Türkiye, yabancı yatırımcıların da gözdesi olacak

Türkiye, yabancı yatırımcıların da gözdesi olacak -Atatürk Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öndeş: Not artırımının, tüm dünyada yatırımcıların dikkatini Türkiyeye çektiği kanaatindeyim. Zira yatırımda geç kalmamak için bu


ERZURUM (A.A) - Ayşe Yıldız - Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Öndeş, kredi derecelendirme kuruluşu Fitchin yaptığı not artırımına ilişkin, Not artırımının, tüm dünyada yatırımcıların dikkatini Türkiyeye çektiği kanaatindeyim. Zira yatırımda geç kalmamak için bu fırsatı hemen değerlendirecekleri muhakkaktır dedi.
     Öndeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitchin Türkiyenin notunu BB+dan bir kademe ilerisi olan BBB-ye çıkarmasının Türkiyenin yatırım yapılabilir ülke olduğunu gösterdiğini belirterek, tüm dünya ekonomik durgunluk, işsizlik gibi sorunlar yaşanırken, Türkiyenin önünün açık, geleceğinin parlak olduğunu söyledi. Türkiyeye yatırım her alanda yapılabileceğini ifade eden Öndeş, şunları kaydetti:
     Gerçek şu ki tüm dünyada elinde fonu olan kişiler, kurumlar bu kredi derecelendirme şirketlerinin puanlamasından etkileniyor, yatırım yapacakları ülkeyi buna göre seçiyorlar. Böylece yatırımın olası riskini de bertaraf ettiklerini düşünüyor ve daha güvenli yatırım yeri arıyorlar. Bu gelişme ülkemiz için çok önemlidir, fakat diğer derecelendirme kuruluşlarından da benzeri bir not yükseltmesi yapılmalıdır. S&P ile Moodys bu süreçte Türkiyenin notunu yükseltirlerse Türkiyede beklenen fon akışı o zaman tam olarak gerçekleşir. Ancak Fitchin bu not yükseltmesi bile, muhakkak yatırımcıların tüm dünyada dikkatlerini Türkiyeye çektiği kanaatindeyim. Zira yatırımda geç kalmamak için bu fırsatı hemen değerlendirecekleri muhakkaktır.
    
     -Puanlamayla yabancı sermaye girişinde hızlı artış görülebilir-
    
     Prof. Dr. Öndeş, Ülkemizin yatırım yapılabilir seviyede olması demek, ülkemiz ekonomisine dış kaynaklı yatırımlara yönelecek ve büyük ölçekli doğrudan yatırımların Türkiyeye gelmesini sağlayacaktır. Sermaye girişi olacak. Not artırımı dış borçlanma maliyetlerini düşürecek, ayrıca fonlama maliyetlerini de düşüreceği için iç borçlama maliyetlerini aşağı çekecektir diye konuştu.
     Söz konusu puanlamayla, hem devletin hem şirketlerin yani Türkiyenin borçlanma maliyetlerinde azalma görüleceğini, kredi ve mevduat faiz oranlarının düşüşe geçeceğine dikkati çeken Öndeş, TLnin değerleneceğini, bu değer artışıyla borsada artışa neden olacağını belirtti.
     Öndeş, şöyle devam etti:
     Bu puanlamayla yabancı sermaye girişinde hızlı artış görülebilir. Bunlar da ülke ekonomisinin büyümesini sağlar. Yeni yatırımlarla istihdama olumlu etki sağlayıp, işsizliğin azalmasına görece katkı sağlar. Gelir seviyemiz artar. Vergi yükümüz görece azalır. Ekonomideki motor sektör olan inşaat, otomotiv kesimine olumlu etki yapar. Özellikle yeni teşvik sistemimiz yabancı yatırımlar için çok uygun, yatırımcılar bunu hemen değerlendirecektir.
    
     -Doğu Anadolu Bölgesi, yatırımcının dikkatini çekiyor-
    
     Uygulanan yeni teşvik sisteminin, uluslararası yatırımlara uygun şekilde hazırlandığını anımsatan Öndeş, sözlerini şöyle tamamlandı:
     Bölgesel gelişmişlik farklılıklarını gidermek, desteklenecek sektörleri, bölgelerin koşullarına ve rekabet avantajlarına uygun biçimde belirleyerek, kümelenme yaklaşımının gelişmesine katkı sağlamak ve uluslararası rekabet gücünü artıracak ve teknolojiyle araştırma-geliştirme, içeriği yüksek büyük ölçekli yatırımları özendirmek amacıyla Türkiye gelişmişlik düzeyine göre, bölgelere ayrılmış ve bölgelere ayrı teşvik kalemleri sunulmuştur. İşletmeciler açısından yatırım amaçlı bakıldığında, dünyada yatırım yapılabilir ülkeler arasında Türkiye ön plana çıkmakta ve bu teşviklerden yararlanacak olan firmalar bu kez Türkiyede bölge potansiyellerini dikkate alacaklardır. Doğu Anadolu Bölgesi de diğer bölgelerimiz yanında yatırımcının ne kadar dikkatini çekebilirse o oranda değerlendirmeye alınacaktır.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Türkiye, yabancı yatırımcıların da gözdesi olacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER