Suriyedeki olaylar

Suriyedeki olaylar -HRÜ Rektörü Prof. Dr. Mutlu: Mültecilerin içerisinde üniversiteye gidenlerin sayısını net olarak bilmiyoruz ama bize müracaatları yok


ŞANLIURFA (A.A) - Rauf Maltaş - Harran Üniversitesi (HRÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Suriyeli mültecilere üniversite yolunun açılmasına ilişkin, Mültecilerin içerisinde üniversiteye gidenlerin sayısını net olarak bilmiyoruz, üniversitemizde okumak için bize şu anda müracaat yok dedi.
     Prof. Dr. Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, YÖKün genelgesi doğrultusunda Suriyeli mülteciler ile Suriyede okuyan Türk öğrencilerinin özel öğrenci statüsünde Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki üniversitelere kayıt yaptırabileceğini belirtti.
     Türkiyedeki en fazla mültecinin Şanlıurfada bulunduğunu anımsatan Prof. Dr. Mutlu, kentteki Suriyeli mültecilerin konuya ilişkin henüz üniversiteye başvurmadığını bildirdi.
     Rektör Prof. Dr. Mutlu, söz konusu öğrencilerden kayıt esnasında varsa ellerindeki belgelerin, yoksa beyanlarına dayanılarak üniversitelere alınabilme kuralı olduğunu anlatıp, mülteci öğrencilerin üniversite eğitimlerinde bazı sıkıntılar yaşayabileceğini dile getirdi.
    
     -Türkçe öğrenmeleri gerekiyor
    
     Eğitim almak isteyen öğrencilerin başarılı olabilmesi için Türkçe bilmesi gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Mutlu, şunları kaydetti:
     Eğitimlerimiz bilindiği gibi Türkçe olarak verilmektedir. Türkçe olarak verildiği için gelen kişilerin ya Türkçe bilmeleri ya da Türkçe yazmaları gerekmektedir. Başarılı olabilmeleri için Türkçe muhakkak bilmeleri gerekir. Dolayısıyla bunun dışında da bizim herhangi bir çalışmamız yok. Türkçeyi öğrendikten sonra bu öğrencileri, özel öğrenci statüsünde alıyoruz. Şu ana kadar bize müracaat bulunmuyor. Mültecilerin içerisinde üniversiteye gidenlerin sayısını net olarak bilmiyoruz ama bize müracaatları yok. Bunların büyük bir sorunu dil olacaktır. Nereden bakılsa en az bir altı ay Türkçeyi öğrenmeleriyle geçecektir. Bu daha sonra olması gereken bir şeyi, YÖK sanırım önlem olarak önceden gönderdi. Öğrenciler, Türkçe öğrendikten sonra sanırım konu daha da netlik kazanır. Sadece bölgedeki üniversitelere bu eğitimlerin verilmesi talimatı verildi.
     Mülteci öğrencilere eğitimlerin sonunda diploma verilmeyeceğini vurgulayan Rektör Mutlu, statünün daha çok yüksek lisans programlarında uygulandığını anlatarak, Bu öğrencilere sadece aldıkları dersin kredisi ve içeriğine ilişkin belge vereceğiz. Bu öğrencilerin bizim üniversitelerden aldığı derslerin kabul edilip edilmeyeceğine ise bunların daha sonra başvuracağı okul ve üniversiteler karar verecektir diye konuştu.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER