Kadın cirit takımı karpuz festivalini renklendirecek

Kadın cirit takımı karpuz festivalini renklendirecek -Diyarbakır Uluslararası Karpuz Festivali kapsamında pek çok etkinliğin yanı sıra kentin kültüründeki gelin alma ritüeli Türkiyenin tek kadın cirit takımı tarafından canlandırıl


DİYARBAKIR (A.A) - Uygulanan destek projeleriyle 2 yılda 13,5 kilo büyüyen Diyarbakır karpuzu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan Diyarbakır Uluslararası Karpuz Festivalinde dünya vitrinine çıkacak. Festivalde kentin kültüründeki gelin alma ritüeli Türkiyenin tek kadın cirit takımı tarafından canlandırılacak.
     Güneydoğu Anadolunun kültür ve tarım merkezi Diyarbakır, kentin önemli simgelerinden biri olan lezzetiyle ünlü karpuzlarını ilk kez uluslararası bir festival ile dünyaya tanıtacak.
     Bakanlıkça hazırlanan Diyarbakır Karpuzunu Geliştirme Projesi ile 2 yılda ortalama 13,5 kilogram büyüyen tescilli Diyarbakır karpuzu, bakanlık ve Diyarbakır Valiliği tarafından düzenlenen, Kültür ve Turizm Bakanlığınca da desteklenen uluslararası festival ile hem Türkiye hem de yurt dışına etkin biçimde tanıtılacak.
     Festival kapsamında pek çok etkinliğin yanı sıra Diyarbakır Hipodromundaki Karpuz Kupası Koşusu öncesi kentin kültüründeki gelin alma ritüeli Türkiyenin tek kadın cirit takımınca canlandırılacak.
     20 Eylülde cirit atma gösterileriyle başlayacak ve 4 gün sürecek festivalde birbirinden renkli konserler, yarışmalar, konserler ve gösteriler yer alacak.
     Bedri Ayseli, İbrahim Candan, Recep Kaymak, Kadir İpek ve Berdan Mardini gibi ünlü sanatçıların jüri üyeliğini yapacağı Diyarbakır Türküleri Ses Yarışması gibi pek çok etkinliğin yer alacağı festivale birçok ülkeden çok sayıda yabancı konuğun katılması bekleniyor.
    
     -Karpuzu dostluk mesajına dönüştürecek festival-
    
     Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, il müdürlüğünde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Yayın Dairesi Başkanlığından festival sözcüsü Nazan Okkuşçu ve şube müdürlerinin katılımıyla düzenlediği basın toplantısında, Diyarbakırın yıllar boyunca bir marka haline gelen Diyarbakır karpuzunun ününe yakışır bir uluslararası festival ile Türkiye ve dünyaya tanıtılacağını söyledi.
     Koçkaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Ekerin katılımıyla gerçekleştirilecek Diyarbakır Hipodromundaki 1. Uluslararası Karpuz Kupası yarışı öncesi Diyarbakır kültüründe gelin alma ritüelinin Türkiyenin tek kadın cirit takımı olan Uşak Bayan Atlı Spor Kulübü kadın ciritçilerince canlandırılacağını ifade ederek, kadın atlı cirit takımının festival kapsamında kente geleceğini belirtti.
     Festival kapsamında yer alacak Diyarbakır Türküleri Ses Yarışmasında birçok ünlü sanatçının jüri üyeliği yapacağına dikkati çeken Koçkaya, şöyle dedi:
     21-23 Eylül tarihleri arasında karpuzu bir dostluk mesajına dönüştürecek olan festivalde birbirinden renkli konserler, karpuz konulu sıra dışı sergiler, gösteriler, yarışma ve oyunlar yer alıyor. Bu kapsamda düzenlenecek Diyarbakır Türküleri Ses Yarışmasının finali 21 Ağustos akşamı Sümerpark Amfi Tiyatroda gerçekleştirilecek. Bedri Ayseli, İbrahim Candan, Recep Kaymak, Kadir İpek ve Berdan Mardini gibi ünlü sanatçıların jüri üyeliğini yapacağı yarışmada adaylar yeteneklerini sergileme fırsatı bulacak. Ses yarışmasının yanı sıra ilk gün animasyonlar düzenlenecek. Festivalin ikinci günü il müdürlüğümüzde hazırlanan kent tablosunun açılışı yapılacak. İlgili kurum ve kuruluşlar ile protokol ve halkın katılacağı festival korteji, Sümerparktaki festival alanına doğru yürüyüşünde renkli görüntüler oluşturacak. Fuar alanında Diyarbakır fotoğraflarından oluşan karpuz sergisi, karpuza en çok yakışan çocuk, karpuz yeme ve karpuz yuvarlama yarışının yanı sıra Erdebil Köşkünde yemek yarışması yapılacak. On Gözlü Köprüde ise çayda çıra gösterisi yapılarak Dicle Nehrine 400 karpuz bırakılacak. 23 Eylülde geleneksel karpuz festivali koşusunun yapılacağı festivalin gala konserinde ise Ezginin Günlüğü, Olgun Eren, Ferec ve Ferat gibi sevilen sanatçılar ile sürpriz isimler sahne alacak.
     Diyarbakır yıllar boyunca bir marka haline gelen Diyarbakır karpuzunun eski görkemli günlerine geri dönüşünü ününe yakışır bir uluslararası festival ile kutluyor. 21-23 Eylülde Diyarbakırda hayatın devam ettiğini, hayatın coşkulu bir şekilde sürdüğünü, hayata dört elle bağlanmamız gerektiği mesajını bu festival ile vermeyi amaçlıyor, karpuzu bir dostluk mesajına dönüştürecek festivale tüm halkımızı bekliyoruz.
     Koçkaya, festival kapsamında düzenlenen karpuz yarışmasında seçilecek en büyük karpuzu Cumhurbaşkanı Abdullah Güle, ikinci büyük karpuzu Başbakan Recep Tayyip Erdoğana, üçüncü büyük karpuzu ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Ekere armağan edeceklerini belirtti.
    
     Muhabir: Sema Kaplan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Kadın cirit takımı karpuz festivalini renklendirecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER