Kültür ve Turizm Bakanı Günay:

Kültür ve Turizm Bakanı Günay: -Bir ihanet halkası var ki, 25-30 yıldır son vermiyor bu karanlık eylemlerine -Bu yıl yine biz, dünyanın önde gelen turizm barış noktalarından birisi olacağız diyorum. Umut ediyoruz ve 30 milyonun ü


BALIKESİR (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bir ihanet halkası var ki, 25-30 yıldır son vermiyor bu karanlık eylemlerine dedi.
     Günay, Edremit ilçesine bağlı Güre beldesindeki bir otelde, Kazdağı Otelciler Derneği (KAZOD) ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen Kazdağları Turizm Destinasyon Kongresinde, önceki gün İstanbulda, bölgeyi ilgilendiren sürdürülebilir turizm konusunu konuştuklarını söyledi.
     Doğayı konuşarak, çevreyi koruyarak, tarihi koruyarak, sosyal sorumluluk projeleri geliştirilerek bir turizm politikasını Türkiyenin artık geliştirmesi gerektiğini dile getiren Günay, şöyle konuştu:
     Yola çıkarken programda İznik, Ayvalık ve Güre vardı ama Vali Bey haber verdi. Ne yazık ki, bizim gelişmemizin çok temel bir şartını kundaklayanlar var ülkemizde. Bir ihanet halkası var ki, 25-30 yıldır son vermiyor bu karanlık eylemlerine. Bugün o ihanet ateşinin sonuçlarından birisi olarak İvrindide bir evladımızı yine bayrağa sarıp toprağa verdik. İznikte incelemeler yaptıktan sonra biz biraz gecikmeli olarak İvrindiye geldik. O programın dışında. Bir saatlik gecikme oldu ama vatan için şehit veren ailelere bizim yaptığımız şey gidip acılarını paylaşmak.
     Şehit ailesini ziyaret ederek insani görevini yerine getirdiğini anlatan Günay, Ardından Ayvalıka geçtik. Türkiye, gerçekten dünyanın müstesna topraklarından birisi ifadesini kullandı.
     Günay, Kazdağlarının binlerce yıl önceki bütün söylencelerde geçtiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Biz bunu bugün turizm yapalım diye kendimiz uydurmuyoruz. Biz bunların farkında değildik ama dünya bunları konuşuyordu. Biz bunların farkına varsaydık Truva filmi bir başka yerde çekilebilir miydi- Bundan 15 yıl önce, 20 yıl önce. Şimdi şükürler olsun. Bunların farkına vardık. Ne kadar önemli, ne kadar farklı topraklar üzerinde olduğumuzun farkındayız ve onun için büyük bir gayretle çalışıyoruz. Emeğimizin de karşılığını almıyor değiliz. Bakın bu coğrafyanın verdiği nimetler sayesinde Türkiye 25 yıldır, 30 yıldır en fazla turizm yapıyor. Turizm, Ege kıyılarında başlamıştı ama biraz daha sıcak bölgeye Akdeniz kıyılarına indi. Biz başladığımız da bir milyon turist gelir mi, 3 milyon turist gelir mi- diye 1980li yıllarda hesapları yapılıyordu. Geçen yıl biz 30 milyon turisti geride bıraktık.
    
     -Turist sayısında 30 milyonun üzeri hedefleniyor-
    
     Türkiyenin içinde bulunduğu bölgede ciddi sorunlar yaşandığını dile getiren Günay, şunları kaydetti:
     İşte İsraille, Suriyeyle, Irakla, İranla bazı sosyal, siyasal sıkıntılarımız var. Buna rağmen bu yıl yine biz, dünyanın önde gelen turizm barış noktalarından birisi olacağız diyorum. Umut ediyoruz ve 30 milyonun üzerinde bir yerde devam edeceğiz. Turizmden elde ettiğimiz gelirle ilgili 25 milyar dolar gibi ciddi hesaplamalar var ama bizim hesaplamalarımız da 28 milyar dolar civarında. Kesinlikle 25 milyar doların üzerinde bir yer. Geçen yıl Dünya Turizm Örgütünün bülteninde Türkiye, gelen sayısı itibarıyla İngiltereyi geçen ülke olarak, özel olarak işaretlendi. Bu önemli bir şey, ama bu bize bir sorumluluk getiriyor. Biz bu noktaya coğrafyamızın da vermiş olduğu nimetler sayesinde geldik. Övünç tablosudur bizim için.
     Bakan Günay, dünyanın en büyük mozaik müzesinin şu anda Gaziantep Zeugmada olduğunu belirterek, daha önce Tunusta olduğunu anımsattı.
    
     -İkinci konut turizmin önünde engel-
    
     Kazdağının, endemik bitkileri, ağaçları, çiçekleri, inanılmaz su kaynakları ve bol oksijeninin bulunduğuna dikkati çeken Günay, şöyle devam etti:
     Bence Kazdağlarında gördüğünüz güzellikleri, Karadenizde, Rizede, Artvinde, Orduda ve Giresunda görmeniz mümkün. Başka neyimiz var- İnanılmaz damak tadımız var. Çünkü bu coğrafya çok farklılıklar taşıyor ve bu farklılıklardan gelen bütün bu bitki türleri ya da yiyecek türleri, inanılmaz bir zenginliği bize veriyor. İkinci konut yapmayı biz turizm sandık bir dönem. Şimdi ise ikinci konut yapmanın bir turizm olmadığı, turizmin önüne bir engel oluşturduğu acı biçimde görülüyor. Edremit Körfezinin en büyük sorunu ikinci konutlardır. Bodrumun en büyük sorunu, Muğlanın en büyük sorunu ikinci konutlar. Şimdi bakanlık olarak çalışıyoruz. Biz şimdi ikinci konutları turizme nasıl katarız, bir plan çerçevesinde Avrupa örneklerine bakarak, İspanya örneğine bakarak ona çalışıyoruz. Edremitten Çanakkaleye doğru artık devasa kitle otelleri yerine daha doğanın içinde kaybolan, daha damak tadını hissedebileceğimiz, buranın bitki türünü hissedebileceğimiz yeşili, doğayı, tarihi, çevreyi koruyan bir turizm türü geliştirmeye çalışacağız.
     Türkiyenin artık bu eşiğe geldiğini ifade eden Günay, Bu artık ustalık dönemi. Bu dönemde bizim daha kalitesi yukarıda, gelenlerden daha fazla gelir elde edebileceğimiz bir yeni yöntemi bulmamız, üretmemiz ve gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bakanlık olarak biz bu çerçevede bakıyoruz. Bu anlattığım yeni bakış açımız. Turizmde üçüncü aşama dediğim benim yeni bakış açımız budur. Enerji desteğini yeni bir standarda göre vermeyi düşünüyoruz. Çevreye Duyarlılık Belgesi alan firmalar enerji desteğinden yararlanacak diye konuştu.
    
     Muhabir: Edremit / Emrah Elmas / Zafer Akpınar
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber Kültür ve Turizm Bakanı Günay: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER