Kocaelinin kimya ve otomotiv ihracatı azaldı

Kocaelinin kimya ve otomotiv ihracatı azaldı -Kentin mart ayındaki, kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı yüzde 30, otomotiv ihracatı ise yüzde 10 düştü


KOCAELİ (A.A) - Kimya ve otomotiv sektörünün önemli ihracat merkezlerinden Kocaelinin, kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı geçen yılın mart ayına göre yüzde 30, otomotiv ihracatı ise yüzde 10 oranında azaldı.
     AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) kayıtlarından derlediği bilgiye göre, Kocaelide, ihracat yapan firmaların söz konusu dönemde sektör bazındaki ihracat performansında, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü birinci olurken, 2nci sırayı taşıt araçları ve yan sanayi sektörü aldı.
     Kentte ihracat yapan firmalar, ihracatının yüzde 77sini kimyevi maddeler ve mamuller ve taşıt araçları ve yan sanayi sektöründen elde ederken, bu sektörlerden söz konusu dönemde 847 milyon 66 bin dolar gelir sağlandı.
     Kimya sektöründe geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 30luk düşüşle 429 milyon 489 bin dolar ihracat gerçekleştiren Kocaeli, Türkiyenin 1 milyar 463 milyon 449 bin dolar kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatının yüzde 29unu da tek başına gerçekleştirdi. Kocaeli bu rakamlarla, Türkiye genelinde söz konusu sektörde İstanbulun ardından en fazla ihracat yapan 2nci il oldu.
     Taşıt araçları ve yan sanayi sektörü ise geçen ayki 417 milyon 577 bin dolar ihracat değeri ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10 düşüş yaşadı.
     Buna göre Kocaeli, Türkiyenin 1 milyar 869 milyon 681 bin dolarlık mart ayı toplam taşıt araçları ve yan sanayi ihracatının yüzde 22,3ünü gerçekleştirdi.
    
     -Diğer ihracat kalemleri-
    
     TİM kayıtlarına göre, Kocaeliden diğer sektörlerde mart ayında yapılan ihracatlar ise şöyle:
     Demir ve demir dışı metallerde 57 milyon 376 bin, iklimlendirme sanayisinde 49 milyon 665 bin, makine ve aksamlarında 37 milyon 225 bin, elektrik-elektronikte 35 milyon 550 bin, çelikte 31 milyon 909 bin, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinde 10 milyon 745 bin, ağaç mamulleri ve orman ürünlerinde 8 milyon 890 bin ve çimento cam, seramik ve toprak ürünlerinde 7 milyon 226 bin dolar.
    
     Muhabir: İbrahim Aktaş / Şengül Oymak
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Kocaelinin kimya ve otomotiv ihracatı azaldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER