Kiloluk armutlar Bursa Ovasından çıkıyor

Kiloluk armutlar Bursa Ovasından çıkıyor -Lezzeti, dayanıklılığı, büyüklüğüyle ünlü olan ve adı Bursa ile anılan deveci armudunda, bu yıl rekolte bolluğu yaşanıyor -1-1,5 kiloyu bulan, hatta 2 kiloya yaklaşanlarına bile rastl


BURSA (A.A) - Haluk Yüksel - Lezzeti, dayanıklılığı, büyüklüğüyle ünlü olan ve adı Bursa ile anılan deveci armudunda, bu yıl rekolte bolluğu yaşanıyor. Ağırlığı 1-1,5 kiloyu bulan, hatta 2 kiloya yaklaşanlarına bile rastlanan deveci armudu, Avrupadan Ortadoğu ülkelerine kadar birçok ülkeye ihraç ediliyor.
     Kuzeyinde Katırlı Dağları, güneyinde ise Uludağın uzandığı Bursa Ovasının özel iklim ve coğrafi koşullarında, başta Ağaköy ile Adaköy olmak üzere, Kazıklı, Canbazlar, Kumkukalan, Hasanbey, İğdir, Karahıdır, İsabey, Serme ve Barakfakih köylerinde yaygın şekilde yetiştirilen deveci armudunda, rekolte bolluğu yaşanıyor.
     Geçen yıl 120 bin ton rekoltenin gerçekleştiği Bursa Ovasında, bu yıl çiçek döneminde sert rüzgarların esmemesi nedeniyle meyve tutumu iyi olduğundan rekoltenin 130-140 bin tonu bulması bekleniyor. Bir ağacın 400-500 kilo meyve verdiği deveci armudu bahçelerinde, görsel şölen yaşanıyor.
     Deveci armudu, soğuk hava depolarında gerekli koşulların yaratılması halinde, gelecek yılın mayıs, hatta haziran aylarına kadar tazeliğini koruyabiliyor, bu yüzden iç pazar satışlarının yanı sıra uzun süre ihracatı yapılabiliyor.
    
     -Kontrollü ilaç kullanımı-
    
     Ağaköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Metin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deveci armudunda, çiçek döneminde iklim koşullarının çok iyi geçtiğini, bu nedenle rekoltenin yüksek olduğunu söyledi.
     Metin, meyve tutumu sık olduğundan, üründeki irileşmenin çok fazla olmadığını, ancak bu yıl da bir kilonun üzerinde, hatta 1,5 kiloya yaklaşan çok sayıda meyve elde ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
     Kooperatif olarak biz 3 yıldan beri iyi tarım yapıyoruz. Türkiyede ilki başardık. Şahıs olarak değil de kooperatif, üreticiler olarak, iyi tarım uygulamalarını hayata geçiriyoruz. Avrupa normlarına göre ilaç kalıntısı olmayan, insan sağlığına bir zararı olmayan ürün çıkarıyoruz. Organik tarımın bir üstü. Binde 0,5 ilaç kullanarak üretim yapıyoruz, kontrollü ilaç kullanımı. Üreticilerimiz de gayret içinde.
     Deveci armudunun, iç piyasa haricinde, Avrupa ülkeleriyle Rusya, İran, Suudi Arabistan ve Suriye gibi ülkelere ihraç edildiğini, ancak Suriyedeki durumun bu ülkeye ihracatı olumsuz etkilediğini ifade ederek, Kazanç eski yıllara göre pek iyi değil, ama Allah bereket versin, yine köylüyü doyuruyor. İlk zamanlar çok güzel para yapıyordu, ama şimdi normale döndü dedi.
     Metin, deveci armudunun üretiminde, Ağaköy adının çok anılmasının, iyi tarım uygulamaları ve kontrollü ilaç kullanımı ile iklim ve coğrafi koşullarından kaynaklandığını vurgulayarak, Uludağın rüzgarı kesmesi ve bu ürünün de rutubeti sevmesi, toprağımızın bir nimeti bu. Ağaköyün konumu diye konuştu.
     Ağaköyde geçmişte kişi başına düşen gelirin çok yüksek olduğunu, bunun deveci armudundan kazanılan paradan kaynaklandığını anlatan Metin, girdi maliyetleri ve pazarlamadaki sıkıntılar yüzünden fiyatların bir miktar düştüğünü, bunun da köydeki geliri doğrudan etkilediğini dile getirdi.
     Metin, buna rağmen, üreticinin bir dönüm yerden elde ettiği 3,5-3,8 bin kilo ürün karşılığında 5 bin lira düzeyinde gelir elde ettiğini kaydetti.
    
     -Bahçede kilosu 1,5 liraya satılıyor-
    
     Adaköy Muhtarı Abbas Erdem de dünyanın hiçbir yerinde böyle güzel bir armudun olmadığını ifade ederek, elinde tuttuğu armutların tanesinin 1,2 kilo ağırlığında olduğunu belirtti.
     Erdem, daha önce Suriyeye çok güzel ihracat olduğunu anımsatarak, Şu anda Suriyedeki durum iyi değil. Şu anda Dubaie, İrana Avrupa ülkelerine Rusyaya, birçok ülkeye gidiyor. İç piyasaya da gidiyor, ama giderler çok pahalı olduğu için çiftçi para kazanamıyor dedi.
     Üretici Latif Kılıç da deveci armudundan daha güzel bir armut olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:
     Ama deveci armudunu biz 2-3 sene evvel, 2 liraya satıyorduk, bugün 1,5 liraya zor satıyoruz. Suriyeye oraya buraya mal yapamıyoruz. Ama bu meyveyi yeterince bu memlekete tanıtamadık biz. Bu deveci armudu en güzel Bursa Ovasında oluyor, başka yerde olmuyor. Bu mal dayanıklı, bu malı topla buzhaneye koy, seneye mayıs, haziran ayına kadar bu armut buzhanede duruyor. Ama biz bu armudu değerlendiremiyoruz.
     Bu arada, deveci armudunda yaprak yanığı hastalığından yakınan yetiştiriciler, yetkililerden destek istedi.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Kiloluk armutlar Bursa Ovasından çıkıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER