Sobayla ısınanlara zehirlenme uyarısı

Sobayla ısınanlara zehirlenme uyarısı -Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Ekici: Karbonmonoksit gazı, renksiz, kokusuz ve tatsız olduğu için farkında bile olmadan solunum yoluyla kana geçer ve zehirlenmeyle


KÜTAHYA (A.A) - Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Mithat Ekici, soba ve şofbenlerden açığa çıkan karbonmonoksit gazının, renksiz, kokusuz ve tatsız olduğu için farkında bile olmadan solunum yoluyla kana geçerek zehirlenmeyle ölümlere varabilen sonuçlar doğurabileceğini bildirdi.
     Op. Dr. Ekici, yaptığı yazılı açıklamada, kış mevsimine girildiğinde sıklıkla karşılaşılan sorunlardan birinin, sobalardan kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmeleri olduğunu belirtti.
     Kimi zaman dikkatsizlik, kimi zaman lodoslu ve fırtınalı hava koşulları, kimi zaman da temizlenmeyen bacaların etkisiyle can kayıpları yaşandığını, bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmalin çoğu zaman bir ailenin yok olmasına yol açtığını ifade eden Op. Dr. Ekici, şunları kaydetti:
     Isıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta karbonmonoksit gazından zehirlenme meydana gelebilir. Karbonmonoksit gazı, renksiz, kokusuz ve tatsız olduğu için farkında bile olmadan solunum yoluyla kana geçer ve zehirlenmeyle ölümler meydana gelebilir. Oysa ki, alabileceğimiz ufak önlemlerle hem kendimizin hem de ailemizin yaşamlarını tehlikeden kurtarabiliriz. Öncelikle en sık zehirlenmelerin, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle gerçekleştiğini bilmeliyiz. Bacaların hava akımını sağlıklı yapabilmesi için sobanın, şofbenin içinin yakıtla aşırı doldurulmamasına dikkat edilmelidir. Bu, baca çekişini zayıflattığı için dumanın geri kaçmasına neden olur. Ayrıca soba boruları sıklıkla temizlenmeli, oda ortamı gerektikçe havalandırılmalıdır. Çünkü zehirlenmeler genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmamasından kaynaklanır. Böyle bir durumda oksijen oranı düşer, karbonmonoksit oranı yükselir ve zehirlenme meydana gelir.
    
     -Zehirlenme olayında en erken belirtiler-
    
     Op. Dr. Ekici, karbonmonoksit gazından zehirlenmelerde en erken belirtilerin, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, kulak çınlaması, yüz kızarması olduğuna dikkati çekti.
     Böyle bir durumda ilk yapılacak şeyin, kişinin derhal kapalı ortamdan uzaklaştırılarak temiz havaya çıkarılması olduğunu duyuran Op. Dr. Ekici, Sıkı elbiseleri varsa gevşetilmeli ve yeterli solunum sağlanmalı, solunum düzensizliği ve durması varsa ağızdaki kusmuk ve yabancı maddeler temizlendikten sonra suni solunum uygulanmalı, hasta battaniyeye sarılarak vücut ısısı korunmalıdır ifadelerini kullandı.
     Op. Dr. Ekici, karbonmonoksit zehirlenmesinin mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerektiğini bildirerek, zehirlenmelerde kısa sürede tıbbi müdahale yapılmazsa bunun ölümle sonuçlanabileceği uyarısında bulundu.
     Zehirlenme durumunda Sağlık Bakanlığına bağlı ücretsiz 114 Zehir Danışma Merkezinden yardım alınabileceğine işaret eden Op. Dr. Ekici, buradan ilk yardımla ilgili bilgi edinilebileceğini duyurdu.
    
     Muhabir: Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Sobayla ısınanlara zehirlenme uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER