Kursiyerlere AB ülkelerinde iş imkanı

Kursiyerlere AB ülkelerinde iş imkanı -BTSO Eğitim Vakfı bünyesindeki BUTGEM ile Almanyanın Aachen Ticaret ve Sanayi Odası arasında imzalanacak ve Türkiyede ilk olan protokolle, merkezde eğitim gören kursiyerler, alacakları sertif


BURSA (A.A) - Halil İbrahim Başer - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Eğitim Vakfı bünyesindeki Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi (BUTGEM) ile Almanyanın Aachen Ticaret ve Sanayi Odası arasında imzalanacak ve Türkiyede ilk olan protokolle, merkezde eğitim gören kursiyerler, alacakları sertifika ile Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde iş imkanına sahip olacak.
     Meslek edindirme ve geliştirme kurslarından yılda yaklaşık 2 bin 500 kişinin mezun olduğu ve bunların da yüzde 80inin iş sahibi yapıldığı BUTGEM, kursiyerlerine AB kapılarını açmaya hazırlanıyor. Bir süre önce merkeze gelerek inceleme yapan Alman heyetin olumlu görüş bildirmesinin ardından, BUTGEM ile IHK Aachen arasında ticari işbirliğini geliştirme adına protokol imzalanması kararı alındı. Önümüzdeki hafta imzalanacak protokolle ilk aşamada CNC operatörlüğü, otomasyon sistemleri bakım onarımcılığı, argon ve gazaltı kaynakçılıklarından mezun olan kursiyerler, AB tarafından kendi kriterlerine denk sayılan sertifika ile istedikleri AB ülkesinde iş bulabilecek.
     BUTGEM Başkanı İlhan Parseker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aachen Ticaret ve Sanayi Odasından yetkililerle daha önce de benzer konularda çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bu iş birliğini daha ileriye taşımak için yeni bir proje hayata geçireceklerini belirten Parseker, Oradan arkadaşlar talebimiz üzerine buraya gelerek incelemelerde bulundu. Burada verdiğimiz eğitimi, yaptıklarımızı yerinde gördüler. Burada Avrupa standartlarında eğitim verildiği konusunda kendilerinde kanaat oluştu ve mesleki eğitim alanında yeni bir protokol imzalama kararı alındı dedi.
    
     -Tüm AB ülkelerinde akredite sertifika-
    
     Almanyada mesleki eğitim sisteminin tamamen oda sistemine bağlı olduğunu aktaran Parseker, şöyle devam etti:
     Bu anlamda yapacağımız protokol, bizi tüm Avrupa ülkelerinde akredite yapmış oluyor. Gelecek hafta Almanyada protokolü imzalayacağız ve BUTGEM ABde akredite olmuş olacak. Burada bazı branşlarla vereceğimiz eğitim ve sertifikada hem Aachen Ticaret ve Sanayi Odasının, hem de bizim imzamız olacak. Bu sertifika, akredite olduğumuz için tüm AB ülkelerinde geçerli olacak. Buradan çıkan bir kaynakçı, Almanya, Fransa ya da diğer ülkelere giderek istediği fabrikada iş bulmuş olacak. Şimdilik 4 branşta başlıyoruz. İleri ki dönemlerde diğer meslek gruplarını da bu protokole dahil edeceğiz.
     Parseker, anlaşma gereği öğrenci değişimi de yapacaklarını dile getirerek, Almanyadan gelenler buradaki fabrikalarda eğitim, otomasyon sistemlerimizi, çalışmalarımızı görecek. Buradan gidenler de orada aynı şekilde incelemelerde bulunacak. Böylece birbirimizden istifade etmiş olacağız. Bu protokol, BUTGEMde verdiğimiz eğitimin AB standartlarında olduğunu teyit etmiş oluyor. AB verdiği denklikle bize, sizin verdiğiniz eğitim Almanya standartlarında bir eğitim diyor. Bunu Türkiyedeki tüm fabrikalara duyurmak istiyoruz. Türkiyede bu bir ilk. Bu o yüzden çok önemli bir çalışma. Yani BUTGEM ABye girmiş oluyor diye konuştu.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Kursiyerlere AB ülkelerinde iş imkanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER