Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Boluda -Bakan Eroğlu: (2) Hayali olmayan büyük hedefi olmayan milletler ilerleyemez -21. asır, yani bu asır bizim asrımız olacak, Bu milletin asrı olacak -10. Ormancılık Zirvesini


BOLU (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, hayali ve büyük hedefi olmayan milletlerin ilerleyemeyeceğini belirterek, 21. asır yani bu asır bizim asrımız olacak, bu milletin asrı olacak dedi.
     Eroğlu, Abantta, bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin ortaklaşa düzenlediği Ormancılık Sektörünün Geleceği: Orman-Ekoloji-Ekonomi konulu konferansın kapanış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiyenin ekoturizm açısından ciddi bir potansiyele sahip olduğunu ve bu alanda yeni bir atılım yapılması gerektiğini ifade etti.
     Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile 15 bölgede çalışma yaptıklarını ve bu konudaki çalışmaların devam ettiğini anlatan Bakan Eroğlu, Bunun önünü açmak istiyoruz. Mesela bu kapsamda Doğu Karadeniz Kalkınma Projesi başladı. Samsundan Artvine kadar o bölgedeki değişik ekolojik noktaları belirledik. Karadenizi de Akdeniz gibi turizm alanı ilan etmek istiyoruz. Boluda bu açıdan İstanbul ve Ankaraya daha yakın. Bu bölgeyi de geliştirmek istiyoruz. Boluda Aladağlar, Köroğlu Dağları, Abant gibi pek çok yerimiz var. Burayı da daha geliştirmek kanaatindeyiz şeklinde konuştu.
     Ormancılık sektörünün geleceği arama konferansının çok verimli bir çalışma olduğunun belirten Eroğlu, ormancılık sektöründeki ortak akıl projelerindeki alınan kararların kendisini duygulandırdığını aktardı.
     Toplantıda her şeyin tespit edildiğine işaret eden Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
     İnşallah bunları biz esas olarak ele alacağız ve bunlarla ilgili de bir plan hazırlayacağız. Şunu unutmayın, bir plan hazırlanmazsa bir hedef ortaya koymazsanız başarıya ulaşmanız mümkün değildir. Bir hedef koyacaksınız, hedefe kitleneceksiniz. Büyük hedefi olmayan ülkeler tarih sahnesinden kesinlikle silinir. Bizim de Allaha şükür büyük hedefimiz var ve mutlaka geliştireceğiz.
     Birinci hedefimiz Türkiyeyi 2023 yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına taşımak istiyoruz. Büyük milletin büyük hedefleri olur. Başbakanımız daha da büyük bir hedef ortaya koydu 2071 yılında Malazgirt Meydan muharebesinin, Türklerin Anadoluya girişinin bininci yılında yeni doğan çocuklar için bir hedef olacak. Bunu bazıları hayal olarak görebilir. Hayali olmayan büyük hedefi olmayan milletler ilerleyemez. 21. asır yani bu asır bizim asrımız olacak. Bu milletin asrı olacak. Bunu da buradan vurgulamak istiyorum.
    
     -Ağaçlandırma miktarını 4 kat arttırdık
    
     Bakan Eroğlu, ülkedeki odun servetini yüzde 50 arttırdıklarını, 2004 yılında 1,28 milyar metreküp olan odun servetinin, 2012 yılında 1,48 milyar metreküpe çıkarıldığına dikkati çekti. 1992-2002 yılları arasında ortalama 75 milyon adet fidan üretimi gerçekleştirilirken biz bunu 6 kat arttırdık diyen Eroğlu, 2012 yılında 500 milyon adet fidan üretimi, 280 ton tohum üretimi gerçekleştirdik. Özel ağaçlandırmanın önündeki engelleri kaldırılarak, bu sahadaki çalışmaları teşvik ettik ve böylece özel ağaçlandırma miktarını takriben 4 kat arttırdık şeklinde kaydetti.
     Eroğlu, 2013 yılı ormancılık hedeflerinin 500 bin hektar alanda ağaçlandırma, rehabilitasyon, toprak muhafaza, çığ kontrolü ve mera ıslahı yapmak olduğunu, fidan üretimindeki hedeflerinin, 700 milyon adet fidan üretimi, 330 ton tohum üretimi gerçekleştirmek olduğunu söyledi.
     Başta ihracatçılar olmak üzere sektörün taleplerini dikkate alarak, 2010 yılında başlatılan sertifikasyon çalışmalarını 2012 yılında 1.8 milyon hektara çıktığını kaydeden Eroğlu, şunları kaydetti:
     2015 yılı hedefimiz ise 3,25 milyon hektara ulaşmaktır. Dikili ağaç satışları piyasaya en kısa sürede istenilen standart ve boyutlarda düşük maliyetle ürün arzı sağlaması bakımından önem arz etmektedir. Bir çok faydası bulunan dikili ağaç satışları 2002 yılında 300 bin metreküp civarında iken günümüz itibariyle yaklaşık 13 kat artırılarak 4 milyon metreküpün üzerine çıkarttık. Dikili ağaç satışları maliyetlerin aşağı çekilmesinde önemli bir adımdır. Ancak, uygulanmakta olan fon ve harçlar da hammadde girdi maliyetlerini artırmaktadır.
    
     -Hedefimiz, Dünyada aranan Türk mobilya stilini oluşturmak-
    
     Eroğlu, endüstriyel odun üretimini yüzde 85 arttırdıklarını, 1980-2002 döneminde endüstriyel odun üretiminin ortalama 7 milyon metreküp, 2011 yılı sonunda 13,5 milyon metreküpe ve 2012 yılı sonu itibariyle de 14,1 milyon metreküpe ulaştığını anlatı.
     Bakan Eroğlu, son on yılda endüstriyel odun üretiminin, sektörün ihtiyacının artmasına paralel olarak yüzde 100 oranında artırıldığına işaret etti.
     Asıl hedefimiz, Dünyada aranan istenen Türk mobilya stilini oluşturmaktır diyen Eroğlu, Bu anlamda iç pazar hacmini 9 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz. Mobilyacılık sektöründe 2012 yılında yaklaşık 1 milyar 700 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Sektörde yaklaşık 150 bin kişiye istihdam sağlamaktadır ifadelerini kullandı.
     Çölleşme ile mücadele konusunda da açıklamalarda bulunan Eroğlu, şunları kaydetti:
     Çölleşmeyle mücadele için eylem planları hazırladık. İklim değişikliğine dayanıklı orman ve bitki örtüsü tesis ediyoruz. Murat Nehir Havzası Rehabilitasyon Projesini başlattık. Dünya Ormancılık Zirvesi Birleşmiş Milletler Dünya ormancılık zirveleri ve forumu şimdiye kadar New Yorkta tertip edilmiştir. Zirve ilk defa Türkiyede yapılacaktır. 10. Ormancılık Zirvesini, 08-19 Nisan 2013 tarihinde İstanbulda gerçekleştireceğiz.
     Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin Abantta ortaklaşa düzenlediği ve iki süren Ormancılık Sektörünün Geleceği: Orman-Ekoloji-Ekonomi konulu arama konferansı Bakan Eroğlunun konuşmasının ardından sona erdi.
    
     (Bitti)
    
     Muhabir: Zafer Göder - Emin Gürbüz
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER