Türk Kızılayı Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi

Türk Kızılayı Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi -Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Işıkara: Türkiyenin depremselliği MTAnın açıkladığı haritayla da ortaya kondu. Türkiyenin deprem ülkesi olduğu gerçeğin


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, MTAnın açıkladığı haritanın Türkiyenin depremselliğini ortaya koyduğunu belirterek, Türkiyenin deprem ülkesi olduğu gerçeğinin bundan daha çıplak bir göstergesi yok dedi.
     Türk Kızılayının Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi kapsamında İl Afet Acil Durumu Müdürlüğünde Afet Zararlarını Azaltma Programı konulu seminer düzenledi.
     İl Afet Acil Durumu Müdürü İsmail Danıştekin, seminerin açılış konuşmasında, olası afet zararlarını azaltmak, afetlere karşı toplum bilincini oluşturma amacıyla toplantının düzenlendiğini, toplum liderleri olarak belirlenen öğretmenler, din adamları, muhtarlar ve Toplum Destekli Polislere eğitim verildiğini bildirdi.
     Türk Kızılayı Eğitim Yönetimi Bölümü Müdürü Funda Gülay Ünal ise afetle mücadelede koordinasyonun, takım ruhuyla hareket etmenin ve toplumsal bilincin oluşturulmasının önemine değinerek, toplum liderlerine yönelik eğitim çalışması başlattıklarını, 53 ilde 52 bin 567 kişiye eğitim verdiklerini, toplum liderlerinin de vatandaşları bilgilendirdiğini kaydetti.
     Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara da, bugün için bilimin depremin nerede ve ne büyüklükte olabileceğini söylediğini, fakat ne zaman olacağını söyleyemediğini belirtti.
     Depremin zamanını belirlemek çok önemli olduğunu, çeşitli olasılık fonksiyonlarıyla hangi dönemler arasında yaşanabileceğinin değerlendirildiğini kaydeden Işıkara, şöyle konuştu:
     Marmarada 2000 yıllık tarihsel süreçte meydana gelen depremleri incelendiğimizde, en fazla olasılığın 2014 olduğunu gördük. Ama bu tamamen bir olasılık hesabı. 2014te olmayabilir, daha sonra da olabilir. 2016 tarihinde olacağı söylenmiş. Bu tarih de bizim verdiğimiz tarihle örtüşüyor. Bu aklın yolu bir demektir. Buna karşı devlet ne yapıyor- Üzerine düşeni yapıyor, viyadük, asma köprü, bağlantı köprü ayaklarını güçlendiriyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü bakıma alınıyor, güçlendiriliyor. Kamu binaları, okullar, hastaneler güçlendiriliyor. Peki vatandaş olarak biz ne yapıyoruz, üzerimize düşeni yapıyor muyuz- Afyonkarahisardaki toplantımızın amacı bu. Toplum liderleri olan öğretmenler, din adamları, muhtarlar ve Toplum Destekli Polislere yönelik eğitim programımız var. Toplum liderleri aracılığıyla vatandaşları örgütleyerek, mahalle düzeyinde depreme hazırlıklı toplum hale getirmeyi hedefliyoruz.
     MTA tarafından yayınlanan Yenilenmiş Türkiye diri Fay Hattı Haritası konusuna değinen Prof. Dr. Işıkara, Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsünün benim dönemimde başlayarak daha sonra arttırılan deprem istasyonlarından elde edilen kayıtlara göre, Türkiyenin depremselliği çok daha net ortaya çıktı. Türkiyenin depremselliği MTAnın açıkladığı haritayla da ortaya kondu. Türkiyenin deprem ülkesi olduğu gerçeğinin bundan daha çıplak bir göstergesi yok. Türkiyede daha önce 5 bölge belirtilen deprem bölgeleri haritası bana göre 3 bölgeye düşecektir diye konuştu.
     Türkiyede 4 ila 4,9 büyüklüğünde günde ortalama 5 deprem yaşandığını dile getiren Işıkara, 5 ila 5,9 arası büyüklüğünde haftada 3 deprem, 6 ile 6,9 arası büyüklüğünde ise yılda 1 deprem, 7 ve üstü büyüklükte de 4-8 yıl arasında bir deprem yaşandığını aktardı.
     Türkiyede deprem sonrası, enkaz altında kalanları kurtarmak amacıyla kriz yönetimi çalışmaları yapıyorduk ifadelerini kullanan Prof.Dr. Işıkara, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Şimdi risk yönetimine geçip, insanları nasıl enkaz altında kalmaktan kurtaracağımız yönünde çalışmalar yürütüyoruz. Afyonun kuzeybatı, güneydoğu ve güneyinde 3 ayrı önemli hat bulunuyor. Afyon 1. derece deprem bölgesinde bulunuyor ve depremle birlikte yaşaması gerekiyor. Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi bu nedenle çok önem taşıyor. Ne kadar bilinçli toplum olursak, zararı o kadar aza çekebiliriz. Japonya buna en güzel örnek. Afyon ve çevresine yer hareketlerini izleyen 15-20 cihaz yerleştirilmesi gerekiyor. Bunu da devletten beklemek yerine bir an önce Özel İdare kaynaklarından karşılanmasının gerektiğini düşünüyorum.
     Toplantıya, Vali Yardımcısı Akgün Coral ile kamu kurum yöneticileri katıldı. Program kapsamında Afyonkarahisarda belirlenen toplum liderlerinin eğitimi çalışmalarına yarın başlanacağı açıklandı.
    
     Muhabir: Mustafa Güngör / Serdar Yılmaz
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Türk Kızılayı Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER