Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları

Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Op. Dr. Salar: -Menopoz sonrası dönemde kadınlarda kan yağlarında olumsuz değişiklikler oluşmakta, kolesterol ve trigliserid düzeyleri yükselmekte, bu da kalp kriz


ANTALYA (A.A) - Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Op. Dr. Zeki Salar, Menopoz sonrası dönemde kadınlarda kan yağlarında olumsuz değişiklikler oluşmakta, kolesterol ve trigliserid düzeyleri yükselmekte, bu da kalp krizi ve inme riskinin artışına neden olmaktadır dedi.
     Salar, yaptığı yazılı açıklamada, bir kadının hayatında en önemli dönüm noktalarından menopozun birçok endişeyi de beraberinde getirdiğini ifade etti.
     Kadın hayatının doğal evrelerinden biri olarak düşünülmesi gereken menopozun tedavisi mümkün olmayan sorunların yaşandığı, yaşlanmanın başlangıcı görülmesinin süreci zorlaştırdığını belirten Salar, menopoz yaşının batı toplumlarında 50-51 iken, Türkiyede 47-49 yaş civarında olduğunu anlattı.
     Salar, Menopozun 40 yaşından önce olmasına prematür menopoz 45 yaşından önce olmasına ise erken menopoz adı verilir. Her iki durum da normal değildir. 50li yaşlarda görülen menopoz doğal bir süreç olarak değerlendirilirken, erken menopoz tedavi edilmesi gereken anormal bir durum olarak ele alınmalıdır. Bu nedenle erken menopoz özellikle ailesini tam oluşturamamış, çocuk yapma planlarını gerçekleştirememiş kadınlar için önem taşımaktadır ifadelerini kullandı.
    
     -Kemik erimesi, kalp krizi ve inme riski artıyor-
    
     Salar, östrojen hormon eksikliğinin kalbi ve beyni besleyen damarlarda tıkanıklık ve daralma olasılığını artırdığına işaret ederek, şöyle devam etti:
     Menopoz sonrası kadınlarda kan yağlarında olumsuz değişiklikler oluşmakta, kolesterol ve trigliserid düzeyleri yükselmekte, bu da kalp krizi ve inme riskinin artışına neden olmaktadır. Bu bedensel değişikliklerin yanı sıra azalan hormonlar etkisiyle birtakım ruhsal değişiklikler de ortaya çıkabilir. Kimi kadınlarda içe kapanma, ağlama atakları, çabuk sinirlenme, yorgunluk, cinsel isteksizlik, dikkat bozuklukları ve unutkanlık belirtilerinin görülebilir.
     Salar, açıklamasına şu görüşlere yer verdi:
     Menopozdaki kadınların öncelikle etraflı bir aile öyküsü alınmalı, özellikle hormon tedavisinin verilmesi için sakınca oluşturacak durumlar belirlenmelidir. Jinekolojik muayene sonrasında ultrason ile rahim ve yumurtalıklar değerlendirilmelidir. Kapsamlı testler yapılmalıdır. Menopoz tedavisi sadece ilaç tedavisi olarak görülmemeli, hastaya yeterli zaman ayrılmalıdır. Çünkü çoğu kez menopoz dönemine giren kadın ruhsal sorunlarını rahatlıkla paylaşamaz, saklamak ister. Bu durum kadını ruhsal olarak olumsuz etkilerken, tedaviye devamını engelleyebilir. Menopoz tedavisi bitkisel ya da ilaç şeklinde hormon tedavileri, osteoporoz tedavisi, düzenli egzersiz ve dengeli beslenme, psikolojik destek ile sorunların çözülmesi olarak 4 grupta ele alınır. Hangi tedavi yöntemlerinin seçilmesi gerektiğine kapsamlı bir değerlendirme sonrasında hasta ile karar verilmelidir.
    
     Muhabir: Yusuf Karadağ
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER