Savaştan kaçtı, ailesine 34 yıl sonra

Savaştan kaçtı, ailesine 34 yıl sonra kavuştu -Tokattan 1979 yılında çalışmak için gittiği Suriyede evlenen Mehmet Sırtıkara, ülkedeki iç savaş nedeniyle eşi, 7 çocuğu, 2 gelini ve torunlarıyla Türkiyeye gelerek, 34 yıldır görmedi


TOKAT (A.A) - Recep Bilek - Tokatın Başçiftlik ilçesinden 1979 yılında çalışmak için gittiği Suriyede evlenen Mehmet Sırtıkara (55), ülkedeki iç savaş nedeniyle eşi, 7 çocuğu, 2 gelini ve torunlarıyla Türkiyeye gelerek 34 yıldır görmediği anne-babası ve kardeşine kavuştu.
     Sırtıkara, 21 yaşındayken çalışmak üzere Suriyeye gitti. Haseke kentine bağlı Rasulayn bölgesinde çalışmaya başlayan Sırtıkara, Suriyeli Ceylan (40) ile evlendi ve 7 çocuğu oldu.
     İki gelini ve iki de torunu bulunan Sırtıkara, ülkede iç savaşın çıkmasının ardından, can güvenliği endişesiyle tüm aile fertleriyle kaçak yollarla Türkiyeye giriş yaptı. Sırtıkara ailesi, Şanlıurfanın Ceylanpınar ilçesinde Ceylanın akrabalarının yanında bir süre kaldı.
     Mehmet Sırtıkara, daha sonra kardeşi İsmail tarafından buradan alınarak eşi, çocukları, gelinleri ve torunlarıyla, Tokatın Başçiftlik ilçesine bağlı Alan köyü Erikçayırı mezrasındaki baba ocağına götürüldü.
     Sırtıkaranın 34 yıl sonra evine dönmesi, babası Ahmet ve annesi Fatma ile diğer aile fertlerini sevince boğdu.
     Sırtıkara ailesi, Başçiftlik Kaymakamlığından alınan izinle, taşımalı eğitimden dolayı kapanan ilkokulun lojmanına geçici olarak yerleştirildi.
     Sırtıkara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iç savaş nedeniyle evinin ve işinin gittiğini ancak 34 yıl sonra ailesine kavuşmasına çok sevindiğini, bunun anlatılamayacak bir duygu olduğunu söyledi.
     Maddi imkansızlıklar nedeniyle 34 yıldır memleketine dönemediğini belirten Sırtıkara, "Suriyeye ilk gittiğim yıllarda dil bilmediğim için çok zorluk çektim. Sonra çalışmaya başladım. Orada evlendim. Eşim Suriyeli. Rasulaynda bir iş adamının yanında çiftçilikle uğraşıyordum" dedi.
     İç savaş nedeniyle Suriyeden kaçmak zorunda kaldıklarını dile getiren Sırtıkara, şöyle konuştu:
     "Suriyede bir evim var, başka bir şeyim yok. İç savaşta ne olduysa oradaki millete oldu. Çok zorluk çekildi, çok ölümler, çok yıkımlar oldu. Rasulayn, muhaliflerin elinde. Yılbaşından önce muhalifler geldiler, Esed yanlılarından aldılar. Yiyecek, içecek yönünden bir sıkıntımız olmadı. Elektrik, tüp, mazot, benzin gibi şeylerden çok sıkıntı çektik. Suriyede Arapı olsun, Kürtü olsun Türkiyeyi çok seviyorlar."
     Sırtıkara, Türkiye ile Suriyenin kardeş olduğunu belirterek, "Türkiyenin, Suriyeye kucak açması doğal. En doğal hakkı. Türkiyenin Suriyedeki çatışmadan, ölümden kaçanlara kucak açması çok iyi, Allah onların hepsinden razı olsun" ifadesini kullandı.
    
     -Ev ve kimlik talebi-
    
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğandan ev ve kimliklerinin verilmesini talep ettiklerini dile getiren Sırtıkara, şunları kaydetti:
     "Türkiyeden 34 yıl önce Suriyeye kaçak girmiştim, kimliğimi de almamıştım. Türkiyede gerekli başvuruları yaptığımda nüfusumun 2004 yılında kapalı kayıt olduğunu öğrendim. Ben Türk vatandaşıyım, Türküm. Tekrar Türk vatandaşlığımı istiyorum. Çocuklarıma çalışma imkanı sağlanmasını istiyorum. Biz de herkes gibi yaşam hakkı istiyoruz. Çocuklarımın okuma imkanı olursa çok memnun oluruz. Burada yaşamak istiyorum. Bir daha ölüme gitmek istemiyorum. Ölüm her an bizim başımızda olduğu için Suriyeye geçmeyi bir daha düşünmedim."
     Baba Ahmet Sırtıkara ise "Çok sevinçliyim. Evladımı ve torunlarımı ölmeden görebildim. Hasretlik, gariplik gitti. Yol gözlüyorduk. Dışarıda hasretliğimiz kalmadı. Birkaç kez telefonla görüşmüştük. Daha sonra telefonları kesildi. Hayatlarından endişe ediyorduk" şeklinde konuştu.
     Kardeşi İsmail Sırtıkara da ağabeyini ilk kez gördüğünü belirterek, şunları söyledi:
     "İç savaş bir vesile oldu. Anlatılacak bir duygu değil. Dünyanın parasını versen, zenginlik olsa hiçbir şey gözümde değil. Bunların gelişi en büyük mutluluk. Ağabeyim giderken ben 6 yaşındaydım. Tayyip Erdoğandan Allah razı olsun, onun sayesinde kavuştuk. Allah onu kazadan beladan korusun."
     Sırtıkara, ağabeyi ve ailesine kimlik ve ev verilmesini istediklerini dile getirdi.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Savaştan kaçtı, ailesine 34 yıl sonra Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER