Kırgızistandan Türkiyenin eğitim desteğine teşekkür

Kırgızistandan Türkiyenin eğitim desteğine teşekkür -Kırgızistan Eğitim ve Bilim Bakanı Sadıkov: -Eğitim konusunda ülkelerimiz arasındaki işbirliği sağlam bir altyapıya sahip. Bu konuya önem ve destek verdiği için Türkiye Cumhuriye


ESKİŞEHİR (A.A) - Mürsel Çetin - Kırgızistan Eğitim ve Bilim Bakanı Kanat Sadıkov, Eğitim konusunda ülkelerimiz arasındaki işbirliği sağlam bir altyapıya sahip. Bu konuya önem ve destek verdiği için Türkiye Cumhuriyetine çok teşekkür ediyoruz, müteşekkiriz dedi.
     Eskişehirin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti hazırlıkları kapsamında Kırgızistanda temaslarda bulunan Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Bakan Sadıkovu makamında ziyaret ederek, mart ayında yapılacak 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği etkinliklerinin açılışına davet etti.
     Koçdemiri bakanlıklarında ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Sadıkov, şöyle konuştu:
     Bakanlığımız için sizin ziyaretinizin çok önemli olduğunu düşünüyoruz ve bakanlık olarak sizin önerilerini ve yönlendirmenizi bekliyoruz. Buna uyum sağlamaya çalışacağız. Eğitim konusundaki ülkelerimiz arasındaki işbirliği çok sağlam bir altyapıya sahip. Bu konuya önem ve destek verdiği için Türkiye Cumhuriyetine çok teşekkür ediyoruz, müteşekkiriz. Bugün, iki üniversite çok büyük gelişmeler gösteriyor. Biri Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, diğeri Atatürk Üniversitesi. Bunların kurucusu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Bir çok öğrenci, bu üniversitelere başlamadan önce Türk liselerinde eğitim alıyor. Türk-Kırgız Üniversitesi, Manas Üniversitesi sadece Kırgız sınırları içinde değil, komşu ülkeler ve Orta Asya genelinde çok yüksek potansiyele sahip. Manas Üniversitesi aracılığıyla birçok bizim yerel üniversitemiz Türkiye Cumhuriyetindeki diğer üniversitelerle ilişki kuruyor. Dolayısıyla bu konuda tüm tekliflere açığız. Eğitim konusunda zaten çalışmalar devam ediyor.
    
     -Lise düzeyinde 1 milyona yakın öğrenci var
    
     Eskişehir ile bölgesel düzeyde de işbirliği kurmak bize mutluluk verecektir diyen Bakan Sadıkov, şöyle devam etti:
     Hemen bütün eğitim birimleri bir araya gelerek, neler yapılabilir, onları size en kısa sürede sunacağız. Bizim çok iyi öğrencimiz, milli ruhunu taşıyan, danslarıyla, müzikleriyle bu ülkeyi temsil edebilen çok iyi öğrenci, çocuk gruplarımız var. Bu etkinliklerde, onların da yer almasını isteyeceğiz. Açılışa bizi davet ettiğiniz için çok teşekkür ediyoruz. Eskişehire gelme imkanım olursa, niyetim var, imkanlar el verirse, ben orada olmayı düşünüyorum. Ama şimdiden kendi adıma değil, bizim dans grupları, milli takım adına söz verebilirim Türk Dünyası Kültür Başkentliği açılışında Eskişehirde yer alacaklar. Elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışacağız ve bunun en üst düzeyde olmasını sağlayacağız. 10 gün bile yeter her konuda mutabakata varmamız için altyapımız müsait. Biz de Kırgızistanda son yıllarda sizin gibi gençlere çok önem veriyoruz. Nüfusun yüzde 32sini gençler oluşturuyor. Şu an lise düzeyinde 1 milyona yakın öğrenci mevcut. Yüksek eğitim alan öğrenci sayısı 230 bine yakın. İlkokul ve meslek liselerinde 90 bine yakın öğrencimiz var. Hepsi hemen hemen bir şekilde bizim bakanlığımıza bağlı. Dolayısıyla sizi destekliyoruz. Bizim geleceğimiz gençler. Onlar işbirliğimizi sağlayacak. Birbirlerine ne kadar yakın olurlarsa, gelecekteki farklı alanlarındaki işbirliklerinin gelişeceğine biz de inanıyoruz, bu konuda sizi destekliyoruz.
    
     -Birbirine yakın iki halkız-
    
     Koçdemir ise ziyarette Eskişehirin 2013 yılında hem Türk Dünyası Kültür Başkenti hem de UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti unvanlarını taşıdığını hatırlattı.
     Asyanın ortasında belki yer altı zenginlikleri bakımından diğer ülkelere göre dezavantajlı olmasına rağmen demokrasiyi kurum ve kurallarıyla uygulama bakımından bütün dünyanın takdirini toplayan bir ülke de bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Koçdemir, Anlaşmak için, belki bir hafta, 10 gün burada kalmanın yeterli olacağı kadar yakın dillerimiz, düşüncelerimiz, birbirine yakın iki halkız. Dünyada ve bu coğrafyada yer alan pek çok ülkenin gözü Kırgızistandadır. Bu kadar olumsuz sayılabilecek bazı eksikliklere rağmen demokrasi için birlikte yaşamayı gerçekleştirebilmenin bir örneği olarak göz önünde durmaktadır ve diğer ülkelere bu konuda cesaret vermektedir dedi.
     Eskişehir, 2013 yılında iki başkentlik unvanını birlikte taşıdığını anlatan Koçdemir, şunları bildirdi:
     Bunlardan birincisi Türk Dünyası Kültür Başkentliğidir. Malumunuz Kırgızistanın da üye olduğu Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Türk Konseyi tarafından belirlenmektedir. Bu fikir, ilk olarak 2010 yılında Türk Dünyası Türkçe Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesinde hükümet başkanlarımız tarafından gündeme getirilmiştir. Ülkemizde hem Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ve bilhassa Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, buna çok büyük önem ve destek vermektedirler. Biz, Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını taşıyan ikinci şehiriz. Birincisi geçen yıl Astanaydı. Biz oradan aldığımız bayrağı daha da yükseltip, 2014 yılının başkenti olan Kazana teslim edeceğiz. 2013 yılında taşıyacağımız ikinci unvan ise UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliğidir.
     Koçdemir, başkentlik kutlamalarında ana tema olarak göç olgusunu seçtiklerini, çocuklar ve gençleri öncelikli hedef kitle olarak belirlediklerini, bu yılın faaliyetlerinde yükü komşu devletler ve onların makamlarıyla birlikte sırtlamak, kaldırmak istediklerini vurguladı.
    
     -Eskişehire Türk Dünyası Meydanı veya Sokağı oluşturulacak-
    
     Öncelikle Eskişehirde bir Türk Dünyası Meydanı veya Türk Dünyası Sokağı oluşturacaklarına işaret eden Koçdemir, şöyle konuştu:
     Burada her ülke ve bölgeye bir alan, saha tahsis edeceğiz. Daha önce Kırgızistanın Ankara Büyükelçiliğiyle görüştüğümüzde bize orada bir çadırı kurabileceklerini ifade etmişlerdi. Biz, bu mekanın elektrik bağlantı, su gideri gibi bütün özelliklerini, altyapısını ve üst yapısını karşılayacağız. Orada kültür başkentliği ve diğer sebeplerle Eskişehire gelen insanların Kırgızistan hakkında doğru ve yeterli bir kanaat elde etmelerini istiyoruz. Burada Kırgızistanın yemeklerinden örnekler olabilir, otantik müziğinden kasetler, CDler orada satılabilir, kıyafetler tanıtılabilir, fotoğraf, resim sergileri gibi etkinlikler yapılabilir. Manas gibi diğer kültür unsurları gündeme getirilebilir. Hediyelik ve hatıra eşyalar insanlara sunulabilir ya da Kırgız makamlarının uygun göreceği bizim aklımıza gelmeyen başka hususlarla Kırgızistan doğru olarak tanıtılabilir.
     İkincisi biz, çocuklarımız ve gençlerimizin bu coğrafyayı, diğer ülkeleri iyi tanıdıklarında birbirlerini de iyi anlayacaklarını ve daha iyi iş birliği yapacaklarına inanıyoruz. 2013 yılında Kırgızistanın dünyaya tanıtmayı istediği bir şahsiyeti, biz Türkiyede tanıtmak istiyoruz. Bu bir devlet adamı, şair, yönetmen, müzisyen, doğum, ölüm yıl dönümü olan bir büyüğümüz olabilir. Buna karşılık bizde yine Kırgız makamlarınca uygun görülecek Anadoluda yaşamış, müşterek şahsiyetlerimiz, değerlerimizin Kırgızistanda tanıtılmasını arzu ediyoruz. Tamamıyla bakanlığınızca uygun görülmesi halinde bu Yunus Emre, Mevlana olabilir.
     Kültür başkentliği içinde her ülkeye, yaklaşık bir hafta zaman ayırıp, Eskişehirde Kırgızistan, Kazakistan günleri düzenlemek istediklerini bildiren Koçdemir, üniversiteler başta olmak üzere orta öğretim ve ilkokullar düzeyinde işbirliği yapabileceklerini anımsatarak, Özel eğitim konusunda Eskişehir, Türkiyede bir merkez, özellikle konuşma, duyma engelli öğrencilerin, çocukların eğitimi konusunda çok iyi bir durumda. Bu alanlarda iş birliği olabilir. Bununla ilgili bir heyeti Türkiyede ağırlamak, işbirliği imkanlarını yerinde görmek istiyoruz. Bu hususta da yardımlarınızı istirham ediyoruz dedi.
     Ziyaret sonunda Koçdemir, Sadıkova üzerinde el işlemeli Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti logosunun bulunduğu tabak hediye ederken, Sadıkovda Koçdemire bir yağlı boya tablo hediye etti.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Kırgızistandan Türkiyenin eğitim desteğine teşekkür Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER