TSYD 50. Yıl Sporun Zirvesi Semineri

TSYD 50. Yıl Sporun Zirvesi Semineri -Spor Genel Müdürü Baykan: -Almanya, İngiltere ve Fransada faal lisanslı sporcu sayısının ülkeler nüfusuna oranı yüzde 15-20lerde seyrederken, 2002 yılında Türkiye istatistiği binde 3 ci


ANTALYA (A.A) - Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Almanya, İngiltere ve Fransada faal lisanslı sporcu sayısının ülkeler nüfusuna oranı yüzde 15-20lerde seyrederken, 2002 yılında Türkiye istatistiği binde 3 civarında idi. 2012 yılı sonlarında ise yüzde 2,5 faal sporcu sayısına ulaştık dedi.
     Baykan, Antalyanın Serik ilçesine bağlı Belek beldesinde Gloria Golf Otelde Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) tarafından düzenlenen TSYD 50.Yıl Sporun Zirvesi Sminerinde yaptığı konuşmada, 2011 yılında spor yönetimin genel müdürlük yapısından Bakanlığa dönüşmesiyle Türk spor yönetiminde bir takım değişikliklerin yaşandığını, bu değişikliklerin en önemli göstergesinin Türk spor tarihinde tesisleşme çalışmalarının başlaması olduğunu belirterek, 2002 yılında sadece iki tesis çalışması yapmış teşkilatın 405 adet tesis çalışmasını ortaya koyacak bir performans sergilemeye başladığını söyledi.
     Yaptıkları tesisleşme çalışmaları hakkında bilgi veren Baykan, 230 tesisin inşaatının devam ettiğini, bir kısmının bitmek üzere olduğunu, 110 tesisin ihale aşamasında, 65 tesisin ise eksikliklerinin giderildiği taktirde ihaleye çıkarılacak duruma geleceğini anlattı.
     Çeşitli şekillerde yapılacak 24 stadın da en yakın zamanda Türk spor envanterine girmiş olacağını kaydeden Baykan, Almanya, İngiltere ve Fransada faal lisanslı sporcu sayısının ülkeler nüfusuna oranı yüzde 15-20lerde seyrederken, 2002 yılında Türkiye istatistiği binde 3 civarında idi. 2012 yılı sonlarında ise yüzde 2,5 faal sporcu sayısına ulaştık. Genel lisanlara bakıldığında ise yüzde 5 olduğunu görürsünüz diye konuştu.
     Spor yapılacak ortam, tesisler ortaya konulmazsa başarı yakalama adına çok fazla şansın olmadığını gören bir anlayış olduğunu, bu nedenle hızla tesis eksiğini tamamlamaya çalıştıklarını vurgulayan Baykan, 40-50 yılını devirmiş stadyumların mimarisiyle, kullanışıyla, yaşadığımız yılların çok gerisinde kalmalarıyla insanların içindeki şiddet dürtüsünü tetiklemediğini kim söyleyebilir. İnsanların eşiyle, kızıyla, oğluyla maça gelmeye arzu edebilmesi için statlardaki durumu iyileştirmek için çalışıyoruz diye konuştu.
     Bir taraftan U20 Dünya Futbol Şampiyonasının, diğer taraftan Yunanistanın 6 yıl önce alıp 2 yıl kala, Ben bu işi beceremeyeceğim diye iade etmek zorunda kaldığı Akdeniz Oyunlarının aynı tarihlerde Türkiyede gerçekleştirileceğini anımsatan Baykan, şöyle konuştu:
     400 milyon liralık bir yatırım, oyunlara iki yıl kala Türkiyeye ciro edilmiş bir organizasyonun salonları, havuzları, stadyumu ile gelecek sporcuların konaklayacakları tesislerle hızlı şekilde Mersinde devam ediyor. Türk müteahhitlik sektörü ve spor yönetiminin ortaya koyduğu çaba, inşallah haziran ayında Mersinde kendisini başarılı sonuçlarıyla ortaya koyacak. Türkiye, yaptığı Güreş Şampiyonası, Salon Atletizm Yarışması, Kısa Kulvar Yüzme Yarışması, Satranç Olimpiyadı ve elde ettiği müthiş sportif organizasyon deneyimi ile 2020 olimpiyatlarına talip.
    
     -Spor Kanunu yapma çalışmaları-
    
     Baykan, Türkiyenin son yıllarda ekonomik, siyasal bir istikrar yakaladığını, artık Türkiyeye sporda da istikrarın gelmesi gerektiğini dile getirerek, Türkiyeyi sporda kayıt dışılıktan kayıt altına giden bir yapıya götürmek durumunda olduklarını vurguladı.
     Bu yıl Torba Yasa içinde yerini bulan sporla ilgili kanunlarla sportif değerlendirme ve geliştirme kurulunun oluşturulduğunu anlatan Baykan, bu kurulun hem Türk sporuna katkı sağlaması hem de elde ettikleri finansal imkanları daha iyi kullanma adına çalışacağını kaydetti.
     Spor Kulüpleri Kanununun daha önceki yıllarda çok gündem yapıldığını, ancak bir türlü çıkarılamadığını belirten Baykan, Bu kanun bu dönemde mutlaka çıkacak. Ama tarafların da Gençlik ve Spor Bakanlığının arzu ettiği kadar kanunu gönülden istemesi gerekir dedi.
     Baykan, 30a yakın kişi ve kurumlarla görüş alışverişi yapıldığını, görüşmelerin ardından 22 başlığın oluşturulduğunu bildirerek, bu konuların üzerine hazırlık yapmaları için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
     TFF ve Kulüpler Birliğinin üzerinde çalışılan kanunla ilgili hazırlıklarını yapması gerektiğini dile getiren Baykan, Bakanlık ve genel müdürlük olarak diğer 60 branşın amatör faaliyetleriyle ilgili çalışmaları hızlandırmamız lazım. Tarafların tamamının aynı arzu ve isteği olması gerekiyor. Hata yapılmaması için ince eleyip sık dokumak gerektiğini düşünüyorum diye konuştu.
    
     Muhabir: Yusuf Karadağ
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber TSYD 50. Yıl Sporun Zirvesi Semineri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER