Hollandanın Venlo kentindeki Türk bahçesi

Hollandanın Venlo kentindeki Türk bahçesi -AK Parti Antalya Milletvekili Badak: -Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin, üyesi olduğu icra kurulunun haberi olmadan Başbakanlığa Hollandada Türk bahçesi o


ANTALYA (A.A) - AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçılar Birliğinin, üyesi olduğu icra kurulunun haberi olmadan Başbakanlığa Hollandada Türk bahçesi oluşturma talebinde bulunması ve Başbakanlıktan aldığı paranın kaynağını bugüne kadar açıklamaması doğru bir davranış değil dedi.
     Badak, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olarak kabul edilen Dünya Botanik EXPOsunun 2016 yılında Çiçek ve Çocuk temalı olarak Antalyada yapılacak fuar süreci hakkında bilgi verdi.
     1992 yılında Antalya Sanayici İşadamları Derneğinin başkanı olduğu dönemde Antalyanın World EXPOya aday olabileceği düşüncesini ortaya koyduğunu ifade eden Badak, bugüne kadar gelinen süreçte de hep yer aldığını kaydetti. Bir döneme kadar organizasyonun birlik beraberlik içinde yürüdüğünü, ancak son dönemlerde hoş olmayan tartışmaların gündeme geldiğini dile getiren Badak, (AK Partililer EXPOyu Ankaraya bırakmışlar) gibi hoş olmayan iddialar ortaya atılıyor. EXPO, Antalya, Türkiye ve Türk tarımı için son derece önemli bir organizasyon. Herkesin kenetlenip her açıdan bu fuara hazır olması gerekirken, tartışmaların bu boyuta taşınması üzüntü verici dedi.
     Fuara yurt dışından 3 milyon, yurt içinden de 5 milyon ziyaretçi gelmesinin planlandığını, bu ziyaretçilerin 180 güne dağılması gerektiğini anlatan Badak, bu tür organizasyonların kapsamlı bir şekilde organize edilmesi gerektiğini dile getirdi.
     Bu tür organizasyonlarda katılımcı, ziyaretçi ve mekan şeklinde 3 temel unsurun önemli olduğunu vurgulayan Badak, yönetimde Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçılar Birliğinin yer almaması yönündeki eleştirilerle ilgili şunları söyledi:
     Bu yapıya göre yönetimde ilgili kurumların olması gerekiyor. Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yönetimde olacak. Bir de Antalya olmalı dedik, bunun için de Antalya Ticaret ve Sanayi Odası alındı. Geriye bir tek kurum belirlenmesi kaldı. Bunun için de fuarın teması botanik, yani tamamen tarıma yönelik. Bu unsura en kapsamlı hangi oda var, Ziraat Odası karşımıza çıktı. Ziraat Odasının Türkiyede 5.5 milyon aktif üyesi bulunuyo. Botanik temalı fuarın tarım alanı içinde daha fazla kitleye hitap edebileceği düşüncesinden hareketle Ziraat Odasının daha uygun olacağını düşünüldü. Yönetimde şu isim vardı, bu isim yoktu yönünde bir tartışma gereksiz. Teknik açıdan bakıldığında yönetim kurulu ile ilgili verilen karar doğru.
     Türkiyede ilk defa EXPO yapılacağını vurgulayan Badak, Fuarları bir operaya benzetiyorum. En iyilerini bir araya getirip sunmak iyi bir çalışmanın eseridir. Bu konuda müzakerelerin yapılması, görüşlerin belirtilmesi, eleştirilere yer verilmesi güzel, ama tartışmaların çatışma noktasına taşınması hoş değil diye konuştu.
    
     -15 Ağustosa kadar yapılan harcamalar tek tek açıklanmalı-
    
     Milletvekili Badak, Hollandanın Venlo kentinde haziran ayında oluşturulan Türk bahçesi ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Türk bahçesinin EXPO 2016 Antalya İcra Kurulunun bilgisi dışında kurulduğuna dikkati çeken Badak, bahçenin Başbakanlıktan alınan 3 milyon 295 bin avro destek alınarak oluşturulduğunu belirtti.
     Böyle bir çalışma yapılacaksa ilgili kurumun önce üyesi olduğu İcra Kurulundan izin alması ve kurulca Başbakanlığa talepte bulunulması gerektiğini dile getiren Badak, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçılar Birliğinin üyesi olduğu icra kurulunun haberi olmadan Başbakanlığa Hollandada Türk bahçesi oluşturma talebinde bulunması ve Başbakanlıktan aldığı paranın kaynağını bugüne kadar açıklamaması doğru bir davranış değil dedi.
     Bunun dışında ilgili kurumun Antalya EXPO 2016nın tanıtımı için de yine İcra Kurulunun bilgisi dışında Başbakanlıktan 700 bin lira civarında bir destek talep ettiğini ileri süren Badak, Başbakanlıktan Antalya Valisi Ahmet Altıparmakın arandığını, Vali Altıparmakın da olaydan bu şekilde haberdar olduğunu iddia etti.
     Bu tür davranışların gizlice yapılmasının ciddiyetsizlik olduğunu savunan Badak, Başbakanlıktan alınan 1 dekarlık alan için 3 milyon 295 bin avro ile daha sonra Antalya EXPO 2016 tanıtımı için alınan 700 bin liranın harcama kalemleri 15 Ağustosa kadar tek tek açıklanmalı. Kaynakların bugüne kadar hiç bahsedilmemesi, sürekli örtülmek istenmesi şüphe uyandırıyor diye konuştu.
     Türk bahçesinde Türkiyenin ürün çeşitliliği açısından profesyonelce tanıtılmadığını iddia eden Badak, fuarın amacının tarla bitkileri konusunda yeni ürünlerin keşfedilmesi olduğunu, ancak Türk bahçesinde araştırma yapılan yeni ürünlere yer verilmediğini kaydetti.
     Türk bahçesinde kaynakların etkin ve verimli kullanılmadığını ileri süren Badak, Kamu kaynaklarını kullanan tüm kurumlar yaptıkları harcamaları bir ay sonra kendi web sitelerinde yayınlamalı. İlgili kurumun da yaptığı harcamaları kendi web sitesinde yayınlaması gerektiğini düşünüyorum dedi.
    
     Muhabir: Hatice Özdemir
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Hollandanın Venlo kentindeki Türk bahçesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER