Türkiye Gemoloji Derneği, Çubuk Agat Taşını

Türkiye Gemoloji Derneği, Çubuk Agat Taşını İnceledi


ANKARA (A.A) - Türkiye Gemoloji Derneği üyeleri, Çubuk Agat taşlarının çıktığı bölgeleri inceleme yaparak, agat taşı topladı.
     Türkiyenin süs taşlarını araştırmak ve duyurmak amacıyla kurulan Türkiye Gemoloji Derneği üyelerinden oluşan bir grup, Çubuk agatlarını incelemek için ilçeye geldi.
     Yönetim Kurulu Üyesi ve Derneğin İstanbul Bölge Temsilcisi Nuran İlhan, Çubuk Agat Taşları İşlemecisi Ahmet Keser, Bedensel Engelliler İş Eğitimleri Merkezi Teknik Öğretmeni Günay Örücü ve değişik illerden gelen dernek üyelerinden yaklaşık 15 kişilik grup, Susuz, Demirci, Kuyumcu ve Yukarıemirler köylerinde taşın çıktığı bölgeleri inceleyerek, taş topladı.
     Türkiyenin birçok bölgesinden dernek üyeleriyle birlikte Çubuk agat taşları incelemeye geldiklerini söyleyen Türkiye Gemoloji Derneği İstanbul Bölge Temsilcisi Nuran İlhan, derneğin 1992 yılında kurulduğunu ve o günden bu güne kadar Türkiyedeki süs veya mücevherat taşlarının tanıtılması, işletilmesi ve değerlendirilmesiyle uğraştıklarını belirtti.
     Türkiyede süs taşlarının fazla kullanılmadığına işaret eden İlhan, Hem süs taşlarını insanlara sevdirmek, hem de bu taşların ülkemizde işletilmesini sağlamak amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca devletimize de taşlar konusunda destek sağlıyoruz dedi.
     kendi adıyla anılan taşlara sahip tek ülkenin Türkiye olduğunu anlatan İlhan, bu amaçla hem yöreleri gezdiklerini, hem de taş örneklerini topladıklarını kaydetti.
     Topladıkları örneklerle ilgili yayınlar yaptıklarını belirten İlhan, Türkiyenin ileride İsrail ve Hindistan gibi taşı çok iyi işleyen bir ülke haline gelmesini istediklerini, bu amaç için çabaladıklarının ifade etti.
     Toplanan taşların incelenmesinin ardından temizlenerek fotoğraflandığını ve ardından tanıtımlarının yapılacağını belirten İlhan, taşların definecilik anlayışı içerisinde talan edildiğine dikkati çekti.
     İLhan, şunları söyledi:
     Türkiyede definecilik zihniyeti var. Sahalara gidip küçük karlarla bu taşların toplanıp yurtdışına komik rakamlara satılması sayesinde elimizdeki değerlerimiz yok oluyor. Çubukta da maalesef bu taşlar yabancılar tarafından adeta talan edilmiş vaziyette. Yine de o kadar bereketli topraklar var ki hala potansiyelin büyük bir kısmı duruyor. Halkı bilinçlendirmek gerekiyor. Çubuk halkına da tabii burada büyük görevler düşüyor. Her gelenin sahalardan istediği kadar taş toplayıp çıkarmasına, alıp götürmelerine izin vermemeleri gerekiyor.
     Dernek olarak Çubuk agat taşlarıyla ilgili projeler yapmak istiyoruz. Çubuk agatları çok önemli, bu kadar güzel bir agat başka yerde yok. Dünyada herkes bu taşların örneklerini gösterdiğimiz zaman hayranlıkla izliyorlar. Resmi veya özel kurumlarla birlikte bu taşla ilgili projeler yapmak istiyoruz. Dünyanın en ücra köşesindeki kuyumcu veya taşçıya gidin bu taşın değerini bilir ama bizim ülkemizde kimse farkında değil.
     Bedensel Engelliler İş Eğitimleri Merkezi Teknik Öğretmeni Günay Örücü ise taşlar hakkında bilgiler vererek, Bu bölgede birçok agat çeşidi bulunuyor. Ama Çubuk agat taşının tek özelliği, bu yıldız iğnelerin olması ve dünyada tek olması. Başka bir yerde yok. Diyelim ki Avustralyaya gittiniz ve orada bu taşın benzerini gördünüz. Hemen size şunu söylerler, bu taş Türkiyenin başkenti Ankaranın kuzeyinden geldi derler. Yani gördüğünüz o taş Çubuk agatıdır... diye konuştu.
    
     Yayıncı: Bilal Yakınbaş
<< Önceki Haber Türkiye Gemoloji Derneği, Çubuk Agat Taşını Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER