiz ay yayınlandı. Artık bir Türk İşaret Dili Sözlüğümüz var diye konuştu.
     Sözlüğün oluşmasından sonra, yönetmelikte yapılan değişiklikle sertifikasyon olayını netliğe kavuşturma yönünde de çalışma yaptıklarına dikkati çeken Çiftçi, şöyle devam etti:
     Milli Eğitim Bakanlığı, bu sözlüğünü esas aldıktan sonra, elinde işaret dili sertifikası olan kişilerin yeterlilik için başvurusu kabul edildi. Sınavdan geçirilecek bu kişiler, başarılı olurlarsa tercümanlıkları resmiyet kazanmış olacak. Bakanlığımız da, bu kişiler arasından 100e yakın tercüman alımı yapacak. Bütün illerimize, işaret dili tercümanlarını yerleştirmiş olacağız. Adli davalarda bir uyuşmazlık durumunda ya da bir mağduriyetin işitme engelli tarafından ifade edilmesinde tercüme işlerini görecekler. Resmi programlarımızda konuşmaları tercüme etmek üzere görev alacaklar. Aynı zamanda, Başbakanımızın, bakanlarımızın konuşmalarını işaret diline çevirecekler.
     Çiftçi, kısa süre önce ilgili bakanlıklar ve kurumların işbirliğiyle hazırlanan Türk İşaret Dili Sözlüğünün içerik ve hazırlanış bakımından bir ilk olma özelliği taşıdığını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Her kente işaret dili tercümanı geliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER