MÜSİAD Gençlik Kurulunun Genişletilmiş İstişare Toplantısı

MÜSİAD Gençlik Kurulunun Genişletilmiş İstişare Toplantısı -Ekonomi Bakanı Çağlayan: Biz Standard&Poorsun düzeltmesini sürpriz olarak karşılamadık. Daha yapması gereken önemli değişiklikler var -Gaza basma zamanı bu zaman. Ç


MERSİN (A.A) - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Biz Standard&Poorsun düzeltmesini sürpriz olarak karşılamadık. Daha yapması gereken önemli değişiklikler var dedi.
     Çağlayan, HiltonSA Otelinde Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gençlik Kurulunun 8inci Genişletilmiş İstişare Toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinde önemli gelişmelerin yaşandığını ifade etti.
     Tüm dünyanın Türkiyeyi konuştuğunu anlatan Çağlayan, şöyle devam etti:
     Kendimizle ne kadar iftihar etsek azdır. AB şu anda perişan vaziyette. Geride kalan 4 yılda ABnin en büyük kaybı 4 milyon kişinin işsiz kalmasıdır. Buna karşılık Türkiye istihdamını tam 5 milyon artırmış bir ülke. İhracatını da dünyada en hızlı arttıran ülke. Türkiye ihracatla büyüyor. Bugün 241 gümrük bölgesine mal satıyoruz. Yaptığımız ihracatın yüzde 90ından fazlası sanayi ürünlerinden oluşuyor. Biz sanayide rekabet ediyoruz. Bunları semeresini de birlikte topluyoruz. Ülkemize her gün yabancı heyetler geliyor. Çünkü Türkiye, dünyada ekonomik başarısı olan bir ülke haline geldi.
    
     -Gaza basma zamanı-
    
     Tüm dünyanın Türk ekonomisinde elde edilen başarıları konuştuğunu belirten Çağlayan, Türkiye rakiplerinden kopma zamanının geldiği bir dönemi yaşıyor. Avrupa yerinde sayıyor. Avro bölgesinde 17 ülkenin 7si kendini toparlamış. 10 tanesinin 2008 öncesi döneme dönmesi için 5-10 fırın ekmek yemesi gerekiyor. Yani en az 5-10 yıla ihtiyaçları var. Türkiye böyle bir ortamda ekonomisi büyüyen, cari açığı azalan, ihracatı artan bir ülke. Gaza basma zamanı bu zaman. Çünkü rakipler ya yerinde sayıyor ya da geriye gitmeye başladılar diye konuştu.
     Bakan Çağlayan, 1 Nisanda büyüme rekorları açıklandığında Türkiyenin, Hollandayı geçerek dünyanın 17nci büyük ekonomisi olacağı öngörüsünde bulundu. Çağlayan, şöyle devam etti:
     Yaş ortalamasının 45 olduğu Avrupanın kendisini kurtaracak tek alanı Türkiyedir. AB Komisyonu raporu Avrupada birçok şirketin kapanacağını söylüyor. Çünkü işin devredileceği genç nüfus yok. 2013-2002 arasında geçen yıllarda ihracatı 4e, 5e katladık. Türkiyenin 10 yıl önceki milli geliri kadar ihracat yapan bir ülke olduk. Şimdi 2023e giderken bazı değişimlere ihtiyacımız var. İş yapma esaslarını değiştirmemiz gerekiyor. Bu noktada Yeni Teşvik Sistemini hazırladık. Artık ülkemize gelen yatırımlara kendimiz karar veriyoruz. Hedeflerimize nitelikli eleman, Ar-Ge ve inovasyonla ulaşacağız.
    
     -Çözüm süreci-
    
     Çözüm sürecine de değinen Çağlayan, şunları kaydetti:
     Türkiyeye karşı son derece haksız, cimri, iki yüzlü olan derecelendirme kuruluşları bu süreci gerekçe göstererek notlarımızı artırıyorlar. Artırdığı notu, bir bağış olarak yapmıyor. Biz Standard&Poorsun düzeltmesini sürpriz olarak karşılamadık. Daha yapması gereken önemli değişiklikler var. Türkiyeyi hak ettiği nota getirecek önemli çalışmalar yapmaları gerekiyor. Standard&Poors gibi kuruluşlar batan ülkelere yüksek not verirken Türkiyeye düşük not verdiler. Biz onların akıllarının arkasında ne yattığını biliyoruz. Allahtan kimse onları dikkate almıyor. Çünkü Türkiyeyi herkes görüyor. Biz çözüm sürecini gerçekleştirirsek Türkiyeyi tutana aşk olsun.
     AB üyeliğinin Türkiyenin hakkı olduğunu belirten Çağlayan, AB bugün bir Hristiyan Kulübü olma özelliğine sahip olmuştur. Bu özellikten sıyrılmak istiyorlarsa, otururlar Güney Kıbrıs Rum Kesimini gerekçe göstererek bizim 14 müzakere faslımızın önüne taş koymazlar dedi.
    
     -MÜSİAD Genel Başkanı Olpak-
    
     MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ise dış ticaretinin yoğun olduğu Mersinde tecrübeli iş gücüne ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
     Türkiyenin önemli bir süreçten geçtiğini ifade eden Olpak, Geride kalan 10 yıllık süreç içerisinde Türkiye birçok alanda Cumhuriyet tarihinin en önemli reformlarını gerçekleştirdi. Buna katkı koyan herkese teşekkür ediyorum diye konuştu.
     Daha sonra Dış Ticarete Nitelikli Personel Yetiştirilmesi Eğitimini tamamlayanlara sertifikaları dağıtıldı.
    
     Muhabir: Mustafa Çiftçi / Kerem Kocalar
     Yayıncı: Emine Konuk

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER