Türkiyeye sığınan Suriyeliler

Türkiyeye sığınan Suriyeliler -Koordinatör Vali Veysel Dalmaz: -Başbakanımızın talimatıyla ülkemize sığınan Suriyeliler için ne gerekiyorsa yapılıyor -Şu haliyle bütün kamplarımızdaki kontenjan dolmuş durumda. Ek kontenja


GAZİANTEP (A.A) - Orhan Çiçek - Ülkelerindeki karışıklıktan dolayı Türkiyeye sığınan Suriyeliler için kurulan çadır ve konteyner kentteki kontenjanın dolduğu, gelen talebe karşılık Adana ve Malatyaya da çadır veya konteyner kent yapılması için çalışma başlatıldığı bildirildi.
     Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hatayda 5, Şanlıurfada 2, Gaziantepte 3, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adıyamanda 1er olmak üzere toplam 13 çadır kent ve Kiliste 12 bin kişilik konteyner kentteki Suriyeli sığınmacı sayısının 135 bini geçtiğini ve kontenjanın dolduğunu belirtti.
     Psikolojik sınır denilen 100 bin rakamını geçtikten sonra sayının sürekli arttığını ve Türkiyenin buna göre bazı tedbirler geliştirdiğini kaydeden Dalmaz, Başbakanımızın talimatıyla ülkemize sığınan Suriyeliler için ne gerekiyorsa yapılıyor. Oradaki şiddetten, sıkıntıdan kaçan insanların sığınacağı başka yerler çok fazla yok. Tek hami olarak kalan ülke Türkiye dedi.
     Türkiye dışındaki ülkelerde bulunan kamplarda sıkıntılı bir kamp hayatı olduğunu öğrendiklerini dile getiren Dalmaz, En güzel şekilde, nasıl hizmet edilmesi gerekiyorsa öyle hizmet etmeye çalışıyoruz. Çalışan arkadaşlarımız, canla başla, fedakarca çalışıyor diye konuştu.
     Dalmaz, Türk insanının sadece kamplarda kalanlara değil, şehirlerde kendi imkanlarıyla konaklayan yaklaşık 90 bin kişi oldukları tahmin edilen Suriyelilere de yardım yapmaya çalıştığını aktardı.
    
     -Adana ve Malatyaya da kamp kuruluyor
    
     Suriyedeki olaylar nedeniyle Türkiyeye geçiş taleplerinin arttığını aktaran Dalmaz, Devletimiz bunu düşünerek Adana ve Malatyada yeni çadır kent veya konteyner kent faaliyetine başladı. Bunlar hemen olmuyor, 1-2 ay sürebiliyor. Şu haliyle bütün kamplarımızdaki kontenjan dolmuş durumda. Ek kontenjan veya geniş maksat çadırlarıyla acil durumlara çözüm bulmaya çalışıyoruz şeklinde konuştu.
     Türk insanının tarihten gelen misyonuyla, lokmasını Suriyelilerle paylaşmaya çalıştığını vurgulayan Dalmaz, şöyle devam etti:
     İnşallah bu paylaşım sonucunda, gelecekte bu insanlar Türkiyeden memnun ayrılırlar ve kendi ülkelerinde tekrar huzur ortamına kavuşurlar. Bizim tek temennimiz budur.
     Gaziantepin Nizip ve Şanlıurfanın Harran ilçesinde kurulumu devam eden 2 konteyner kentin aralık sonu veya ocak başında hizmete alınacağını belirten Dalmaz, Öbür taraftaki yoğunluğa göre burada tertibat almaya çalışıyoruz dedi.
    
     -Suriyelilerin maliyeti
    
     Suriyeli sığınmacılar için Türkiyenin yaptıklarını parayla ölçmenin çok zor olduğunu ifade eden Dalmaz, şöyle konuştu:
     Türkiyenin kalbi gerçekten geniş, Türk insanın vicdanı geniş. Biz bunu paraya dökecek olsak çok daha büyük meblağ tutar. Devletimizin açıkladığı 400 milyon lirayı geçen meblağ, sadece AFADın bütçesinden çıkan paralar. İlçelerimizdeki memurların çoğu orada görevdeler. Bunların mesailerini düşündüğünüz zaman, orada yine başka kaynaklardan sağlanan istihdam var. Bunların hiç birisi bu rakamın içinde değil. Eğer bunları da hesap edersek, milyar doları bulur, ayrıca sivil toplumun katkısını da azımsamamak lazım.
     Türkiyenin her köşesinden buraya, muhtaç insanlara yardım yağıyor. Bir vatandaşımız, Antalyanın Kumluca ilçesinden 3 kamyon yardım malzemesi dağıtıyorsa bu güzel bir haslet ve bunun bence maddi hesabı yapılmıyor. Esas bunu düşünmek lazım. İnsanımız öyle bir hengamede, yanı başındaki sıkıntı çeken insanlarla lokmasını paylaşıyor ve gereken yardımı yapmaya çalışıyor. Böyle bir seferberlik var, inşallah bu seferberlik öbür tarafta Türkiyeyle ilgili güzel imaj oluşmasına neden olur. Bizim en büyük arzumuz budur ve bu insanlar kendi memleketlerinde huzur ortamına Türkiyeden memnun olmuş olarak dönerler. Bütün çabamız bunun için.
     Bu bizim insanımızın civanmertliği ve yardımseverliğidir diyen Dalmaz, Türkiyeyi ayakta tutan, büyük devlet olmanın vasfının da bu olduğunu vurguladı.
    
     -Henüz dişe dokunur yardım yok
    
     Vali Veysel Dalmaz, özellikle Avrupa devletleri ve ABDden gelen yetkililerin Türkiyedeki kampları ziyaret ettiğini hatırlattı.
     Türkiyede bulunan Suriyeliler için yapılan dış yardımın ise henüz yeterli düzeyde olmadığını aktaran Dalmaz, Dişe dokunur bir yardım olmadı açıkçası. 400 milyon lira içerisinde 20 milyon lira yoktur açıkçası. Ama bundan sonra olmayacağına anlamına gelmiyor. Uluslararası kamuoyunda yavaş yavaş bu konu işlenmeye başlandı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-munun gelişi ve bu konuya eğilmesi, biraz daha hassasiyeti artıracaktır diye düşünüyorum dedi.
     Dalmaz, en büyük gider kalemini gıda ihtiyacının oluşturduğunu ve kamplarda kalan bir Suriyelinin Türkiyeye maliyetinin günlük 20 TL civarında olduğunu da sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Türkiyeye sığınan Suriyeliler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER