Mersin ikinci atıksu arıtma tesisine kavuşuyor

Mersin ikinci atıksu arıtma tesisine kavuşuyor -Mezitli ilçesindeki Batı Atıksu Arıtma Tesisini kapsayan 20 milyon avroluk kredi sözleşmesi imzalandı


MERSİN (A.A) - Mersinde yapımı planlanan Batı Atıksu Arıtma Tesisini kapsayan 20 milyon avroluk kredi sözleşmesi imzalandı.
     Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Belediye Meclis Toplantı Salonundaki imza töreni öncesi yaptığı açıklamada, Mersin için önemli bir projeyi daha hayata geçireceklerini söyledi.
     Batı Atıksu Arıtma Tesisinin bu yıl içinde inşaatına başlanacağını ifade eden Özcan, Yaşadığımız sıkıntıları sabırla çözerek bugünlere geldik dedi.
     Büyükşehir Belediyesinin sınırları genişledikten sonra iki arıtma tesisi yapmaya karar verdiklerini anımsatan Özcan, şöyle devam eti:
     Bu iki tesisin ihalesine çıkarken, ikisinin birden yapılmasını sağlayacak çalışmaları hazırlamıştık. Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisini yaparak hizmete açtık. Ancak Mezitlideki tesisin arsa kamulaştırmasında yaşadığımız sıkıntılar nedeniyle bunu gerçekleştiremedik. Daha sonra arsa sorununu çözerek, Kandak Deresi hizasında yaklaşık 75 dönümlük araziyi Maliye Bakanlığından satın aldık. Batı Atıksu Arıtma Tesisinin projelendirilmesini ve inşaatını finanse etmek için kullanılacak olan 20 milyon avro kredi Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından finanse ediliyor.
     Özcan, 2009da inşa edilen ve 2010 yılında hizmete alınan mevcut Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisinin şehrin yüzde 80ine hizmet verdiğini belirterek, Batı bölgesindeki yüzde 20 miktarındaki atıksuyun arıtılması için Mezitlide atıksu arıtma tesisini inşa edeceğiz. Bu sayede atıksuların yüzde 100ü arıtılacak. Bu proje, Mersinin Mezitli bölgesindeki atıksu arıtma hizmetlerinin kalitesini ve güvenilirliğini büyük oranda artıracak. Tesis istenirse Tömük, Arpaçbahşiş, Çeşmeli ve Kargıpınarı beldelerine de hizmet verebilecek büyüklükte planlandı diye konuştu.
     Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Kamil Ülgen de her geçen gün nüfusu artan Mezitli ilçesinin atık sularını toplamak için altyapı ve arıtma tesisi çalışmalarının yoğun şekilde sürdüğünü anlatarak, Bölgeye hayat verecek olan günde 30 bin metreküp kapasiteli atıksusu arıtma tesisini, 2014de bitirerek devreye alacağız. Bu tesis ile Mezitlideki atık sudan kaynaklanan çevre kirliliğinin yanı sıra Akdenizin kirlenmesinin de önüne geçeceğiz dedi.
     Konuşmaların ardından 20 milyon avroluk kredi anlaşması Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan, EBRD Türkiye Direktör Vekili Şevki Acuner ve MESKİ Genel Müdürü Ülgen tarafından imzalandı.
    
     Muhabir: Veli Gürgah / Aykut Ünlüpınar
     Yayıncı: Tarkan Demir
<< Önceki Haber Mersin ikinci atıksu arıtma tesisine kavuşuyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER