Macar akademisyen, ay yıldızlı fesiyle ilgi

Macar akademisyen, ay yıldızlı fesiyle ilgi çekiyor -Bilimsel toplantılara Türk fesiyle katılan Macaristan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gadanyi, Atatürk rozeti de takarak, Türkiye hayranlığını göstermeye çalışıyor -Ga


ERZURUM (A.A) - Ayşe Yıldız - Batı Macaristan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Karoly Gadanyi, Türkiyeye olan sevgisini Atatürk rozetiyle ay yıldızlı fes takarak göstermeye çalışıyor.
     Bilimsel bir toplantı için Erzuruma gelen Gadanyi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atatürk Üniversitesine ikinci kez geldiğini belirterek, birçok üniversiteyle öğrenci değişimi yaptıklarını, geleceğin, değişim sayesinde öğrencilerin elinde olacağını söyledi.
     Macaristanda öğrencileri ve öğretmenleri motive eden güzel bir eğitim sistemleri olduğunu ifade eden Gadanyi, Avrupa standartlarında iyi fonlarımız var. Türk eğitim sistemiyle kıyasladığımız zaman aynı seviyede olduğumuzu düşünüyoruz. Eğitim sisteminin ilerlemesi yönünde de çalışmalar yapıyoruz dedi.
     Türkiyeye gelmeden önce, 1. Dünya Savaşındaki Macaristan ve Türk birlikteliğini okuduğunu ve çok ilgi çekici alanlar bulduğunu anlatan Gadanyi, şunları kaydetti:
     Bizim spor alanında fakültelerimiz var. Bu alanda çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Macaristanda spor anlamda her branşa çok ilgi duyarlar, sadece kayak değil diğer kış sporlarını da çok severler. Bazı sporları da burada yapıyorlar. Alpler Macaristana daha yakın olduğu için kış sporları için genelde bu bölgeye gidiyorlar. Ama Erzurumu da tanıtıcı reklamlarda bulunacağız.
    
     -Macaristanda da bu şapkayı kullanıyorum-
    
     Türkiyeye ilk geldiğinde yaklaşık 3 yıl önce İstanbulda gezerken ay yıldızlı fes aldığını ifade eden Gadanyi, şöyle konuştu:
     Türkiyeye geldiğimde, bu şapkayı giydiğim zaman kendimi daha iyi hissediyorum. Türkiyenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürkü de çok iyi tanıyorum. Atatürkün sadece Türkiyeye değil, bütün dünyaya yaptığı iyiliklerini biliyoruz. Bu konuda saygılarımı sunmak için rozetini takıyorum. Bu şapkayı Viyanaya gittiğimizde de takacağım. Çünkü uçağımız Viyanaya gidiyor. Bulunduğumuz şehir Viyanaya daha yakın. Macaristanda da bu şapkayı kullanıyorum.
     Prof. Dr. Gadanyi, özellikle Erasmus kapsamında öğrenciler Türkiyeden Macaristana geldiği zaman fesi kullanacağını belirterek, ay yıldızlı fesi taktığı zaman kendisine ilginin daha fazla olduğunu vurguladı.
     Gadanyi, Türkiyeye geldiğimde insanlar beni görünce gelip, benimle tokalaşıyor. Çok iyi sempati kuruyorlar. Bu da benim hoşuma gidiyor. Onun için Türk fesini takıyorum diye konuştu.
     Torunlarının da fesi çok sevdiğini anlatan Gadanyi, şöyle devam etti:
     Bavulumu toplarken özellikle küçük çocuklarım Türk fesini unutma diye beni uyarırlar. Dünyada birçok yerde bulundum. Ama Türkiyeye gelmemiştim. Aynı üniversitede çalışan oğlum bana Türkiyeye gitmemi tavsiye etti. Çok iyi bir ülke olduğunu, insanlarının iyi olduğunu söyledi. Ben de Türkiyeye geldim. Türkiyedeki izlenimlerimiz, ilişkilerin çok iyi olduğu yönünde. Özellikle insanlar arasında ve diğer dünya ülkeleriyle iyi ilişkileri var. Biz de bu güzel ilişkilerin devam etmesini temenni ediyoruz.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Macar akademisyen, ay yıldızlı fesiyle ilgi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER