İSO Başkanı Tanıl Küçük: (2)

İSO Başkanı Tanıl Küçük: (2) -AB Türkiye için hala önemli bir çıpadır, Türkiye hazırlıklarını devam ettirmelidir


İSTANBUL (A.A) - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, Avrupa Birliğinin (AB) Türkiye için hala önemli bir çıpa olduğunu ve Türkiyenin hazırlıklarını devam ettirmesi gerektiğini belirtti.
     Tanıl Küçük, Yeni Bir Yıla Doğru İlerlerken Dış Politikadaki Gelişmelerin Değerlendirilmesi ana gündem maddesinin ele alındığı İSOnun Kasım ayı Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, etkilerini hala hissettiren küresel krizin, geçen 10 yılın önemli kırılma noktalarından biri olduğunu söyledi.
     Krizin dünya ekonomisine yönelik algıları değiştirdiğini ve ekonomik güç merkezlerindeki batıdan doğuya doğru kayışı yaygın kabul gören bir gerçeğe dönüştürdüğünü ifade eden Küçük, son dönemde dünyada siyasal ve toplumsal anlamda Türkiyeyi de etkileyen önemli değişiklikler yaşandığını dile getirdi.
     Tunusta başlayan Arap Baharının Mısır ve Libyadan sonra Suriyeye sirayet ettiğini, Türkiyenin sınır komşusu Suriyede de sorunların ve silahlı çatışmaların devam ettiğini hatırlatan Küçük, Suriyedeki çatışmaların, ekonomiden sıcak çatışmaya ve insani boyuta kadar geniş bir yelpazede Türkiyeyi ciddi şekilde etkilediğini ifade etti.
     Küçük, Ülke içindeki tarafların yanında, uluslararası aktörlerin de açık veya örtülü bir şekilde dahil olduğu ve adeta dünyadaki güç dengelerinin düğümlendiği Suriyede ne olacağını kestirmek hala çok zor görünüyor. İran, bölgemizin bir diğer düğüm noktası. Arap Baharı rüzgarlarının estiği Mısırda istikrar henüz sağlanmadı. Tahrir Meydanı hala iktidar mücadelelerine sahne oluyor. Gazze, maalesef kanayan yara olmaya devam ediyor. Türkiye ve İsrail arasında, Mavi Marmara baskını ile doruğa ulaşan gerginlik çözümsüzlüğünü koruyor diye konuştu.
    
     -AB Türkiye için hala önemli bir çıpa-
    
     Batıda ise Avrupa Birliği ülkelerinin hala ekonomik krizle boğuştuğuna dikkati çeken Küçük, Komşumuz Yunanistanda krizin şiddeti sokaklara yansıyor. ABDde Başkan Obama ikinci kez iktidara geldi. Suriye meselesi, Rusya ve Çinin, çok kutuplu dünyanın iki önemli aktörü olduklarını bir kez daha hatırlattı. Son yıllarda Türkiye eskiye kıyasla daha değişik, bazılarınca daha aktif olarak adlandırılan bir rota izlemeye başladı. Değişiklikler çerçevesinde, komşularla sıfır sorun politikası, eksenimizin kayıp kaymadığı, Suriye politikasında hata yapılıp yapılmadığı yakın dönemin önemli tartışma başlıkları oldu yorumunu yaptı.
     Türk dış politikasında ABnin son dönemde gündemden tümüyle düşmüş göründüğünü öne süren Küçük, Mevcut durumda, AB büyük bir sarsıntı geçiriyor. Ekonomik kriz, birliğin geleceğine yönelik soru işaretlerine yol açıyor. Ama iki dünya savaşı yaşamış, bu güne kadar pek çok badireyi atlatmış, kalıcı barış ve istikrar adına AB projesini değişen dünya konjonktürüne rağmen 60 yıldan uzun süre geliştirerek yaşatmayı başarmış, pek çok alanda köklü birikime sahip Avrupanın hemen yerle bir olacağını düşünmenin, ne kadar gerçekçi bir tespit olduğu, tartışmaya açıktır şeklinde konuştu.
     AB Türkiye için, hala önemli bir çıpadır ve Türkiye, hazırlıklarını devam ettirmelidir diyen Küçük, ABnin pazar olarak da çok önemli olduğunun altını çizdi.
     Bütün komşular, çevre ülkeler ve bölgeyle ilişkilerin iş dünyası olarak kendileri için de önem taşıdığını dile getiren Küçük, Türkiyenin hem batısı hem doğusu ile önemli siyasi, ekonomik, kültürel, tarihi bağlara sahip bir ülke olduğunu söyledi.
     Küçük, Ülkemizin, Avrupayla, tüm komşularımızla, çevre ülkelerle, bölgemizdeki ülkelerle arasındaki sorunları çözmesi, ticari ve ekonomik ilişkilerini artırması, iş dünyası olarak bizlerin her zaman destekleyeceği bir yaklaşımdır. Türkiyenin önümüzdeki yıllarda dünyada ilk on ekonomi arasına girme, küresel bir güç olma iddiası, vizyonu vardır. Güçlü bir ekonomik ve ticari ayağı olmaksızın, bu vizyonun tam anlamıyla hayata geçmesi imkansızdır değerlendirmesini de yaptı.
     Toplantıda ayrıca, Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu da Türkiyenin dış politikası ve bölgesel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerini sanayicilerle paylaştı.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Mücahid Eker
     Yayıncı: Zekeriya Gülün
<< Önceki Haber İSO Başkanı Tanıl Küçük: (2) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER