Kadın girişimcinin başarı hikayesi

Kadın girişimcinin başarı hikayesi -KAYSO ve Ortak İdealler Derneğinin, kadın istihdamıyla ilgili toplantısına konuk olan Kayserili iş kadını Berna İlter, başarı hikayesiyle hemcinslerine cesaret verdi -İlter: Dış ticaret ve Londra


KAYSERİ (A.A) - Kayserili iş kadını Berna İlter, Kayseride Kadın İstihdamını Nasıl Artırabiliriz- konulu toplantıda anlattığı başarı hikayesiyle hemcinslerine cesaret verdi.
     BRN Yatak Baza Ev Tekstili İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ortağı Berna İlter, Kayseri Sanayi Odası ve Ortak İdealler Derneğinin düzenlediği toplantıda, iş hayatında kısa süredeki yükselişinin hikayesini anlattı.
     Kayseride kadınlara elinin hamuruyla erkek işine karışma telkininde bulunulduğunu, oysa nüfusun arttığı ve kaynakların azaldığını, tek sermayenin insan olduğunu belirten İlter, Türkiyenin 2023 yılında dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olmayı hedeflediğini, nüfusun yarısını oluşturan kadınların bu hedef içinde görmezden gelinmemesi gerektiğini vurguladı.
     Artık 21. yüzyılda kadın girişimciliğini tartışmak yerine imkanı ve hevesi olan kadın girişimcilerin desteklenmesini öneren İlter, şunları söyledi:
     Tarihi 6 bin yıl öncesine dayanan Kayseride, Kültepe Höyüğündeki kazılarda ortaya çıkarılan çivi yazılı kil tabletlerde görüldüğü gibi Kayseride yaşayan kadın erkek herkes, ticaretin içinde olmuştur. Kayseri kadını sadece bağ, bahçe işleriyle uğraşmamış, ticari hayata da katılmıştır, eşini desteklemiş ve yönlendirmiştir. Girişimcilik ruhu, Kayserili kadınların genlerinde var. 2000li yıllardan sonra ev baklavacılığında bir sektör oluştu. Bu sektörün yükselişi de Kayseriden başlamıştır. Kayserili kadınlar, evde oturduğu yerde bile girişimciliğini yapmıştır. Ben de taşıdığım genler ve almış olduğum eğitimle 1997 yılında Çinkur AŞde profesyonel yönetici olarak çalışmaya başladım. Burada dış ticaret ve Londra Metal Borsası işlemlerini yürütürken Türk olduğuma inanmayan Avrupalı muhataplarım oldu. Bu, benim uluslararası ticareti yapabilen bir Türk iş kadını olma hayalimi hep canlı tuttu ve 4 yıl sonra uluslararası dış ticaret danışmanlık firması kurarak, girişimcilik hayatıma başlamış oldum.
    
     -Krizlerden yılmadı, fırsata dönüştürdü-
    
     Bu şirkette, girişimcilik hayatının bütün krizlerini gördüğünü anlatan İlter, firmasını kapatıp başka firmanın çalışanı olma ya da firmanın devamı için yeni bir çıkış yolu çizme seçeneklerinden zor olanını tercih ettiğini kaydetti.
     İlter, o dönemde yaşanan ekonomik krizi fırsata çevirmek için ihracata yöneldiğini belirterek, şöyle konuştu:
     O dönemde büyük bir devalüasyon olmuştu. İhracata yönelmenin tam zamanıydı ve Kayserideki KOBİlerin bir çoğunun dış ticaret departmanı yoktu. İlkokuldan beri coğrafyayla ilgiliydim. Ülkelerin gelir seviyeleri, neyle geçindikleri, buna göre kendim araştırmalar yaptım ve birçok KOBİ ürünlerin Afrika ve Orta Doğu pazarına uygun olduğunu düşündük. Bu amaçla Tanzanyada bir fuara katıldım. Burada çelik kapı, ocak, fırın üreten firmaların kataloglarıyla stant açtım. O dönemde Afrika ile ticaret şimdiki gibi yaygın değildi. Kayserideki çelik kapı üreticileriyle Nijerya arasında bir ticaret köprüsü oluşturdum. Hem tedarikçilere hem çalıştığım firmalara sadece aracılık değil, alım satım da yaparak güven verdim ve bütün ürünlerde BRN markasını kullandım. İlk sene 43 bin dolarla başlayan ihracatım, 3-4 yıl içinde 3,5 milyon dolara yükseldi. Bir nevi uluslararası çerçi gibiydim.
    
     -5 yılda 5 kıtaya ihracat-
    
     Eşiyle birlikte yatak firması kurarak hızla yükselişe geçtiğini anlatan İlter, şöyle devam etti:
     Eşimle beraber yatak firması kurdum. 800 metrekarede 10 işçiyle imalata başladım. Bir farklılık yaratmak gerekiyordu. Bunun için bütün ülkelerin kültürlerini inceledim. Sektörün en iyilerinin yer aldığı uluslararası fuarlara katıldım. Ürün çeşitliliği, bizi olduğumuzdan büyük bir firma gibi algılattı ve ihracat portföyümüzü artırmış olduk. 5 yılda, Kayseri Serbest Bölgede 24 bin metrekare alanda 5 kıtaya satış yapan, 20 milyon dolara yaklaşan ihracatıyla yatak sektöründe ihracatta lider firmalardan biri konumuna geldik.
    
     -Türk olduğuna inanmayan Avrupalılar, başarı öyküsünü dinledi-
    
     Berna İlter, girişimcilikteki başarısıyla ulusal ve uluslararası birçok ödül aldığını belirterek, başarı hikayesini anlatması için Avrupa Parlamentosuna davet edilmesinin kendisine büyük gurur yaşattığını söyledi.
     İlter, Kadın girişimci olarak ulusal ve uluslararası birçok ödül aldım. Benim için biri çok önemliydi. Bir zamanlar Türk olduğuma inanmayan Avrupalılar, beni Avrupa Parlamentosunda girişimcilik hikayemi anlatmam için davet ettiler. Firmamız, 2011 yılında Avrupanın en iyi 10 girişimcisinden biri seçildi ve onur ödülü aldık. Bu yıl da Türkiyenin en hızlı büyüyen 25 şirketinden biri olarak TOBB ve Harward Üniversitesinden ödül aldık dedi.
     BRNyi kurarken hayallerini gerçekleştirmek ve işini doğru yapmaktan başka hedefi olmadığını ifade eden İlter, Memur emeklisi bir ailedendim, sermayemiz yoktu. İnsanlar girişimcilik için önce sermayenin şart olduğunu düşünür. Bize maddi ve manevi güç veren Kayserili girişimcilerimiz vardı. Bu bize hep güç verdi diye konuştu.
    
     -Ortak İdealler Derneği Türkiye Direktörü Ayşegül Gürerk-
    
     Ortak İdealler Derneği Türkiye Direktörü Ayşegül Gürerk de 2008de Türkiyede kurulan derneğin 5 yıldır uyguladığı Meridyen Programı kapsamında bugüne kadar kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarından 302 yöneticiyi bir araya getirdiklerini söyledi.
     Kayseride de değişik illerdeki 18 farklı kurumdan 20 yöneticiyi buluşturduklarını belirten Gürerk, Yöneticilerimizi, yetkin olmadan da etkin olmaya teşvik etmeyi, yöneticilerimize 2x2nin bazen 7, bazen 5, bazen 3 ettiğini kabul ettirmeyi, illa ki, doğru budur diye dümdüz gitmenin yeterli olmadığını günümüzde onlara gösterebilmeyi, duvarları yıkıp, herkesin kendisini rahat hissetmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Türkiyede insanlar birbirlerine saygı gösteriyor ama saygı duymuyor diye konuştu.
     Toplantıya, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak da katıldı.
     Muhabir: Mustafa Yıldız / İsmail İçer
     Yayıncı: Zülal Eser
<< Önceki Haber Kadın girişimcinin başarı hikayesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER