Önce iftar açıyor, ardından sahura kadar

Önce iftar açıyor, ardından sahura kadar pedal çeviriyorlar -Bursada bisiklet tutkunları ramazanda, sokak ve caddelere çıkmak için gündüz yerine geceyi bekliyor -İftarda bir araya gelen çeşitli yaşlardaki dernek üyeleri oruç açtıktan


BURSA (A.A) - Tarık Üzgün - Bursada kurulu bir bisiklet derneği, gündüz düzenlediği bisiklet turlarını ramazan nedeniyle geceye aldı. Gündüz oruçlu olan üyeler, birlikte yaptıkları iftarın ardından sahura kadar bisiklet gezisi düzenliyorlar.
     Oruç ayının yaz mevsimine denk gelmesi, termometrelerin mevsim normallerinin üzerini göstermesi, bisiklet sporuna gönül verenler için bir engel teşkil etmiyor. Zira onlar, ramazanda da kesintisiz pedal çevirmenin yolunu bulmuşlar. Bisiklet tutkunları, ramazanda gündüz yerine cadde ve sokaklara çıkmak yerine iftar sonrasını bekliyor.
     Bu spora gönül verenlerin, kesintisiz bir bisiklet parkuru bulma şansları neredeyse imkansız. Zira bisiklet tutkunları, iftardan sonra kimi zaman şehir merkezinde, bazen de Mudanya ve Gemlik ilçelerine kadar tur atıyorlar. Kimi zaman, şehirler arası bölünmüş yollarda en sağdan yol alıyor, kimi zaman da trafiğin çift yönlü işlediği cadde ve sokaklarda sahur vaktine kadar pedal çeviriyorlar.
     Yeşil Pedal Bisiklet Derneği Başkanı Yalçın Ataylar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007den bu yana faaliyette olduklarını, ancak geçen yıl topluluğu dernek ortamına taşıdıklarını söyledi. Amaçlarının bisiklet kullanımını öğretmek, özendirmek ve Avrupada olduğu gibi Türkiyede de kullanım oranını artırmak olduğunu belirten Ataylar, Resmi, yani oy kullanmaya hakkı olan üyemiz 65, onun haricinde 18 yaş altı fahri üyemiz çok, ailelerinden izin alıp onları da turlara alıyoruz dedi.
     Her hafta gezi turları düzenlediklerini, ramazanda oruç nedeniyle turlara gece çıktıklarını ifade eden Ataylar, şöyle devam etti:
     Ramazanda üyelerimizin çoğunluğu oruç tutuyor, gündüz turlarını o nedenle yapamıyoruz. Biz de ramazanda nasıl yaparız dedik, spora nasıl ara vermeden devam ederiz dedik, oruç ayı için gece turları oluşturduk. Cumartesi akşamları iftardan sonra yola çıkıyoruz, sahura kadar bisiklet turu yapıyoruz.
     Ataylar, ramazanda katılımın gündüzden çok daha fazla olduğunu ve iftardan sonra üyelerin sahura kadar olan süreyi spor yaparak değerlendirdiklerini belirterek Zaten bizim amacımızda o, insanları sosyal ortama çekmek. O nedenle oldukça yoğun ve güzel geçiyor şeklinde konuştu.
    
     -Spora bahane yok-
    
     Ataylar, düzenledikleri etkinliğin, istenildiğinde spora her zaman vakit bulunabileceğinin göstergesi olduğunu vurgulayarak, Bu yaptığımız aslında biraz da Spora zaman bulamıyorum diyenlere örnek. Gerçekten istiyorsak spor için o zamanı ayırabiliyoruz. Bahaneler üretmek çok kolay, bahane üretmeden sporumuzu yapıyoruz dedi.
     Bisikletin ritmik hareketlerden oluşan bir spor dalı olduğuna, kan dolaşımını ve tansiyonu düzenlediğine dikkat çeken Ataylar, Bu spor, kalp hastalıklarını minimuma indiriyor. Birçok arkadaşımız var tansiyon hastası, bisiklete başladıktan sonra ilaç kullanmayı bırakıyorlar.
    
     -Her yaş grubundan insanlar katılıyor-
    
     Dernek sayesinde bisiklet sporuna 1 yıl önce başlayan 51 yaşındaki Almanca Öğretmeni Serpil Özturan, günlük hayatın stresini atmak ve rahatlamak için spora çok ihtiyaç duyduğunu söyledi. Özturan, bisiklet sayesinde sporu ve eğlenceyi bir arada yaptıklarını belirterek, Ramazanda geceye aktarıldı geziler, dolayısıyla serinde gezmek o kadar güzel ki. Bisiklete başladığımdan beri çok daha dinç hissediyorum kendimi, sürekli gezmek istiyorum şeklinde konuştu.
     Grubun en küçük üyesi 2 yaşındaki Hiranur Okutur ise geziyi babasının bisikletinin arkasına bağlanan bebek koltuğunda tamamlıyor. Baba Cüneyt Okutur, derneğe eşi ve çocukları ile bir hafta önce katıldığını belirtti. Ramazanın spor için engel olmayacağını söyleyen Okutur, Ramazanda sadece gündüz oruç tutuluyor, bunun akşam insanları hiç etkilememesi lazım. İftardan sonra gayet güzel bir organizasyonla birlikte çok aktif şekilde böyle sporlar yapılabilir şeklinde konuştu.
     Ailece bisiklet gezisine çıkma keyfinin bir başka olduğunu ifade eden Okutur, Yolda bu şekilde gören araç sürücüleri çok şaşırdılar, sempatik karşıladılar buraya gelene kadar. Kızımız yolda bir ara uyudu, çok konforlu olduğundan dolayı herhalde. Çok güzel bir yolculuktu yani şeklinde konuştu.
    
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Önce iftar açıyor, ardından sahura kadar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER