Sahneye bu kez imparatorlar çıkacak

Sahneye bu kez imparatorlar çıkacak -Bu yılki teması "imparatorluklar" olan 7. Uluslararası Antalya Kum Heykel Festivalinde, dünyanın dört bir yanından imparatorların kumdan heykelleri sergilenecek


ANTALYA (A.A) - Hüseyin Kanber - Bu yılki teması "imparatorluklar" olan 7. Uluslararası Antalya Kum Heykel Festivali, kapılarını 4 Mayısta açacak.
     Festival direktörü Cem Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivalin bu yılki temasının "imparatorluklar" olarak belirlendiğini söyledi. Karaca, dünya tarihinde iz bırakmış imparatorların kumdan heykellerinin, 10nu aşkın ülkeden 20den fazla heykeltıraş tarafından yapıldığını anlattı.
     Festivalin kapılarını 4 Mayısta açacağını belirten Karaca, Alparslan, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleymanın da arasında bulunduğu dünyanın dört bir yanından imparatorların heykellerinin festivalle ziyarete sunulacağını kaydetti.
     Sergide ayrıca, İstanbulun fethini simgeleyen Ulubatlı Hasanın burçlara Osmanlı bayrağını dikme anının da kum heykelle canlandırılacağını dile getiren Karaca, "Bu yıl da insanlara unutulmaz bir kum heykel festivali yaşatacağız" dedi.
     Karaca, festivalin alan genişliği, katılan sanatçı sayısı ve kullanılan kum miktarı gibi özellikleriyle dünyanın en büyük kum heykel etkinlikleri arasında gösterildiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
     "Kum heykel sanatı son yıllarda dünyada yeni yeni yaygınlaşan özel bir sanat türüdür. Alternatif sanatlar kapsamında yer alan kum heykel etkinliklerinde sadece su ve kum kullanılmaktadır. Heykeltıraşlar, yapılan heykelin boyutları göz önünde bulundurularak çalışmalarını solo ya da 2, 3 kişiden oluşan ekipler halinde yürütürler. Sonuçta ortaya yüzlerce ton ağırlığında, metrelerce yüksekliğe sahip, sadece suyun ve kumun kullanıldığı muhteşem eserler ortaya çıkar. Kum heykel sanatı hiçbir şeyin kalıcı olmadığı ve her şeyin bir gün yok olacağı felsefesini taşır. Bu yüzden izleyenleri hayrete düşüren bu eşsiz eserler kısa bir dönem sergilendikten sonra yıkılarak tamamen ortadan kaldırılırlar."
     Karaca, yaklaşık 10 bin ton nehir kumu kullanılarak yapılan heykellerin 7 bin metrekare alanda sergileneceğini anlatarak, festivalde Roma, Hitit, Çin, Japon, Rus, İngiliz ve Fransız imparatorluklarının da işlendiğini, Selçuklu İmparatorluğunu temsilen Sultan Alparslanın kumdan heykelinin yer alacağını kaydetti.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Sahneye bu kez imparatorlar çıkacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER