Mardin Bilge köyü katliamı davasının onama-bozma

Mardin Bilge köyü katliamı davasının onama-bozma kararı -7si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü saldırıya ilişkin davada sanıklardan Mehmet Çelebi, Fesih Çelebiyi öldürmekten 28 yıl, Medine Çelebiyi öldürmeye teşebbüs suçundan 22 yıl 8


ÇORUM (A.A) - Mardinin Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 7si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü saldırıya ilişkin davada, Yargıtay 1. Ceza Dairesinin, sanık Mehmet Çelebinin, Fesih Çelebiyi öldürmesiyle ilgili verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararını bozmasının ardından yeniden görülmeye başlanan davada sanık Mehmet Çelebi, toplam 50 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.
     Çorum 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki karar duruşmasına, Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından Fesih Çelebiyi öldürmesiyle ilgili verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararı bozulan sanık Mehmet Çelebi ile saldırıda yaralanan Medine Çelebiyi öldürmeye teşebbüs ve Ateşli Silahlar Kanununa muhalefet suçundan verilen cezası bozulan sanık Abdülhakim Çelebi ve tarafların avukatları katıldı.
     Mahkeme Başkanı Yılmaz Şengül, 20 Kasımda görülen duruşmada Cumhuriyet savcısı tarafından verilen mütalaayı, sanıkların yüzlerine karşı okudu. Mahkeme başkanı daha sonra olayda hayatını kaybedenlerin avukatlarına söz verdi.
     Avukatlar, Cumhuriyet savcısının mütalaasına katıldıklarını ve ceza indirimine neden olacak sebep olmadığını ifade etti.
     Sanık avukatlarından Eşref Kaya, Cumhuriyet savcısının mütalaasına katılmadıklarını belirterek, Burada mesele bir çocuğun Fesih Çelebiden olup olmaması değil, mesele müvekkilimin eşi ile Fesih Çelebi arasındaki ilişkinin hala devam ediyor olmasıdır. Biz zaten bir çocuğun Fesih Çelebiden olduğunu, yargılama aşamasında öğreniyoruz. Müvekkilim Mehmet Çelebi de eşinin ilişkisini öğrenince sinirleniyor ve olayı gerçekleştiriyor. Bu nedenle tahrik hükümlerinin uygulanmasını istiyoruz dedi.
    
     -Sanıkların son sözleri-
    
     Mahkeme başkanı Şengül son olarak sanıklar Mehmet Çelebi ve Abdülhakim Çelebiye söz verdi.
     Sanık Mehmet Çelebi, kendisinin devleti korumak için dağda koruculuk yaptığını ve 17 terör örgütü mensubunu öldürdüğünü öne sürerek, şunları söyledi:
     Bu dava namus davasıdır. Karım, benim için kutsaldır. Ben namusumu akrabama emanet ettim ve dağa çıkarak terörist öldürdüm ama o adam (Fesih Çelebi) benim namusumu kirletti. Ben teyzelerimi, dayılarımı, çocukları, akrabalarımı elimle öldürdüm. Pişman da değilim. Namus için babamı bile öldürürüm. Keşke bugünleri görmeseydim. Benim yerime kendinizi koyun, siz ne yapardınız-
     Sanık Abdülhakim Çelebi de olayın namus davası olduğunu ve tüm yetkililerce bunun bilindiğini savunarak, Herkes bu olayın namus meselesi olduğunu biliyor. Bu dava baştan bozulmalıdır. Yalancı şahitler yüzünden cezalandırıldık ifadelerini kullandı.
     Konuşurken ağladıkları görülen sanıklar, eski Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hüseyin Turgut Bayraktarın da adil yargılama yapmadığını iddia etti.
    
     -Mahkeme heyetinin kararı-
    
     Savunmaların ardından duruşmaya bir süre ara veren Mahkeme Başkanı Şengül, odasına geçerek, mahkeme heyetiyle birlikte yaklaşık 15 dakikalık bir görüşme yaptı.
     Daha sonra salona dönen mahkeme heyeti kararını açıkladı.
     Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından Fesih Çelebiyi öldürmesiyle ilgili verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararı bozulan ve kızı H.Tnin Fesih Çelebiden olduğu DNA raporuyla tespit edilen sanık Mehmet Çelebinin tahrik indiriminden yararlandırılmasına karar veren mahkeme heyeti, sanığa, eşiyle ilişkiye giren Fesih Çelebiyi öldürmek suçundan 21 yıl hapis cezası verdi. Sanığın, bu suçu korucu silahıyla işlemesinden dolayı 7 yıl daha ceza artırımına giden mahkeme heyeti, Mehmet Çelebiye ayrıca saldırıda yaralanan Medine Çelebiyi öldürmeye teşebbüs suçundan 22 yıl 8 ay hapis cezası verdi.
     Mahkeme heyeti, diğer sanık Abdülhakim Çelebiye de saldırıda yaralanan Medine Çelebiyi öldürmeye teşebbüs suçundan 22 yıl 8 ay ve Ateşli Silahlar Kanununa muhalefet suçundan bin 500 lira para cezası verdi.
     Sanıklar, kararın ardından Mahkeme Başkanı Yılmaz Şengüle Adil yargılama yaptın. Allah senden razı olsun şeklinde hitap etti.
    
     -Bilge köyü davası-
    
     Yargıtay 1. Ceza Dairesinin, Bilge köyünde 7si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü saldırıya ilişkin davada sanık Mehmet Çelebinin Fesih Çelebiyi öldürmesiyle ilgili verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararını bozmasının ardından dava, Çorum Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanmıştı.
     Tutuklu sanık Mehmet Çelebi, cinayeti namus için işlediğini iddia ederek, çocukların kimden olduğunun belirlenmesi için DNA testi yapılmasını talep etmişti. Mahkeme heyeti ise talep doğrultusunda Fesih Çelebinin İstanbul Adli Tıp Kurumunda bulunan kan örneklerini sanığın çocuklarının Ankara Adli Tıp Kurumunda bulunan kan örnekleriyle karşılaştırılmasını istemiş ancak İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından Fesih Çelebinin kan örneklerinin 3 yıllık süreyi geçmesi nedeniyle imha edildiği bildirilmişti.
     Bunun üzerine mahkeme, Mazıdağı Asliye Ceza Mahkemesine durumu talimatla bildirmiş, Fesih Çelebinin mezarının açılarak alınacak diş ve kemik örneklerinin Ankara Adli Tıp Kurumuna gönderilmesini talep etmişti. Çorum 1. Ağır Ceza Mahkemesine ulaşan Ankara Adli Tıp Kurumunun raporunda, tutuklu sanık Mehmet Çelebinin 10 çocuğundan birinin babasının, ölen Fesih Çelebi olduğunun belirlendiği bildirilmişti.
    
     Muhabir: Gazi Nogay - İsmail Çimen
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Mardin Bilge köyü katliamı davasının onama-bozma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER