Türkiyeye sığınan Suriyeliler

Türkiyeye sığınan Suriyeliler -Suriyede evleri bombalanıp, yakınları öldürülünce katliamdan kaçarak Türkiyeye sığınan bazı Suriyeliler, kiraladıkları evlerin tek odasını döşeyerek burada yaşama tutunmaya çalışıyorlar -Türk k


HATAY (A.A) - İsmihan Özgüven - Salim Taş - Suriyede evleri bombalanıp, yakınları öldürülünce katliamdan kaçarak Türkiyeye sığınan bazı Suriyeliler, kiraladıkları evlerin tek odasını döşeyerek burada yaşama tutunmaya çalışıyorlar.
     Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiyeye gelen Suriyelilerden bazıları kendileri için hazırlanan çadır ve konteyner kentlerde, bazılarıysa kiraladıkları evlerde kalıyor.
     Çocuklarını bombalardan uzak sıcak bir yuvada huzur içinde uyutabilmeyi isteyen Suriyeliler, kiraladıkları evlerin sadece bir odasını döşeyerek burada yaşıyorlar.
     Zor günleri Türk komşularının desteğiyle atlatmaya çalışan Suriyeliler, ülkelerine dönecekleri günü özlemle bekliyor.
     Halepli Ebu Valih, AA muhabirine, ülkesinde elektrik mühendisi olarak çalıştığını, 2si doktor, 2si mühendis 6 çocuğu olduğunu söyledi.
     Halepte toplu kıyım yaşandığını belirten Valih, uçakların evleri bombaladığını, kendi evlerinin yanındaki binanın bir saldırı sırasında tamamen yıkıldığını dile getirdi.
     Halepte yaklaşık 4 ay önce arabalarına saldırı düzenlendiğini, o an arabada bulunan 3 oğlundan 2sinin yanarak hayatını kaybettiğini anlatan Valih, diğer oğlunun da şarapnel parçasıyla bacağından yaralandığını söyledi.
    
     -Hatayda, öldürülme korkusu olmadan uyuyabiliyoruz-
    
     Valih, 2 oğlu toprağa verdikten sonra, mayıs ayında Türkiyeye geldiğini,Hatayda 3 aylığını peşin vererek ev kiraladığını bildirdi.
     Biraz birikmiş paramız var. Bu bizi en fazla 7-8 ay idare eder diyen Valih, şöyle devam etti:
     Suriyede çok güzel bir evimiz ve yaşantımız vardı. Doktor ve mühendis olan çocuklarımın da yardımıyla çok güzel geçiniyorduk. Ancak yaşananlardan sonra ülkemizi, evimizi terk etmek zorunda kaldık. Üç odası olan bir ev kiraladım. Ancak paramızı çok idareli kullanmamız gerek. Çünkü burada bir iş yapmıyoruz. Evimizin sadece bir odasına eskiciden koltuk takımı aldık. Yanımdaki 4 çocuğumla Hatayda kaos ve kargaşadan uzakta her an öldürülme ya da saldırıya uğrama korkusu olmadan rahatça uyuyabiliyoruz. Her ne kadar aklımız ülkemizde olsa da mutlu olmaya, tebessüm etmeye çalışıyoruz. Ülkemizdeki kötü günlerin bitmesi için dua ediyoruz.
    
     -Ramazanda karşılıklı ikram-
    
     Türk komşularıyla çok iyi geçindiklerini vurgulayan Valih, her karşılaşmalarında birbirlerine selam verdiklerini, hal ve hatır sorduklarını söyledi.
     Valih, Komşularımızla ilişkilerimiz gayet iyi. Suriyeli ve Türk komşularımız var. Eşim çoğu zaman onlara gidiyor, onlar da bize geliyor. Güzel bir ortam var. Ramazanda yemekler getirdiler, biz de onlara ikramda bulunmaya çalıştık. Burada yaşadığımız sorunları gidermek için komşularımdan yardım istiyorum. Türkçe bilmediğim için anlamadığım çoğu şeyi onlara soruyorum. Çok şükür şimdiye kadar hiç kimseyle herhangi bir sorun yaşamadık diye konuştu.
    
     -Birbirimize misafir oluyoruz-
    
     Hatayda ev kiralayan Suriyelilerden Muhammed Sayyad de Türk komşularıyla çok iyi ilişkiler kurduklarını, ülkelerinden uzakta olmanın sıkıntısını bu şekilde giderdiklerini söyledi.
     Sayyad, aynı apartmanda oturan Türklere ziyarete gittiklerini, kendilerinin de komşularını ağırladığını anlattı.
     Suriyeli Abdul Fettah Safi ise Lazkiyeden 1,5 ay önce eşi ve 4 çocuğuyla Türkiyeye geldiğini ifade ederek, Türk komşularıyla uyum içinde yaşadıklarını vurguladı.
     Safi, yaptıkları yemekleri tatmaları için komşularına götürdüklerini, Türklerin de evlerinde pişirdikleri yiyeceklerden kendilerine ikram ettiğini söyledi.
    
     -Komşuluktan öte bir aile gibi olduk-
    
     Reyhanlıda da ev kiralayan Suriyelilerin bulunduğunu belirten bakkal Talat Özpınar, ev kiralayan Suriyelilerle mahalle sakinlerinin hiçbir sorununun bulunmadığını bildirdi.
     Suriyelilerin komşuluk ilişkilerinden son derece memnun olduklarını dile getiren Özpınar, komşuları olan Suriyelilerden hiçbir zarar görmediklerini, onlarla gayet iyi geçindiklerini ve bugüne kadar kötü bir olay yaşamadıklarını anlatı.
    
     -Suriyeli kiracıdan memnunum-
    
     Suriyeli bir aileye 6 ay önce evini kiralayan Meryem Tapınç da bu sürede hiçbir şikayet gelmediğini, kendisinin de kiracılarından son derece memnun olduğunu dile getirdi.
     Kübra Nur Konmaz ise apartman komşuları olan Suriyelilerle çok iyi geçindiklerini, birbirlerine çay kahve içmeye gittiklerini vurguladı.
     İsa Berköz de Türkiyede misafir olarak bulunan Suriyelilerin komşuluk haklarını gözettiklerini belirterek, İhtiyaçlarını elimizden geldiğince gidermeye çalışıyoruz. Komşuluktan öte artık bir aile gibi olduk diye konuştu.
    
     Yayıncı: Tolga Özgenç / A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Türkiyeye sığınan Suriyeliler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER