KAÜde Nasıl Bir Anayasa konferansı

KAÜde Nasıl Bir Anayasa konferansı -Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaboğlu: (Çözüm süreci) Anayasa süreci, bizim de birbirimizi daha yakından tanımamız için, çatışmacı dili uzlaştırıcı dile dönüştürebilmek için b


KARS (A.A) - Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, çözüm sürecine ilişkin, Anayasa süreci, bizim de birbirimizi daha yakından tanımamız için, çatışmacı dili uzlaştırıcı dile dönüştürebilmek için bir vesile olmalıydı, beceremedik onu. Bu süreç ne olacak kestirmek zor dedi.
     Kaboğlu, Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Prof. Dr. Necmettin Leloğlu Konferans Salonunda düzenlenen, Nasıl Bir Anayasa konulu konferansta, Türkiyenin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söyledi.
     Türkiyenin, 20. yüzyılda anayasa konusunda Avrupaya göre 10 yıllık gecikmeyi sorunlarına rağmen kapattığına değinen Kaboğlu, 20. yüzyıl anayasacılığında Fransada, İtalyada ve Almanyada neler oldu- Bu soruları yanıtlamaya çalıştığımız zaman aslında benzerleri Türkiyede de de oldu diyebiliyoruz. Eksikliklerine, kusurlarına ve aksaklıklarına rağmen diye konuştu.
     Türkiyenin kusurlarına, kopmalara, darbelere rağmen 20. yüzyılda büyük ölçüde uluslararası arenaya entegre olmayı başaran bir devlet olduğunu vurgulayan Kaboğlu, Cumhuriyetin ilk yıllarında gerçekleştirilen köklü değişimler, Türkiyenin 2. Dünya Savaşına girmeme becerisi, 2. Dünya Savaşından sonra Birleşmiş Milletler kuruluşuna katılması, çok partili siyasal yaşama geçilmesi önemli ifadesini kullandı.
    
     -Bu konu TBMM merkezine çekilmeli-
    
     Kaboğlu, çözüm sürecine ilişkin perdenin arkasında neler olup bittiğini bilmediklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
     Benim savunduğum ülkemiz için, Türkiye Cumhuriyeti için, geleceğimiz için savunduğum Türkiye Büyük Millet Meclisinin merkezi bir yer tutma konumunu dikkate aldığım zaman bu konu TBMM merkezine çekilmeli. Konu TBMMnin merkezine çekildiği zaman belki yavaş olur, belki zor olur ama o zaman birileri (acaba birileri özgürlüğüne kavuşmak için diğeri beklentisi olan siyasal rejime kavuşmak için mi böyle bir sürece girildi) diye hayli dedikodular çıkar. O bakımdan mesela birkaç ay önce CHPnin, AK Partiyi ziyaretini önemsemiştim. En azından CHP, AK Parti ekseni çok önemli. CHP, AK Parti ekseni MHP-BDP kutuplarını dengeleyebilir bir eksen olarak umut veriyordu. Ama başarılamadı.
     Kaboğlu, Anayasa süreci, bizim de birbirimizi daha yakından tanımamız için, çatışmacı dili uzlaştırıcı dile dönüştürebilmek için bir vesile olmalıydı, beceremedik onu. Bu süreç ne olacak kestirmek zor. Ama ne kadar farklı düşüncede olursak olalım, çok ülkelere gitmiş biri olarak söylüyorum, Türkiye, şundan sınıfta kalıyor; insanın değeri çok az bizim ülkemizde. Çok az olduğu için belki de Berfo Ana gözleri arkada gitti diye konuştu.
    
     Muhabir: Çağlar Sefertaş / Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber KAÜde Nasıl Bir Anayasa konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER