Tarihi köprüye engel

Tarihi köprüye engel -Tekirdağda, tarihi 16. yüzyıla dayanan ve 1975 yılında toprak altında bırakılan taş köprüyü gün yüzüne çıkartmak için 38 yıldır mücadele veriliyor -Hayrabolu Belediye Başkanı İrtem: "Köprünün bulunduğu mevk


TEKİRDAĞ (A.A) - Muhterem Erkul - Tekirdağda, tarihi 16. yüzyıla dayanan ve 1975 yılında toprak altında bırakılan taş köprüyü gün yüzüne çıkartmak için 38 yıldır mücadele veriliyor.
     Hayrabolu Belediye Başkanı Hasan İrtem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1970li yıllarda başlatılan imar faaliyetleri kapsamında, ilçe merkezindeki kanalizasyon ve su şebekelerinin yapımı Alpullu ve Tekirdağ istikametindeki karayollarının onarım, genişletme ve asfaltlama çalışmaları sırasında, bölgedeki tarihi Osmanlı köprüsünün toprak altında kaldığını söyledi.
     38 yıllık mücadelenin sonunda, köprünün bu yıl gün yüzüne çıkarılmasına karar verildiğini belirten İrtem, konuyla ilgili kurul tarafından Hayrabolu Belediyesi ve Tekirdağ Müze Müdürlüğünün görevlendirildiğini belirtti.
     Kazının, Mayıs-Haziran aylarında yapılmasının planlandığını Aktaran İrtem, "Köprüyü çıkartma çalışmaları kapsamında, Tarihi Eserleri Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü kararıyla Tekirdağ Müze Müdürlüğü ile birlikte köprüyü kurtarma kazısına başlayacaktık. Ancak köprünün bulunduğu mevkide, sosyal ve kültürel tesislere proje uygulaması için yapmamız gereken plan düzenlemesi Belediye Meclisimiz tarafından reddedildi. Bu nedenle köprüyü kurtarma çalışmalarına başlayamıyoruz."
     İrtem, bu konuda ön hazırlık yaptıklarını, ancak köprünün bulunduğu mevkide bir plan tadilatının Belediye Meclisi tarafından onaylanmaması üzerine, kazının bu yıl yapılma ihtimalinin ortadan kalktığını kaydetti.
    
     -38 yıldır mücadele veriyor-
    
     Tekirdağlı gazeteci-yazar Şerif Baysalan, Hayrabolu ilçesindeki Osmanlı köprüsünün, Türkiye kültür mirasına kazandırılması için 38 yıldır mücadele ettiğini belirterek, şöyle konuştu:
     "Devlet Su işleri (DSİ) tarafından, Ergene Nehrine akan Hayrabolu Deresinin yatağı değişti. Derenin bu yatağı üzerinde bulunan Osmanlı köprüsü, altından su geçmediği için, kendi haline bırakıldı ve ufak tefek onarımları da yapılmaz oldu. 1975 yılının ortalarında Köprü gömülerek, tarihi bir eser yok edildi. Orta yerinde bulunan mermer taşına yazılı kitabesi de kayıp ve nerede olduğu bilinmiyor."
     Köprünün, gömülmeden önce kitabesine göre yaptıkları hesaplamada, 16. Yüzyıla dayandığını tespit ettiklerini ifade eden Baysalan, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Yapım tarihi olarak Mostar Köprüsü ile aynı döneme denk geliyorlar. Şu anda üzerinden yol geçen bu asfaltın altında, diri halde tarihi bir Osmanlı köprüsü yatıyor. Küçük bir kazıyla bu köprünün ortaya çıkarılması söz konusu."
     Toplumun, tarihi eserlerin korunması ve ülkeye kazandırılması konusunda zayıf kaldığını ifade eden Baysalan, tarihi dokunun korunmasının eğitim ile sağlanması halinde, yeni nesilin bu konuda daha duyarlı hale gelebileceğini kaydetti.
    
     -Kayıp kitabenin Türkçe metni-
    
     Köprü ile birlikte gömülen ve kayıp olan kitabenin Türkçe metni şöyle:
     Burayı fetheden ki, akranları içinde mert ve itibarlı
     Zamana makbul eser yapma düşünceleri ile
     Geldi bu nehre biraz etrafı seyredip baktı
     Gördü köprüsü yıkılmış, ehli dilin kalbi gibi
     Kemsi meded bulamamış ve eski dere akar olmuş
     Dereyi bütün gayretiyle daraltıp düzenleyerek
     Çok güzel, tatlı ve seçkin bir eser yaptı
     Su gibi para harcayarak büyük saygıya ulaştı
     Önceleri tahta bir köprüyken taştan kemerler yaptırdı
     Doğrusu öyle büyük bir köprü oldu ki emsali yok
     Eğer dünyada bir benzeri varsa (belki)
     Velhasıl bu eserle belde halkı çok mutlu oldu
     Bu sebeple kendisini hep güzel sözlerle anarlar
     Bunu yaptıran aile daima dürüst davrandı
     Irzıyla, malıyla, canıyla onlar kadar saygın kişiler olmadı
     Cismin (köprünün) görünen yüzüne vadesi biçilmiş iki tarih koyuyorum
     Cevher-i Hicri biri, Milad-i İsadan diğeri
     Sıralanmış gözler ona süs güzelliği verir
     Hünerli ellerde ipliğe dizili inci (mücevher) gibi
     Bol miktarda para harcadı göçmen Kerekzad Neşo
     Bir ferah ve geniş köprü yaptırdı ki dünyaya değer
    
     Yayıncı: Mehmet Tevfik Erçetin
<< Önceki Haber Tarihi köprüye engel Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER