Suriyeli sığınmacılara Kızılay Gıda Kartı dağıtıldı

Suriyeli sığınmacılara Kızılay Gıda Kartı dağıtıldı -Kilis konteyner kentte barınan Suriyeli sığınmacılara içerisinde 80 TL olan gıda kartları düzenlenen törenle verildi -Kilis Valisi Süleyman Tapsız: Bu sürecin başladığı Nisan 2011


KİLİS (A.A) - Kilisteki konteyner kentte barınan Suriyelilere, Türk Kızılayı ve Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı tarafından yapılan çalışma kapsamında, Kızılay Gıda Kartı dağıtıldı.
     Vali Süleyman Tapsız, dağıtım töreni öncesi düzenlenen basın toplantısında, konteyner kentte geçici koruma altında bulunan 13 bin Suriyeli sığınmacıya Kızılay Gıda Kartı dağıtılacağını belirtti.
     Kartın aile reislerine verileceğini ve kişi başı 80 lira sanal para yüklemesi yapılacağını ifade eden Tapsız, Suriyelilerin bu kartla gıda ihtiyaçlarını karşılayacağını söyledi.
     Tapsız, şöyle konuştu:
     Bu sürecin başladığı Nisan 2011den bugüne kadar yaklaşık 18 aydır Başbakanlık Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinesinde hizmeti biz veriyorduk. Bugünden sonra bunu BM Dünya Gıda Programı üstlenmiş oluyor. Aynı şekilde buradaki geçici koruma altında bulunan Suriyelilere bu kartlar dağıtılacak ve sadece gıda alımında kullanacaklar. Biz de şu anda kesin olmamakla beraber 20 lira katkı sağlayarak temizlik ve hijyen maddelerinin alımına imkan sağlayacağız. Dolayısıyla toplam olarak kişi başına aylık 100 liralık katkı sağlanmış olacak.
     Tapsız, Türkiyenin Suriye krizinin baş göstermesinden itibaren her türlü insani yardımı yaptığını ve yapmaya devam edeceğini vurgulayarak, Onlara kapılarımızı açtık, kucağımızı açtık. Onları kardeş olarak görüp kucakladık dedi.
    
     -Çadır kentlerde kalan Suriyelilerin sayısı 100 bini buldu-
    
     Sığınmacılarla ilgili istatistiki bilgiler de veren Tapsız, Kilis konteyner kentte 2053 konteynerde 13 bin Suriyelinin kaldığını ifade etti. Kilis şehir merkezinde 11 bin Suriyelinin kayıt dışı olarak kaldığının belirlendiğini vurgulayan Tapsız, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Şu anda 14 faal kampın 5i Hatayda, 3ü Gaziantepte, birer tanesi Kilis, Adıyaman, Mersin, Kahramanmaraş ve Osmaniyede, 2si ise Şanlıurfada bulunuyor. Nizip ve Şanlıurfada ise inşa halinde birer kamp daha var. Sınır hattında bekleyen yaklaşık 10 bin kişi peyderpey buralara alınacak. Sınırın sıfır noktasında bulunan bu insanlara da insani yardımda bulunuyoruz. Çadır kentlerde kalanların sayısı bugün itibarıyla 100 bini buldu. Kayıt dışı şehirlerde kalanların sayısı da tahmini olarak 50 bin. 150 bini aşan Suriyelinin insani ihtiyaçlarını karşılamak için her türlü yardımı yapıyoruz.
     Koordinatör Vali Veysel Dalmaz ise çok yararlı ve çok önemli bir kartın tanıtımını yaptıklarını dile getirerek, BM Dünya Gıda Programı yetkililerine bu yardımlarından dolayı teşekkür etti.
     Suriye krizinin en fazla hissedildiği ülkelerin başında Türkiyenin geldiğini ifade eden Dalmaz, oradaki şartların ağırlaşmasıyla birlikte, gittikçe artan bir göç dalgası yaşandığını dile getirdi.
     Türkiyenin gelen Suriyeli sığınmacılara geçici koruma sağlamaya çalıştığını belirten Dalmaz, Başlangıçta bu işin faturası belki çok fazla değildi ama giderek bütçemize yük olmaya başladı. Bu anlamda öncelikle yardım kuruluşlarına yardım çağrısı yapılmasına ihtiyaç duyuldu. Bugün Dünya Gıda Programının bu yönelişini çok olumlu buluyorum ve bundan dolayı da gönülden teşekkürü bir borç biliyorum dedi.
    
     -İhtiyaçlarını karşılayamadığımız şehir içlerinde Suriyeli misafirlerimiz var-
    
     Hükümetin, özellikle da Başbakan Erdoğanın bu konuda çok duyarlı olduğunu anlatan Dalmaz, şöyle konuştu:
     Bu tavır bugün bu noktada yani kendisine aman dileyen, komşudaki zulümden kaçan insanlara kucak açan şefkat elinin ortaya konması açısından çok önemli. Şu anda bu kartı dağıtıyoruz ve Suriyeliler marketlerden yapacakları alışverişle ihtiyaçlarını karşılayacak. Ama bizim daha ihtiyacını karşılayamadığımız şehir içlerinde Suriyeli misafirlerimiz var. Programı düşünürken, yarını planlarken ihtiyaçları da göz önüne almak zorundayız. Bunlarla ilgili de politika üretmek zorundayız.
     Yapılan yardımlar bizim milletimizin bir hasletidir, bizim değerlerimizin bir göstergesidir, komşusu aç iken tok yatan bizden değildir. Bizim insanımız buradaki olaylara böyle bakıyor. Bu bakış açısında hiç bir zaman ayrılmadı, ayrılmayacak. Muhtaç olan belki benim düşmanım bile olsa ona bile yardım edecek bir misyonla biz vazifelendirildik. Bugün bakış açımız budur, Türkiyenin de bakış açısı budur.
    
     -BM Dünya Gıda Programı Bölgesel Müdürü Daly Belgasmi-
    
     BM Dünya Gıda Programı Bölgesel Müdürü Daly Belgasmi de Türk Hükümetine, Suriyeli sığınmacılar için gösterilen yardımlardan dolayı teşekkür etti. İçinde bulunulan durumu alarm verici olarak nitelendiren Belgasmi, şöyle konuştu:
     Bir çok insan yerini değiştirmek zorunda. Bu sayının günlük olarak arttığını görüyoruz. İnsanlar gerçekten zor durumda. Eşyalarını, evlerini bırakıp geldiler. Bizim yardımımıza ve desteğimize ihtiyaçları var. Türk Kızılayının geliştirmiş olduğu bu kartın burada kullanılacak olmasından memnuniyet duyuyorum. Kişi başı yaklaşık 80 lira ve 25 bin insana dağıtmayı düşünüyoruz. Yaklaşık 400 milyon dolarlık çok büyük bir miktar.
     Belgasmi, dünya genelinde 80 milyon insana yardım sağladıklarını ve mültecileri desteklemeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
     Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar ise Türk Kızılayının 145 yıldır insanlık adına hizmet verdiğini anımsattı.
     Dünya Gıda Programının, Kızılay Gıda Kart vasıtasıyla Türkiyede bulunan Suriyeli sığınmacıların gıda ihtiyaçlarını karşılaması için bir protokol imzaladıklarını hatırlatan Akar, 13 bin kartın hazır olduğunu ve belirlenen program çerçevesinde kartların dağıtılacağını bildirdi.
     Basın toplantısının ardından protokol üyeleri tarafından, konteyner kentte kalan Suriyeli sığınmacılara Kızılay Gıda Kartı dağıtıldı.
     Suriyeli sığınmacılar ise aldıkları kartla konteyner kentteki markette alışveriş yaptı.
     Törene, Dünya Gıda Programı Bölgesel Acil İşler Koordinatörü Edward Kallon ile Kızılay Genel Müdürü Ömer Taşlı ve diğer ilgililer katıldı.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek - Ahmet Ekinci / Ahmet Caner Baysal
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Suriyeli sığınmacılara Kızılay Gıda Kartı dağıtıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER