Kültepe Höyüğündeki kazı çalışmaları

Kültepe Höyüğündeki kazı çalışmaları -Kayseri Valisi Yılmaz, kazılara sponsor olan işadamı Dedemana plaket verdi -Kazı çalışmalarına başkanlık eden Prof. Dr. Kulakoğlu: -Herhangi bir arkeolojik çalışma yapacaksanız, Anadolu tarihi


KAYSERİ (A.A) - Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, Kültepe Höyüğündeki kazı çalışmalarına sponsor olan Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedemana plaket verdi.
     Vali Şerif Yılmaz, Kültepedeki kazı evinde düzenlenen törende, Kayserinin hayırseverliğiyle ünlü bir şehir olduğunu, herkesin yaptığı hayırlarla övündüğünü söyledi.
     Murat Dedemanın Kültepe kazılarına sağladığı destekle bunların arasına yeni bir alanı daha katmış olduklarını belirten Yılmaz, hayırseverlerin tarihe olan ilgisinin artmasıyla gerek Kültepedeki gerekse başka yerlerdeki kazılara desteğin de artacağına inandığını kaydetti.
     Yılmaz, buradaki bir tabletin, eserin ortaya çıkması adına verilen desteğin çok önemli olduğuna işaret ederek, Dedeman ailesine teşekkür etti.
     Kazı çalışmalarına başkanlık eden Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu da Anadolu tarihinin 4 bin yıl önce Kültepede başladığını söyledi.
     Kültepe kazılarının 1948 yılından bugüne dek sürdüğünü ifade eden Kulakoğlu, şöyle devam etti:
     Kazı çalışmaları Türk Tarih Kurumu ve Ankara Üniversitesi adına rahmetli hocamız Prof. Dr. Tahsin Özgüç başkanlığında başlatıldı. Bugüne kadar 65 yıl geçti. Burası Türkiyedeki en uzun soluklu arkeolojik kazılardan bir tanesi. Hocamız burada 58 yıl kesintisiz kazı yaptı. Bu bir dünya rekorudur.
     Kültepe kazıları bir referans kazısıdır. Herhangi bir arkeolojik çalışma yapacaksanız, Anadolu tarihi ya da ön Asya tarihi ile ilgili bir çalışma yapacaksanız, Kültepeden bahsetmeden ne bir makale ne de bir kitap yazabilirsiniz.
    
     -23 bin 500 tablet bulundu-
    
     Kulakoğlu, günümüzden 4 bin yıl önce Anadolu insanının ilk kez okumayı yazmayı burada öğrendiğini belirterek, şunları anlattı:
     Bugüne dek 23 bin 500 tablet bulundu. Bu şimdilik dünyada bildiğimiz en büyük özel arşivi oluşturmakta. Bu çok önemli. Diğer merkezlerdekiler devlet arşividir, yani resmi bir binanın kayıtlarıdır. Buradakilerin neredeyse tamamı özel sektöre ait yazılı belgeler. O anlamda da bir ilktir. Tabletlerin yanında on binlerce arkeolojik eser keşfedildi. Bunlar hem Anadolu tarihini aydınlatıyor hem de Anadolunun komşularıyla olan ilişkilerini aydınlatıyor. Öbür taraftan da 2 büyük müzeyi dolduruyor. Ankaradaki Anadolu Medeniyetleri Müzesinin envanterinin dörtte birini Kültepe kazılarından çıkan eserler oluşturur. Kayseri Müzesinin envanterinin yüzde 50ye yakını buradan çıkan eserlerden oluşur. Yabancılar buradan çıkan eserlerle 100 tane müze kurarlardı.
     Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhasekinin tarihe ve arkeolojiye duyduğu ilgi nedeniyle yeni bir müze planlandığını anımsatan Kulakoğlu, kent merkezindeki tarihi kale içerisinde 3 yıl içinde yeni bir müze kurulacağını ve kazılarda elde edilen eserleri burada sergileme fırsatı bulacaklarını kaydetti.
     Kulakoğlu, Gaziantepte, Şanlıurfada yapılan müzelerden çok daha iyisinin Kayseride kurulacağını dile getirerek, Mehmet Özhasekiye teşekkür etti.
     Türk Tarih Kurumunun desteğiyle başlayan kazı çalışmalarına 1970li yıllardan itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığının destek vermeye başladığını işaret eden Kulakoğlu, 2006 yılına kadar en büyük destekçimiz Kültür ve Turizm Bakanlığı oldu. Bu yıldan itibaren Kayseri Büyükşehir Belediyesi de çok özel destekler verdi. Onların sayesinde çalışmalar ivme kazandı. Ancak, 2012 yılı kazılar için bir dönüm noktası oldu. Murat Dedemanın önemli katkılarıyla Kültepe kazılarında çok özel bir sayfa açıldı. İnşallah bundan sonraki çalışmalarımızda çok özel verilere ulaşma fırsatı bulacağız. Murat Dedemana şükranlarımızı sunuyoruz diye konuştu.
    
     -Bakan Günayın çağrısı sponsorlukta etkili oldu-
    
     İşadamı Murat Dedeman ise Dedeman Topluluğu olarak faaliyet gösterdikleri madencilik ve turizm alanında, yeraltı ve yerüstü zenginliklerini, güzelliklerini ortaya çıkarmaya çalıştıklarını anlattı.
     Tarih, kültür ve doğa ile ayrılmaz bir işbirliği içinde olduklarını vurgulayan Dedeman, şunları anlattı:
     Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günayın bu tür kazılara turizmcilerin destek olması için çağrıda bulunması üzerine memleketimiz olan Kayseriye katkımız olması açısından Kültepe kazılarına sponsor olmaya karar verdik. Bildiğiniz gibi burası 4 bin yıllık bir geçmişe sahip bir ticaret merkezi. Kayserililerin zeki olduğu, ticarete yatkın olduğu söylenir ve bu her zaman da espri konusu yapılır. Bunun nedeni sorulduğunda havasından, suyundan toprağından böyledir denir ama şunu anlıyoruz ki asıl neden buradaki 4 bin yıllık tarihi geçmişten kaynaklanıyor.
     Konuşmaların ardından Vali Şerif Yılmaz, Murat Dedemana teşekkür plaketi verdi.
     Daha sonra Yılmaz, Dedeman ve beraberindekiler höyükteki kazı alanını gezdiler ve bir arkeoloğun 5 bin yıllık el yapımı bir fincanı topraktan çıkarmasını izlediler.
     Bu tür eserlerin içinde altın çıkıp çıkmadığın soran Vali Yılmaz, fincanı alarak içindeki toprağı boşalttıktan sonra Kayserili içine bir şey koyar mı, bırakır mı burada. Bu kadar ticaretin merkezinde olan bir yerde, o paralar atıl bırakılır mı diye espiri yaptı.
     Yılmaz ve Dedeman, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü tarafından sergilenen Asurlu bir tüccarın kralla olan diyaloğunun canlandırıldığı gösteriyi izledi.
    
     Muhabir: Orhan Canbulatel / İsmail İçer
     Yayıncı: Tarkan Demir
<< Önceki Haber Kültepe Höyüğündeki kazı çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER