Kozanda baraj kapağının patlaması

Kozanda baraj kapağının patlaması -Olayla ilgili dava dosyasının, İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine gönderilerek, İTÜden uzmanların yer alacağı heyetin yeni bir bilirkişi raporu düzenlemesine karar verildi


ADANA (A.A) - Kozan ilçesinde, Gökdere Köprü Barajı derivasyon tünel kapağının patlaması olayıyla ilgili dava dosyasının, İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine gönderilerek, İTÜden uzmanların yer alacağı heyetin yeni bir bilirkişi raporu düzenlemesine karar verildi.
     Kozan Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, olayla ilgili tamamı tutuksuz yargılanan 17 sanıktan bazıları ile kaybolan ve ölen işçilerin yakınları katıldı.
     Daha önce talimatla ifadeleri alınan ancak daha sonra mahkeme heyetinin isteği üzerine huzurda dinlenmelerine karar verilen sanıklar Ferda Alkan ve Ali Seçen savunmalarını yaptı.
     Haklarındaki, hazırladıkları baraj projesinde ihmal ve hataları olduğu şeklindeki iddiaya ilişkin suçlamaları kabul etmeyen Alkan ve Seçen, kazanın projeden değil yapılan hatalı imalat ve montajdan kaynaklandığını iddia ederek, beraatlerini talep ettiler.
     Diğer sanık avukatları ise dava dosyasının yeni bir bilirkişiye gönderilmeden önce, bu duruşmaya kadar geçen süreçte alınan sanık ve tanık beyanlarına karşı hazırlık yapmak amacıyla süre istediler.
     Mahkeme heyeti, avukatların ek süre talebini dosyaya katkı sağlamayacağı gerekçesiyle reddederek, aynı özellikteki bazı baraj projeleri ile 2009 yılında benzer bir kazanın yaşandığı belirtilen ancak ölen ya da yaralananın olmadığı Antalyadaki Dim Çayı üzerine yapılan barajın derivasyon tünel kapağına ilişkin kati ve uygulama projelerinin de sağlanarak dosyaya konulmasına karar verdi.
     Heyet ayrıca, dava dosyasının İstanbul Nöbetçi Ağır Caza Mahkemesine gönderilerek, İstanbul Teknik Üniversitesinden (İTÜ) en az doçent düzeyinde öğretim üyelerinden oluşan, iş güvenliği uzmanı sertifikasına sahip 2 inşaat mühendisi, 2 makine mühendisi ve 1 jeoloji mühendisinden oluşacak uzman bir heyet tarafından incelenip, yeni bir bilirkişi raporu hazırlanmasına karar verdi.
     Dava, ilgili kararlara ilişkin belge ve raporların tamamlanması için 6 Eylüle erteledi.
    
     -Olayın geçmişi-
    
     Kozanda, geçen yıl 24 Şubatta Gökdere Köprü Barajı derivasyon tünelinin kapağının patlaması sonucu 2 işçi yaralanmış, 10 işçi akıntıya kapılarak kaybolmuştu.
     Askeri helikopter ve 300 kişiden oluşan arama kurtarma ekibinin katıldığı çalışmalarda, Eyüp Altıntaş, Cumali Değirmenci, Erkan Yiğen, Erdal Demirelli ve Hasan Bolata ait olduğu belirtilen cesetlere ulaşılmış, akıntıya kapılarak kaybolan işçiler Veli Damaksız, Latif Değirmenci, Mehmet Yılmaz, Necmettin Karayiğit ve Selahattin Aralın cesetleri aylar süren aramalara rağmen bulunamamıştı.
     Soruşturmanın tamamlanmasının ardından olayla ilgisi oldukları gerekçesiyle baraj inşaatını gerçekleştiren iş sahibi, ana yüklenici ve taşeron şirketlerin barajda görevli mühendis ve yetkilileri hakkında, taksirle birden çok kişinin ölümüne sebep oldukları gerekçesiyle dava açılmıştı.
    
     Muhabir: Volkan Varan / Anıl Bağrık
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Kozanda baraj kapağının patlaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER