Solhandaki silahlı kavga davası

Solhandaki silahlı kavga davası -Esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet savcısı, CMKnın 102. maddesi uyarınca 2010da tahliye edilen ve geçen ay hayatını kaybeden sanık Mahmut Karadağ hakkındaki davanın düşürülmesini istedi


GÜMÜŞHANE (A.A) - Bingölün Solhan ilçesindeki 5 yıl önce 5 kişinin öldüğü, 13 kişinin yaralandığı silahkavgaya ilişkin 21 sanığın yargılandığı davaya ilişkin mütalaa veren Cumhuriyet savcısı, CMKnın 102. maddesi uyarınca 31 Aralık 2010da tahliye edilen ve geçen ay hayatını kaybeden Mahmut Karadağ hakkındaki davanın düşürülmesini istedi.
     Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, CMKnın 102. maddesi uyarınca tahliye edilen tutuksuz sanık Mahmut Karadağın oğulları Behçet ve Nihat Karadağ, Solhan Belediye Başkanı Niyazi Çavuşoğlu, Oktay Mollaoğulları, Bedirhan Mollaoğulları, Zeki Mollaoğulları, Yunus Bayır ile diğer sanıklar duruşmaya gelmedi.
     Sanık Mahmut Karadağın avukat Ali Haydar Dereli, sanık Nazım Karadağın avukatı Celalettin Köse, Baran Molaoğlullarının avukatı Murat Öztekin, Nihat Karadağın avukatı Metin Aslan, Oktay Mollaoğullarının avukatı Abdulhalim Tarhan Mısırlıoğlu ve Seval Kaçıran duruşmada hazır bulundu. Bir kısım sanıklar ve müdahil sanıklar avukatı Ercan Arslan ise duruşmaya gelmedi.
     Duruşmada söz alan sanık Mahmut Karadağın avukat Dereli, müvekkili Mahmut Karadağın 27 Aralık 2012 tarihinde vefat ettiğini belirtti. Dereli, bu nedenle müvekkili hakkındaki ceza davalarının düşürülmesini talep etti.
     Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı da Mahmut Karadağ hakkındaki ceza davalarının düşürülmesini istedi. Savcı, sanıklardan Nihat Karadağ, Nazım Karadağ, Baran Mollaoğulları, Ahmet Bitmez, Abdurrahman Bengizin kasten yaralama, adam öldürmeye teşebbüs ve suç konusu eşyayı saklamak suçlarından cezalandırılmasını talep etti.
     Savcı, hakkında açılan davada 5 kişiyi kasten öldürme, 9 kişiyi kasten öldürmeye teşebbüs ve bir çocuğu öldürmeye teşebbüs ile suçlanan Behçet Karadağ, aynı suçlardan cezalandırılması istenen Nazim Karadağ ile 5 kişiyi kasten öldürme, 6 kişiyi kasten öldürmeye teşebbüs ile suçlanan Nihat Karadağın ise bu suçlardan mahkumiyetlerine yetecek delil olmadığından beraatını talep etti.
     Savcı, haklarında çeşitli suçlardan dava açılan diğer sanıklar Yunus Bayır, Niyazi Çavuşoğlu, Selami Azat, Yavuz Bayır, Yavuz Çavuşoğlu, Mehmet Mollaoğulları, İlhan Tekdemir, Maruf Mollaoğulları, Emrah Bayır, Bedirhan Mollaoğulları, Ekrem Mollaoğulları, Cihan Bayır, Bedri Kurtaranın da delil yetersizliğinden beraatını istedi.
     Mütalaaya ilişkin diyecekleri sorulan sanık avukatları, görüş bildirmek için süre talep etti.
     Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının süre talebini kabul ederek, duruşmayı erteledi.
    
     -Davanın geçmişi-
    
     Bingölün Solhan ilçesindeki Erbakan Caddesinde, 12 Ekim 2005te, iki grup arasında çıkan silahlı kavgada, Yaşar Çavuşoğlu, Yusuf Bayır, Yemlihan Bayır, Ferhat Mollaoğulları ve Ebuzer Mollaoğulları ölmüş, 13 kişi yaralanmıştı.
     Kavgaya karıştığı iddia edilen Mahmut Karadağ ile oğulları Nihat ve Behçet Karadağın yanı sıra aralarında dönemin ilçe belediye başkanı Niyazi Çavuşoğlunun da bulunduğu 21 sanık hakkında dava açılmıştı.
     Güvenlik gerekçesiyle Bingöl yerine Gümüşhane 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, tutuklu sanık Mahmut Karadağı, Yaşar Çavuşoğlu, Yusuf Bayır, Yemlihan Bayır, Ferhat Mollaoğulları ve Ebuzer Mollaoğullarını silahla vurarak öldürme, 7 kişiyi de silahla yaralama suçundan 85 yıl 10 ay ağır hapis cezasına çarptırmıştı.
     Diğer sanıklardan Nihat Karadağa 3 kişiyi yaralamadan 6 yıl 4 ay hapis veren heyet, Oktay Mollaoğullarını kasten adam yaralamadan 7 yıl 6 ay, Baran Mollaoğullarını 2 yıl 6 ay, Ahmet Bitmezi 1 yıl 8 ay, Abdullah Bengiz ve Nazım Karadağı da aynı suçtan 3 ay 10ar gün hapisle cezalandırmıştı.
     Mahkeme heyeti, Behçet Karadağ ile Niyazi Çavuşoğlunun da yer aldığı diğer 11 sanığın ise beraatına hükmetmişti.
     Yargıtay, X ve Y kod adlarıyla dinlenen gizli tanıkların kimliklerinin kararda açık olarak yazılmadığı gerekçesiyle davanın yeniden görülmesi için dosyayı yerel mahkemeye göndermişti.
     Davayı yeniden karara bağlayan mahkeme heyeti, 21 sanıktan Mahmut Karadağı, Yaşar Çavuşoğlu, Yusuf Bayır, Yemlihan Bayır, Ferhat Mollaoğulları ve Ebuzer Mollaoğullarını öldürmek, Niyazi Çavuşoğlu, Oktay Mollaoğulları, Mustafa Bolat, Baran Mollaoğulları, Yusuf Sevinç, Furkan Gelmez ve Selami Azatı yaralama ve ruhsatsız silah bulundurma suçundan toplam 90 yıl 10 ay ağır hapis cezasına çarptırmıştı.
     Sanıklardan Nihat Karadağın, Bilal Mece, Yavuz Bayır ve Mahsum Ağaçı yaralama suçundan 5 yıl, ruhsatsız silah bulundurma suçundan 10 ay hapis, Oktay Mollaoğullarına, kasten adam yaralamaktan 7 yıl 6 ay, Baran Mollaoğullarına 2 yıl 1 ay, Abdurrahman Bengize 3 ay 10 gün, Nazım Karadağa da 3 ay 10 gün hapis cezası veren heyet, Solhan Belediye Başkanı Niyazi Çavuşoğlunun da aralarında bulunduğu diğer 15 sanığın ise çeşitli suçlardan beraatına karar vermişti.
     Yargıtay, kararı, savunma hakkının kısıtlandığı, sanıklara yeterince savunma hakkı verilmediği gerekçesiyle ikinci kez bozmuştu.
    
     Muhabir: Osman Yetim
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Solhandaki silahlı kavga davası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER