KMÜde Protokol Yönetimi semineri

KMÜde Protokol Yönetimi semineri


KARAMAN (A.A) - Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ), Protokol Yönetimi hakkında seminer verildi.
     Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİ) Uzmanı Öğretim Görevlisi Nihat Aytürk, Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonunda yaptığı konuşmada, protokolün, şekil, usul ve küçük şeylerin toplamı olduğunu söyledi.
     Protokolün, Kanuni Sultan Süleymandan beri uygulandığını ve buna Teşrifat denildiğini anımsatan Aytürk, yine ilk kez Kanuni Sultan Süleyman tarafından Teşrifat Tüzüğü yayımlanarak Teşrifat Dairesi kurulduğunu belirtti.
     Kanuninin ardından Avrupanın yedi devletinin, Osmanlıdan protokol kurallarını öğrenme yoluna gittiğini aktaran Aytürk, Bugün hala Türkiye, dünyada protokol bilgisinin öncüsüdür. Arap ülkeleri ve Orta Asya devletlerine protokol dersleri Türkler tarafından verilmektedir dedi.
     Türkiyede devlet protokolünün ilk kez 1926da Mustafa Kemal Atatürk tarafından belirlendiğini, ikinci kez 1960 ihtilalinin ardından, üçüncü ve son kez de 1980 ihtilali sonrası düzenlenerek günümüze kadar geldiğini dile getirdi.
     Protokolde üstleri, konukları ve hanımları korumanın esas olduğunu ifade eden Aytürk, şunları kaydetti:
     Herkesin hayatında protokol yüzde 34lük bir öneme sahiptir. Protokolün uygulandığı yerler, makam, resmi toplantı, resmi tören ve resmi davet yerleridir. Protokolün amacı, itibarı ve şerefi korumaktır. Her milletin toplumsal davranışlarını belirleyen dini, etnik ve kültürel temelleri vardır. Türk toplumu üç kültürün izlerini taşır. Bunlar, Orta Asya Şamanizmi, İslam ve Arap Müslümanlığı, Tanzimattan itibaren de Batı Fransız geleneğidir.
     Programın ardından, Karaman Valisi Murat Koca, Aytürke plaket takdim etti.
    
     Muhabir: Ayşe Şensoy
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber KMÜde Protokol Yönetimi semineri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER