ODTÜdeki olaylar

ODTÜdeki olaylar -Harran Üniversitesi Senatosu: -Gurur verici gelişmelerin heyecanını yaşarken, kamu düzeninin bozulmasıyla sonuçlanabilecek, şiddet içeren her türlü eylemi kimden gelirse gelsin kınıyoruz -ÇOMÜ Rektörü Prof.


ÇANAKKALE (A.A) - Harran Üniversitesi (HRÜ) Senatosu, ODTÜde, Göktürk-2 uydusunun fırlatılışı dolayısıyla düzenlenen tören sırasında yaşanan olayları kınadı.
     HRÜ Senatosundan yapılan açıklamada, Türkiyenin teknolojik eseri olarak üretilen, yüksek çözünürlüklü keşif uydusu Göktürk-2nin uzayda başarıyla yörüngeye oturtulmasının gurur verici olduğuna işaret edildi.
     Senatonun, Türkiyenin huzur, güven ve barış içinde geleceğe yürüyüşüne katkı sağlayan bu projeleri tüm gücüyle desteklediği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Böylesine gurur verici gelişmelerin heyecanını yaşarken, kamu düzeninin bozulmasıyla sonuçlanabilecek, şiddet içeren her türlü eylemi kimden gelirse gelsin kınıyoruz. Üniversiteler bilimin ve düşüncenin özgürce tartışıldığı, toplumun güzide kurumlarıdır. Bu kurumların ayakta tutulması ve yaşatılması için öğrenci ve idarecilerin karşılıklı sevgi ve saygı göstermeleri önem arz etmektedir. İç barışın hayati önemde olduğu bugünlerde toplumumuzun tüm kesimlerini sorumluluklarını yerine getirmeye, barış ve güven ortamının tesis edilmesi ve sürdürülmesi konusunda daha hassas davranmaya davet ediyoruz.
    
     -ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Laçiner-
    
     Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, üniversitenin 2012 yılı değerlendirmesi için Anafartalar Yerleşkesinde düzenlenen basın toplantısında, ODTÜdeki olaylara ilişkin açıklamalarda bulundu.
     Türkiyede 27 Mayıs askeri darbesini hazırlayan olayların en önemli mazeret ve gerekçelerinden birinin de üniversitelerde yaşanan şiddet olduğunu belirten Laçiner, gençlerin heyecanının ve iyi niyetinin bazı mihraklarca istismar edildiğini söyledi.
     Bu konuda gençlerin çarpıştırılarak ülkenin gelişmesinin ve kalkınmasının engellendiğini, barışının ve huzurunun bozulduğunu ifade eden Prof. Dr. Laçiner, şöyle devam etti:
     Türkiye Cumhuriyeti üniversiteleri, öğrenciler arasındaki kutuplaşma ve şiddet içeren protestolardan çok çekmiştir. 1970li yıllarda Türkiyenin askeri darbeyle sonuçlanan sıkıntılarının bir boyutunda da üniversitelerimizde yaşanan şiddet vardı. Bu konuda Türkiye yeterince tecrübeye sahiptir. Olaylara baktığımız zaman ise olayları çıkaranların sadece birkaç kişi olduğu, sayılarının 100ü dahi geçmediği görülmektedir. ODTÜde yaşanan olaylara bakıldığında da burada da çok az sayıda öğrencinin olaylara katıldığı, 20 bini aşkın öğrencinin ise olayların dışında kaldığı görülmektedir.
     Üniversitelerden yapılan açıklamaların, ODTÜye eleştiri veya kınama içermediğini belirten Prof. Dr. Laçiner, Tam tersine, ODTÜ bu ülkenin göz bebeği üniversitelerinden bir tanesidir. Bu açıklamalar tamamıyla 1970li yıllarda yaşanan ve tekrarını hiçbir zaman yaşamak istemediğimiz olayların cereyan etmemesi için bir uyarıdır ifadelerini kullandı.
    
     -Gümüşhane Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Merdan-
    
     Gümüşhane Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Yasin Merdan, yaptığı yazılı açıklamada, her öğrencinin fikrini savunmada özgür olduğunu ancak bunun ODTÜdeki gibi yapılmaması gerektiğini belirtti.
     Öğrencileri, düşüncelerini şiddet kullanmadan dile getirmeye davet eden Merdan, şu ifadeleri kullandı:
     Ülkemizdeki büyük değişiklikleri her zaman öğrenciler sağlamıştır. Üniversite, fikirlerin doğduğu yerdir. Öğrencileri yanlış yönlendirenleri ve şiddete itenleri esefle kınıyorum. İçinde bulunulan çağ bilgi çağıdır. Şiddet, anlaşamayanların başvurduğu yoldur. Atalarımızın istediği Türk gençliği bu değildir.
    
     Muhabir: Ekip
     Yayıncı: Eda Ay

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER