Ramazan ayı sigaradan kurtulmak için bir

Ramazan ayı sigaradan kurtulmak için bir fırsat olabilir -Isparta Halk Sağlığı Müdürü Kişioğlu: -Ramazan ayını sigarasız geçirmeyi başaranların öz güvenleri artar ve bırakma kararlılığını Ramazan ayı sonunda da sürdürebilirler


ISPARTA (A.A) - Isparta Halk Sağlığı Müdürü Meral Kişioğlu, Ramazan ayının sigaradan kurtulmak için iyi bir fırsat olabileceğini bildirdi.
     Kişioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Ramazan ayında oruç dolayısıyla sigaranın içerdiği 4 binin üzerindeki kanserojen maddeden uzak kalmanın vücudun temizlenmesi açısından çok faydalı olacağını ifade etti.
     Sigarayı hazırlıksız birden bire bırakmanın son derece güç olacağını belirten Kişioğlu, bu nedenle Ramazan ayından önce sigara ve kahve tüketiminin azaltılması ve yemek düzeninin ayarlanarak vücudun oruca hazırlanması gerektiğini kaydetti.
     Kişioğlu, Ramazan ayı başlar başlamaz sigarayı bırakma kararlılığı gösterilmesini ve bu kararın çevreye açıklanarak sosyal destek alınması önerdi. Kişioğlu, ayrıca kahve ile sigara içme alışkanlığına sahip kişilerin de bu dönemde kahve yerine ıhlamur ve meyve çayı içmesini tavsiye etti.
     Sigaranın bir dost olarak görülmesinden vazgeçilmesi gerektiğini aktaran Kişioğlu, ağır sigara tiryakilerinin bile Ramazan ayı boyunca oruç dolayısıyla 10-15 saat sigaradan uzak kalabildiklerine işaret etti.
     Bir ay boyunca bu kadar uzun süre sigaradan uzak durmayı başarabilen bir kişinin, sigarayı tamamen bırakmayı düşünmesi gerektiğini vurgulayan Kişioğlu, açıklamasında şunları kaydetti:
     Her insan yeterince isterse, doğru motivasyonlarla sigaradan kurtulabilir. Sigarasızlık nedeniyle görülen el titremesi ve heyecan gibi ataklar 20-25 saniye sürer. Atak süresince sigara içilmediği takdirde bu istek geçer. Tiryakilerin işte bu sırada farklı şeylerle meşgul olmaları gerekir. İftardan sonraki birkaç saat kontrol edildiği takdirde de kendi iradeleriyle sigarayı bırakabilirler. Ramazan ayını sigarasız geçirmeyi başaranların öz güvenleri artar ve bırakma kararlılığını Ramazan ayı sonunda da sürdürebilirler. Bu vesileyle sigarayı bırakan kişi, hem sağlıklı bir hayata başlar hem de kontrolün kendinde olduğunu, iradenin ne kadar kuvvetli olduğunu hissederek, kendine olan güveni artarak sosyolojik yararı da görülür.
     Meral Kişioğlu, sigarayı bırakmak isteyenlerin Isparta Devlet Hastanesi, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Merkez Toplum Sağlığı Merkezi ve Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde bulunan Sigara Bırakma polikliniklerinden destek alabileceklerini kaydetti.
    
     Muhabir: Mehmet Erbek
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber Ramazan ayı sigaradan kurtulmak için bir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER