Kütahyada Aile İçi Sevgi ve İletişim

Kütahyada Aile İçi Sevgi ve İletişim projesi -Valilik tarafından bastırılan broşürde, çiftlere mutlu birlikteliğin sırları hakkında ip uçları verildi -Broşürden: Eşinizi psikolojik olarak desteklemek için her gün mutlaka herhang


KÜTAHYA (A.A) - Kütahya Valiliği koordinatörlüğünde yürütülen Aile İçi Sevgi ve İletişim projesi kapsamında bastırılan broşürde, çiftlere mutlu bir birlikteliğin sırlarına ilişkin önerilerde bulunuldu.
     Broşürde, sevgi dolu bir beraberlik oluşturmanın püf noktaları, sevgi, saygı, dikkat, kabul minnettarlık ve övgü, destek, cesaretlendirme, takdir, sadakat ve huzur, avutma ve empati diye sıralandı.
     Sevdiğine saygı duymak, varlığından gurur duymak, kahkaha kadar gözyaşını, sohbetler kadar sessizliği paylaşmanın sevgi kavramıyla ifade edildiği sevgi dolu bir beraberlik oluşturmanın diğer püf noktaları şöyle:
     Dikkat; karşısındakinin düşüncelerini anlamak, onun ilgi alanlarına eğilmek ve dünyasına girebilmek. Kabul; karşısındakinin olumlu mesajlarını fark etmeye ve kabul etmeye hazır olmak, bunları görebilmek. Minnettarlık ve övgü; eşine duyduğu minnettarlığı ve müteşekkirliği, kelime ve davranışlara yansıtabilmek. Destek; Herhangi bir problem veya güçlük karşısında eşinin yanında olabilmek, ona destek vermek. Cesaretlendirmek; bir amaç doğrultusunda pozitif yönde destekleyici ve teşvik edici olmak. Saygı; karşısındakine değer vermek ve bu değeri ifade etmek. Evlilikte sevgi kelimesi çoğu zaman saygı ile birlikte dile getirilir. Çiftlerin birbirlerine nasıl saygı göstereceğini öğrenmesi gerekir. Çiftlerin birbirlerine gösterdiği karşılıklı saygı, ilişkiyi çok daha doyumlu bir hale getirir. Takdir; takdirini yansıtmak, onaylamak, olumlu düşünmek ve konuşmak. Sadakat ve huzur; ilişkide istikrarlı bir uyumluluk sergilemek, karşılıklı zarar görmeyeceğini bilmek. Avutma ve empati; kullanılan kelimeler, yansıtılan duygular ve dokunma yoluyla yanında olduğunu, onu anladığını hissettirebilmek ve gerektiğinde müşfik bir şekilde avutabilmek.
    
     -Birlikte yaşamayı öğrenmek için altın anahtar-
    
     Broşürün birlikte yaşamayı öğrenmek için altın anahtar bölümünde de şu ifadelere yer verildi:
     Eşler birlikte yaşamayı öğrenmek için problem çözme becerilerini geliştirmelidir. Çatışmalar esnasında aralarındaki saygıyı koruyabilmelidirler. Tavırlarındaki samimiyet ve içtenliklerini bozmamak için gayret göstermelidirler. Bir sevgili olmanın ötesinde dost olabilmeyi de öğrenmelidirler. Birlikte ortak kararlar alabilmeyi öğrenmelidirler. Hayata ve evliliklerine dair ideallerini koruyabilmelidirler. Birbirlerinden oldukça farklı aile ortamlarından geldiklerini unutmadan birbirlerine alışmalarının zaman alacağını ve çaba göstermeleri gerektiğini dikkate almalıdırlar.
     Her gün eşinizle birbirinize ayıracağınız bir 10 dakikanız mutlaka olsun. Bu 10 dakikayı günün herhangi bir saatinde seçebilirsiniz. Eşinizle baş başa kalıp sakince oturacağınız bu dakikalarda günün nasıl geçtiğini paylaşabilir, birlikte yapmaktan hoşlandığınız herhangi bir şeyi (müzik dinlemek, şiir okumak, çay içmek gibi) yapabilirsiniz. Sadece ikinize ait olan bu dakikaların tadını çıkarın. Eşinizi psikolojik olarak desteklemek için her gün mutlaka herhangi bir şey yapmış olun. Bir iltifat, onu destekleyici bir söz, hayranlık içeren herhangi bir cümle, eşinizin olumlu özelliklerine bir övgü, başarılarını takdir etme gibi şeyler olabilir. Bir öpücük, sarılma, dokunma gibi aranızdaki aşk ve sevgiye yatırım yapın.
    
     -Evliliğinize yatırım yapın-
    
     Evliliğinize Yatırım Yapın bölümünde de şu önerilerde bulunuldu:
     Sevgi dolu bir öpücük, sürpriz bir yere bırakılmış bir sevgi notu veya kartı, bir sevgi sözcüğü, küçük bir hediye, içten bir gülümseme, sadece onun için yapılmış herhangi bir şey, sıcak, dostça bir sohbet, onun hislerine karşı hassasiyet, baş başa bir film izleme, konuşurken onunla göz kontağı kurma, el ele tutuşma, gününü nasıl geçirdiğini sorma, sevgi dolu bir sarılma, içten bir iltifat, samimi bir teşekkür, eve geldiğinde sevgiyle karşılama, sevdiği bir şeyi birlikte yapmayı teklif etme, ona çiçek alma veya toplama, ona herhangi bir konuda yardım teklif etme, onun için yazılmış bir şiir, onun için pişirilen bir yemek, romantik bir akşam yemeği, en sevdiği şarkılardan oluşan bir CD, paylaştığınız güzel anların fotoğraflarını buzdolabının üzerine, banyo aynasına, baş ucunuza iliştirme, arkadaşlarıyla maça gitme, yemeğe çıkma gibi istediği bir şeyi yapmasına izin verme, birlikte yıldızları, güneşin doğuşunu, batışını seyretme, ona şarkı söyleme, birbirinizin çocukluk fotoğraflarına bakma gibi şeylerle evliliğinize yatırım yapın.
     Broşürde, mutlu ve başarılı çocuklar ile boşanmaların azalması için evlilikte sevgi, saygı ve sadakatin korunması gerektiği de belirtildi.
    
     Muhabir: Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Kütahyada Aile İçi Sevgi ve İletişim Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER