Kastamonuda köylüler diyet mantarı üretecek

Kastamonuda köylüler diyet mantarı üretecek -Kastamonuda valiliğin öncülüğünde dört kamu kuruluşunun desteklediği proje kapsamında, yağ olmaması nedeniyle özellikle diyet yapanlar tarafından tercih edilen ve lüks restoranlarda


KASTAMONU (A.A) - Sinan Özmüş - Kastamonuda valiliğin öncülüğünde dört kamu kuruluşunun desteklediği proje kapsamında, yağ olmaması nedeniyle özellikle diyet yapanlar tarafından tercih edilen ve lüks restoranlarda tüketilen kayın mantarı üretim denemelerine başlandı.
     Kastamonu Valiliği, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi, İŞKUR Kastamonu il Müdürlüğü ve Kastamonu Ziraat Odasının işbirliğiyle başlatılan Kayın Ağacı Kütüğünden Kültür Mantarı Yetiştirme Projesi, Bozkurt ilçesiyle merkeze bağlı Koru ve Duruçay köylerinde yürütülüyor.
     Proje kapsamında, yöre halkına eğitim verildi. Özellikle içerisinde yağ olmaması nedeniyle diyet yapanlar tarafından tercih edilen ve lüks restoranlarda tüketilen bir mantar türü olan kayın mantarı, Kastamonudaki köylüler için yeni bir gelir kaynağı olacak.
     Kolay üretilebilen, verimi yüksek ve maliyeti düşük bir mantar türü olan kayın mantarından, il genelinde 390 kütükte üretim denemeleri yapılıyor.
    
     -Orman köylülerine alternatif bir gelir kaynağı olarak düşünüyoruz-
    
     Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayın mantarının kalsiyum, fosfor, potasyum, bakır, Bl ve B2 vitaminleriyle protein bakımından oldukça zengin olduğunu belirtti.
     Kayın mantarının besin kaynağı olarak lignin, selülöz ve hemiselülöz denilen bir takım yapı maddelerini kullandığını ifade eden Ünal, mantarın içeriğinde bu maddelerin yeterince bulunduğu tarımsal artıklarda da yetiştirilebileceğini ifade etti.
     İçeriğinin yüzde 90ı su olan mantarda yağ bulunmadığını ifade eden Ünal, Yağ olmaması, sıfır kolesterol demek. Bu bakımdan da özellikle diyet için ideal bir besin kaynağı. Özellikle de lüks restoranlarda arzu edilen bir tür diye konuştu.
     Ünal, şöyle konuştu:
     Kastamonuda üretim çalışmalarına devam ediyoruz. Bu manada üretip de pazarlamak için ticari amaçlı üretim yapacak işadamları da bize müracaat ediyor. Ama şu anda büyük marketlerde tabaklarda satışı yapılıyor. Duyduğumuza göre satış rakamları da oldukça iyi.
     Orman köylülerine alternatif bir gelir kaynağı olarak düşünüyoruz. Kütük de üretimde hastalıklar son derece az oluyor. Yani ürettiğiniz mantarda da bir takım hastalıklar çıkıyor. Kütüğün içerisi doğal bir ortam olduğu için bu tür hastalıkları daha az görüyoruz. Kütük de üretim kolay, ucuz, verimi yüksek, maliyeti de düşük olduğu için daha çok tercih ediliyor.
     Ünal, Musallar köyünde yaklaşık 40 kayın kütüğünde, Bozkurt Orman İşletmesine ait depoda 300 kütükte, Orman Bölge Müdürlüğünde 5 farklı ağaç türünde, 10ar kütükten 50 kütük de ekim denemelerinin olduğunu aktararak, bunların sonuçlarının bahar aylarında alınacağını söyledi.
     Doğada yetişen mantarların zehirli olma ihtimalinin olduğunu, ancak kayın ağacı kütüğünde yetiştirilen mantarlarda böyle bir risk olmadığını vurgulayan Ünal, Kırgızistan ve Kazakistan gibi Türki Cumhuriyetlerinde bu tür mantar üretimi ve üretim tekniği konusunda çalışmaların son derece az olması nedeniyle talep gelebileceğini belirtti.
    
     -Kayın mantarı nasıl yetiştiriliyor--
    
     Ünal, kayın kütüklerine aşılama gerçekleştirildikten sonra, ilk bir ay içerisinde kütüklerin siyah poşetlere alındığını belirterek, burada mantarların kuluçka dönemini yaşadıklarını ifade etti.
     Kuluçka dönemindeki yaklaşık 1-1,5 aylık aşamadan sonra mantarların üretim alanına taşındığını aktaran Ünal, burada aşılama yapılan deliklerden mantarların çıktığını kaydetti.
    
     -Her delikten 1 kilo mantar-
    
     Mantar üretimi denemesi yapan çiftçi Hasan Karaosmanoğlu ise Kastamonu Vali Yardımcısı Atila Kantay ve Doç. Dr. Sabri Ünalın destekleriyle mantar üretimine teşebbüs ettiğini belirtti.
     Amacının doğa da ne yetişirse, onu üretmek olduğunu aktaran Karaosmanoğlu, Vali yardımcımız Bu işi sen yaparsın diyerek, bizi aydınlattı. Hocamla tanıştırdı. Hocamla birkaç kez bir araya geldik. Fikirlerini öğrendik, yapabileceğimizi hissettik. Bu şekilde yapmaya başladık. Her kütükte 12-13 tane deliğimiz var. Her delikten bir kilo mantar almayı düşünüyorum diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Kastamonuda köylüler diyet mantarı üretecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER