Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Konyada

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Konyada -Günay, Konyanın Beyşehir ilçesindeki tarihi Eşrefoğlu Camii ile Eflatunpınar Hitit Anıtında incelemelerde bulundu


KONYA (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Konyanın Beyşehir ilçesindeki tarihi Eşrefoğlu Camii ile Eflatunpınar Hitit Anıtında incelemelerde bulundu.
     Bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Konyanın Beyşehir ilçesine gelen Günay, ilk olarak ilçe merkezindeki tarihi Eşrefoğlu Camiini gezdi. Cami içinde incelemelerde bulunan Günay, yetkililerden bilgi aldı.
     Ardından caminin yanındaki tarihi bedestene giren Günay, buradaki yaz Kuran kursu kapsamında ders gören çocuklarla sohbet etti.
     Çocuklardan, Fatiha ve İhlas surelerini okumalarını isteyen Günay, çocukların sureleri okumalarının ardından çevresindekilere; Bakın, Kuran kursu imtihanı da yapabiliyorum dedi. Günayın bu sözü gülüşmelere neden oldu.
     Daha sonra Sadıkhacı beldesindeki tarihi Eflatunpınar Hitit Anıtına giden Günay, devam eden restorasyon çalışmaları ile ilgili Konya Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpandan bilgi aldı.
     Günay, burada gazetecilere yaptığı açılamada, 2010 yılında da buraya geldiğini anımsattı.
     Buranın önemli bir Hitit anıtı olduğunu ifade eden Günay, Eflatunpınar Hitit Anıtının, Anadoluda birkaç benzeri olmasına rağmen oldukça özgün anıtlardan olduğunu belirtti.
    
     -Anıt temizlendi, tüm çizgileriyle ortaya çıkarıldı-
    
     Günay, 2 yıl önce buraya geldiğinde son derece bakımsız gördüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:
     2 yıl önce geldiğimizde anıtı algılamak bile oldukça zordu. Çevredeki heykelleri bitkiler sarmıştı, görülmez vaziyetteydi. Çevre, hayvan artıklarıyla doluydu. Benim de çok üzüldüğüm günlerden biri olmuştu. Sonra arkadaşlarımız burada çalıştılar. Önce arazi temizliği yapıldı, sonra korumaya alındı. Şimdi bu mekan bizim kontrolümüzde. İçeride bitki yığınlarından havuz neredeyse algılanamıyordu. Anıt temizlendi, tüm çizgileriyle ortaya çıkarıldı.
     Devam eden restorasyonla ilgili bir takım çevrelerin eleştirileri olduğuna dikkati çeken Günay, şöyle devam etti:
     Onlar restorasyon denince bire bir her şeyin taklit biçimde, aynen yapılmasını öngörüyorlar. Çağımızda böyle bir restorasyon anlayışı yok. Özgün malzeme ile yeni kullandığımız malzemenin birbirinden ayrı olması, dönem içinde yaptığımız müdahalenin dışarıdan bu işi bilenler tarafından algılanması gerekir. Aksi takdirde biz burada bir taklit yapmış oluruz ki; çağımızdaki restorasyon anlayışı bunu kabul etmiyor. Burada doğal dokuya, tarihsel dokuya uygun taş yapısı kullanılıyor. Çevredeki taşlar, özgün taşları korumaya, onların yıpranma süresini uzatmaya yönelik. Bu taşlarda da tarihsel dokuya uygun işlemeler yapılıyor. Bir süre sonra burada bilimsel olarak bu işin farkında olan bir göz şunu algılayacak; buraya bir dönem müdahale yapılmış ama müdahalede aslına uygun müdahale kullanılmaya dikkat edilmiş Bu taşlar yeni. Yeni ile eskiyi ayıracağız ama mevcut yapıyı suyun akıntısı olarak, yapının karakteristik çizgisi olarak, çevredeki diğer anıtsal yapılar olarak gösterişli hale getirmeye çalışacağız. İyi niyetli ama bilgisizce yapılan eleştirilerden zaman zaman üzüntü duyuyorum. Müdahale yapılmış ama çok kötü yapılmış deniliyor Hayır çok kötü yapılmıyor. Çalışmalar bittiği zaman göreceksiniz; burası korunmuş olacak, özgün malzemeye uygun bir müdahale yapılmış olacak.
     Sonraki yıllarda da çevrede kamulaştırma çalışmalarının olacağını söyleyen Günay, Onlarla birlikte bu pınara gelenler suya ayaklarını sokmak, çevredeki yeme içme mekanlarından yararlanmak ve böylece bölgeye bir turist akını sağlamak konusunda bir fayda hissedecekler dedi.
     Günay, 2010 yılından bu yana Eflatunpınarı zikretmelerinin ve bu yöndeki çalışmaların bölgeye ilgiyi artırdığını, gelecek yaz çevredeki düzenlemelerle bölgenin çok daha derli toplu hale geleceğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Rıfat Yerlikaya
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Konyada Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER