St. Pierre Kilisesinde restorasyon çalışmaları

St. Pierre Kilisesinde restorasyon çalışmaları -Hatay Valisi Lekesiz: "Kilise, restorasyon ve çevre düzenlemesinin ardından kente cazibe merkezi olma yolunda büyük bir ivme kazandıracaktır"


HATAY (A.A) - Hristiyanlar için hac yeri olarak kabul edilen ve ilk mağara kilise olma özelliği taşıyan St. Pierre Kilisesinin restorasyon çalışmaları sürüyor.
     St. Pierre Kilisesindeki çalışmaları inceleyen Vali Mehmet Celalettin Lekesiz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Hatayın uygarlıkların ve medeniyetlerin geçit yaptığı çok özel bir yer olduğunu ifade etti.
     Kilisenin yaklaşık 2 bin yıllık bir geçmişinin olduğunu anımsatan Lekesiz, şunları kaydetti:
     "St. Pierre, çok eski bir geçmişe sahip dünyanın ilk mağara kilisesidir. Fakat kilisenin içinde bulunduğu fiziksel şartlar hiç iyi değil. Mozaiklerin hemen hemen yüzde 90nı kaybolmuş. Çevredeki kayalar kilise için ciddi bir anlamda tehdit oluşturuyor. Engelli ziyaretçilerin kiliseye çıkması bir risk. Ziyaret süreleri ise maksimum 5 dakika, böyle olunca ziyaretçilerin tarihi mekanı rahatça gezme şansı olmuyor."
     Lekesiz, çalışmaların ardından yaşanan olumsuzlukların tamamen ortadan kalkacağını vurguladı.
     Mağara içerisine aydınlatma kurulacağını dile getiren Lekesiz, "Gelen ziyaretçilerin araçlarını rahatça park edeceği mekanlar olacak. Kilisenin içerisinde bulunan mozaikler muhafaza edilecek. Ziyaretçilerin bilet ve benzeri işlemlerinin yapılacağı karşılama üniteleri yapılacak" dedi.
     İlk etapta mağaranın üzerinde risk oluşturan 29 kayaya müdahalenin planlandığını hatırlatan Lekesiz, çalışmalar esnasında 180 kayanın tehdit oluşturduğunun tespit edildiğini ve bunların sökülme işlemlerinin devam ettiğini söyledi.
     Tarihi ve kültürel anlamda sayısız değerlere sahip olan kentin, turizm alanında hak ettiği yere ulaşması için büyük bir hamle yapılacağını belirten Lekesiz, "Kilise, restorasyon ve çevre düzenlemesinin ardından kente cazibe merkezi olma yolunda büyük bir ivme kazandıracaktır" dedi.
     Lekesizin ziyaretine, Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, Antakya Arkeoloji Müzesi Müdürü Özcan Şimşek, Antakya Kültür Turizm Müdür Vekili Ümmühan Eryurt, Vakıflı Köyü Ermeni Kilisesi Başkanı Cem Çapar, Katolik Kilisesi Ruhani Reisi Domenico Bertogli de eşlik etti.
    
     Muhabir: Halit Demir / İsmihan Özgüven
     Yayıncı: Ahmet Caner Baysal
<< Önceki Haber St. Pierre Kilisesinde restorasyon çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER