Kalkınma Bakanı Yılmaz:

Kalkınma Bakanı Yılmaz: -Türkiye bütün dünyaya ekonomi ve demokrasinin atbaşı giden süreç olduğunu gösterdi -Yeni anayasa çalışmalarımızla ve yasal değişikliklerimizle Türkiye artık ileri demokrasiyi hedefliyor (


MALATYA (A.A) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye bütün dünyaya ekonomi ve demokrasinin atbaşı giden süreç olduğunu gösterdi dedi.
     AK Parti Malatya il teşkilatının verdiği iftara katılan Yılmaz, yaptığı konuşmada, Türkiyenin son 10 yılda çok önemli mesafeler katettiğini söyledi.
     Türkiyenin birinci lige çıkmak ve dünya ülkeleri içinde ekonomisi güçlü ilk 10 ülke arasına girmek için 2023 vizyonunu gerçekleştirmesi gerektiğini anlatan Yılmaz, 3 bin 500 dolarlık kişi başına gelirden 10 bin dolarlık geliri aşmış durumdayız. 3 katı kadar kişi başına gelirde bir artış sağlamışız dedi.
     230 milyar dolarlık bir ekonomi olan Türkiyenin geçen yıl itibariyle 780 milyar dolarlık bir ekonomiye ulaştığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
     İhracatımız geçen yıl 135 milyar dolara ulaştı. 30 küsur milyar dolardan başlamıştık. Şimdi biz çok daha ileri noktalara taşımak istiyoruz. 2023te kişi başına gelirimiz 25 bin dolara çıksın, ekonomimiz 2 trilyon doları aşsın, ihracatımız 500 milyar doları aşsın istiyoruz. Bütün bunları gerçekleştirmemiz için AK Parti olarak adeta dün kurulmuş gibi aynı heyecanla aynı coşku ile çalışmaya devam etmek zorundayız.
     Yılmaz, 2001 krizinden sonra Türkiyenin, faizlere milli gelirin yüzde 15,5ini ödediğini ifade ederek, bugün bu rakamın yüzde 3e indiğini kaydetti.
     AK Partinin oluşturduğu güven ve istikrar sonucu enflasyonun ve faizlerin düştüğünü söyleyen Yılmaz, Devletin iki yakası bir araya geldi. Bütçe dengelerimiz kuruldu ve bu güven ve istikrarın sonucunda büyük hizmet yapıldı. Eskiden faize giden, çarçur edilen kaynaklar milletin hizmetine aktarılmaya başladı ifadesini kullandı.
     Yılmaz, yoksullukla mücadele anlamında da çok önemli mesafeler katedildiğini belirterek, Günde 1 doların altında geliri olan vatandaşımız kalmadı. 2,15 doların altında yaşayan vatandaşlarımızın sayısı 2002de yüzde 3-4lerdeydi. Aşağı yukarı o da sıfıra yaklaştı. 4,30 doların altında yaşayan nüfusumuz yüzde 30 civarındaydı. Neredeyse 3 kişiden biri günde 4,30 dolarında altında bir gelirle yaşıyordu. Geçen yıl bu rakam 3,7ye kadar geriledi. Bütün bunlar Türkiyenin büyüdüğünü, aynı zamanda gelirini de adil paylaştığını gösteriyor dedi.
    
     -Türkiye ayıplı günleri geride bıraktı-
    
     Türkiye bütün dünyaya ekonomi ve demokrasinin atbaşı giden süreç olduğunu gösterdi diyen Yılmaz, şunları söyledi:
     Türkiyede değişik zamanlarda yapılan anayasal ve yasal değişikliklerle bugün Türkiye çok şükür farklı bir noktaya geldi. Eskiden ayıplı bir demokrasimiz vardı. Eksik bir demokrasimiz vardı. Vesayet altında bir demokrasimiz vardı. Bugün dünyada birinci sınıf demokrasi olmadan birinci sınıf bir ekonomi olmanız, birinci sınıf bir ülke olmanız artık mümkün değil. Türkiye çok şükür o ayıplı günleri geride bıraktı.
     Yılmaz, Türkiyenin etnik sorunlarda, mezheplerde, inanç meselelerinde önemli adımlar attığını belirterek, şunları kaydetti:
     Bütün bu çalışmaların özünde şu var. Türkiye olarak bizim birliğe, beraberliğe ihtiyacımız var. Birliği, beraberliği sağlarken de herkesin etnik aidiyetine, mezhebine, dinine, inancına saygı göstereceğiz. Bu ülkede yaşayan insanların inançları maalesef uzunca bir zaman baskı altında kaldı. İnanan insanlar horlandı, dışlandı. Bütün bunlarla yine mücadele ediyoruz. Bunlar hepsi birbiriyle ilişkili konulardır. Hepsinin çözümü de daha ileri demokrasi, daha çok insan hakları, daha çok hukuk devletidir. Biz bunu yapacağız. Yeni anayasa çalışmalarımızla ve yasal değişikliklerimizle Türkiye artık ileri demokrasiyi hedefliyor.
     Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin geçmişte ihmal edildiğini anlatan Yılmaz, Biz kamu yatırımlarında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine önemli bir ayrıcalık tanıdık. Sadece geçtiğimiz 10 yılda Doğu ve Güneydoğu illerine 32 milyar lira yatırım yapmışız. Kamu yatırımlarında Doğu ve Güneydoğunun payı yüzde 7 civarındaymış. Bugün geçtiğimiz yıl itibariyle bu yüzde 15i aşmış durumda ifadesini kullandı.
     İftara katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar da Malatyada yaptıkları çalışmalar nedeniyle AK Parti Malatya teşkilatına teşekkür etti.
     Bakan Yılmaz, iftar programının ardından Malatya Ticaret ve Sanayi Odasında teravih namazı kıldı. Ardından PTT önündeki Şerbet Çeşmesinden Ramazan şerbeti içen Yılmaz, esnafı ziyaret etti.
     Yılmaz, daha sonra bir çay ocağında vatandaşlarla da sohbet etti.
    
     Muhabir: Ensar Özdemir / Yeter Erdine
     Yayıncı: Tarkan Demir
<< Önceki Haber Kalkınma Bakanı Yılmaz: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER