Mantar değil, bilgisizlik öldürüyor

Mantar değil, bilgisizlik öldürüyor -ÇOMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Uzman Dr. Akbal: -Zehirlenme olayları, daha önce toplayıp tükettikleri mantarların yine aynı türdeki bir mantar olduğunu düşünüp, tüketen insanların başına d


ÇANAKKALE (A.A) - Burak Akay - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bölümü Öğretim Görevlisi Uzman Dr. Erdem Akbal, mantar zehirlenmeleriyle ilgili, Zehirlenme olayları, daha önce toplayıp tükettikleri mantarların yine aynı türdeki bir mantar olduğunu düşünüp, tüketen insanların başına daha çok geliyor dedi.
     Akbal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mantar zehirlenmelerinde en çok, Ben her zaman topladığım mantarı topladım, aynı mantarı 20 yıldır yerim şikayetleriyle kendilerine başvurulduğunu söyledi.
     Mantar zehirlenmelerine özellikle sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde sık rastlanıldığına işaret eden Akbal, Bunlar, aslında ülkenin tüm şehirlerinde olmakla beraber, Karadeniz ve Marmara bölgesinde daha yoğun olarak gördüğümüz vakalar. Zehirlenme yaşandığında mutlaka en yakın sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekiyor. Doğadan toplanan hiçbir mantarın yenilmemesi lazım. Yalnızca kültür mantarlarının tüketilmesini öneriyoruz diye konuştu.
     Erdem Akbal, doğadan toplanan bir mantar yenildiyse bunun semptomlarının kişiler tarafından mutlaka bilinmesi ve sürekli uyanık olunması gerektiğini ifade ederek, zehirlenmelerde bulguların ilk 6 saatte başladığını kaydetti.
     Zehirlenmelerin, bulantı, kusma, karın ağrısı, yüksek ateş ve kalpte çarpıntı şikayetleriyle başladığını dile getiren Akbal, Bunlar kişiyi komaya sokacak boyuta ulaşabiliyor. Mantar yedikten sonra bu tür şikayetleri olanların en kısa sürede bir sağlık merkezine başvurmaları gerekiyor. Tabii iş burada da bitmiyor. Zehirlenmeler bazen geç bulgular da verebiliyor, mantarın cinsine ve içindeki toksinlere bağlı olarak. Bazen 72 saat sonra bile şikayetler gelişebiliyor. Hatta 2-3 hafta sonra ciddi karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi sorunlarla ölüme kadar götürebilecek sıkıntılara neden olabiliyor ifadelerini kullandı.
     Akbal, zehirlenme olaylarının daha önce toplayıp tükettikleri mantarların yine aynı türdeki bir mantar olduğunu düşünüp tüketen insanların başına daha çok geldiğini belirterek, şöyle konuştu:
     Çok az miktarda tüketilmesi halinde bile mantar, insanlarda zehirlemelere neden olabiliyor. Toplumumuzda çok yanlış bilinen noktalar da var. Örneğin, mantar yoğurtla tüketildiğinde zehirlenme olmaz, mantar pişirildiğinde renginde değişiklik olmazsa zehirlenilmez gibi. Aslında bunlar yanlış bilgiler, söylenti. Hiçbirine güvenmemek gerekir. Kültür mantarlarında zehirlenmelere neden olan toksinler bulunmuyor. Ancak son kullanma tarihi geçmiş, bozulmuş kültür mantarı tüketiliyorsa buna bağlı bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishalle devam eden zehirlenmeler olabilir. Bu zehirlenme ise besin zehirlenmesi şeklinde tanımlanır.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Mantar değil, bilgisizlik öldürüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER