Kaya tuzuna kuyumcu titizliği

Kaya tuzuna kuyumcu titizliği -Iğdır Üniversitesi Geleneksel El Sanatları Bölümünde kaya tuzu işlemeciliği bilimsel yöntemlerle öğretiliyor -Kaya tuzundan titizlikle üretilen gece lambalarından yayılan negatif iyonlar ortamı daha s


IĞDIR (A.A) - Emrah Kocabey - Iğdır Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Geleneksel El Sanatları Bölümünde öğrencilere kaya tuzu işlemeciliği hem teorik hem de uygulamalı olarak bilimsel yöntemlerle öğretiliyor. Öğrencilerin şekil verdikleri kaya tuzundan üretilen gece lambalarından yayılan negatif iyonlar ortamı daha sağlıklı kılıyor.
     Geleneksel El Sanatları Bölümü öğretim görevlisi Hakan Güngörmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaya tuzunun bölgenin önemli doğal zenginliklerinden biri olduğuna işaret etti. Bölümlerinde öğrenim gören öğrencilere kaya tuzunu farklı şekillerde nasıl işleyeceklerini gösterdiklerini anlatan Güngörmez, bu çalışmanın kentin tanıtımına önemli katkı sağlayacağını söyledi.
     Güngörmez, kaya tuzunun astım hastalığı başta olmak üzere birçok hastalığa olumlu etkisinin olduğunu belirterek, Bölümümüzde, El işlemeciliği dersimiz var. Bu dersimizde yöreye ait olan bir taşın, madenin işlenmesine karar verdik. Böyle bir çalışma yaptık ve çok başarılı bir şekilde devam ediyoruz diye konuştu.
     Tuz mağaralarından getirilen kaya tuzuna şekil vererek gece lambası yapan öğrencilerin bu çalışmalarından maddi kazanç sağlayacaklarını da anlatan Güngörmez, şu bilgiyi verdi:
     Kars ve Tuzluca çevresindeki tuz mağaralarında 600 milyon ton kaya tuzu rezervi bulunuyor. Öğrencilerimizle önce orada bir keşif yaptık. Elde edilen kaya tuzlarından daha sonra atölyelerde işlendikten sonra elde edilen mamullerin daha faydalı kullanılabilmesi için derslerde üzerinde çalışma yaptık. Kaya tuzuyla ilgili yapılan işlemlerde ilk aklımıza gelen motif olarak evlerde kullanılmasından ibaretti. Daha sonra bunların gece lambası olarak kullanılabilme özelliği de var mı acaba, diye çalışma yaptık. Kaya tuzunun içine yerleştirmiş olduğumuz gece lambalarıyla evlerde hem gece lambası hem süs eşyası olarak kullanıyoruz. Bulunduğumuz ortamlarda negatif iyonlara ciddi olarak ihtiyacımız var. Negatif iyonlar, soluduğumuz havada bize faydalı olan moleküller olarak değerlendirilir. Bu ürünümüzün bulunduğu ortamlarda negatif iyon yayması, sağlık yönünden yapılan araştırma ve çalışmalarda faydalı olduğu kanıtlanmıştır.
    
     -İş bulamayan gençleri meslek sahibi yapmayı planlıyoruz-
    
     Iğdırda iş bulamayan gençleri de atölyede kaya tuzu işleme çalışmasını göstererek, meslek sahibi yapmayı planladıklarını anlatan Güngörmez, şunları kaydetti:
     Üniversitemizde kurulacak Sürekli Eğitim Merkezinde öğrencilerimiz dışında şehirde iş bulma problemi yaşayan gençleri de bu atölyelerde eğitime tabi tutup hem üretime katkı sağlamak hem de üretilen ürünlerin satışını döner sermaye üzerinden gerçekleştirmek istiyoruz. Bu çalışmaları mezun olan arkadaşlarımız kaya tuzu madenlerinin bulunduğu ortamlara yakınsalar, kendi evlerinde de bu üretimi yapıp aile ekonomilerine katkı sağlayabilecekler.
     Öğrencilerin kaya tuzu üzerinde montaj, boyama, desen verme ve şablon atma gibi çalışmalar yaptığını anlatan Güngörmez, şöyle devam etti:
     Biz şablon üzerinde çalıştığımız için oluşturduğumuz lambaların üzerine atamayacağımız şablon yoktur. İşi biraz daha farklı boyuta götürmek istiyoruz. Tamamen doğal olan kaya tuzlarımızda kök boyadan elde edilen mamulleri kullanmak istiyoruz. Dolayısıyla hiçbir kimyasal madde içermeyecek. Bundan sonraki çalışmalarımızda tamamen doğadan elde edilen boyalarımızı kullanmak istiyoruz.
     Çalışmalarında Rektör Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmazın kendilerini yönlendirdiğini bildiren Güngörmez, Rektörümüzün oluşturmak istediği şehir içinde bir üretim atölyesidir. İlimize gelen turistlerin de bu atölyeyi ziyaret etmesi, kaya tuzundan elde edilen mamullerin sergilenmesinde yardımcı olmak ve gelen giden misafirlere bu konuda bilgi vermek hem istihdam çerçevesinde hem de kültür turizm çerçevesinde katkı sağlamaktır diye konuştu.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Kaya tuzuna kuyumcu titizliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER