Türkiye ile BAE arasında enerji işbirliği

Türkiye ile BAE arasında enerji işbirliği anlaşması (2) -Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Yıldız: -Yerli kömürde önümüzdeki 11 yıl içinde 18 bin MWlar seviyesindeki güce çıkmamız gerekiyor. Yeni yapacağımız santraller var. Bunun en b


ANKARA (A.A) - Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yerli kömürde ileri ki 11 yıl içinde 18 bin MWlar seviyesindeki güce ulaşılmak istendiğini belirterek, Yeni yapacağımız santraller var. Bunun en büyüğü Afşin-Elbistanda olacak. Temiz ve nezih bir çalışma yapacağız. Dikkatli bir çalışma yapacağız. Yerli kömürümüzü ülkemize kazandırmış olacağız dedi.
     Bakan Yıldız, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında Afşin-Elbistan Bölgesinde Linyit Kömürü Madenciliği ve Elektrik Üretimi Alanında İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Anlaşmanın JW Marriott Oteldeki imza törenine katıldı.
     Dünyada petrol ve doğalgazın fiyatının artmasıyla beraber kömüre rağbetin azaltmadığını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:
     Her ne kadar iklim değişikliğiyle alakalı bir takım tedbirler alınmış olsa da, kömür bizim çevreye rağmen değil, çevreyle beraber yapacağımız projelerin arasına almış bulunuyoruz. Çünkü çevre bizim için son derece önemli. Özellikle Afşin Elbistanda oradaki vatandaşlarımıza imtina göstereceğimizi bilmenizi isterim. Türkiyenin kömür üretimi de kömür tüketimi de geçtiğimiz yıl yüzde 5,1 düzeyinde, Türkiyedeki elektrik kurulu gücü ise yüzde 8ler civarında arttı.
     Enerji sektörünün Türkiye ekonomisinin büyüme hızından daha hızlı büyümesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, Bunun çevreyi kirletmeden bunun yapılması gerekir. Yerli ve yenilenebilir kaynaklara mutlaka önem vermemiz gerekiyor. Yerli kömürde önümüzdeki 11 yıl içinde 18 bin MWlar seviyesindeki güce çıkmamız gerekiyor. Yeni yapacağımız santraller var, bunun en büyüğü Afşin-Elbistanda oluyor. Türkiyedeki linyitlerin yaklaşık yüzde 40ı bu havzada bulunuyor. Temiz ve nezih bir çalışma yapacağız. Dikkatli bir çalışma yapacağız. Yerli kömürümüzü ülkemize kazandırmış olacağız. Tabi iş bununla bitmiyor. Yerli ve yenilenebilir kaynakları da ekonomimize kazandırmış olacağız. Havzada, B, C, D, E ve G sahalarında yeni santrallerinin inşa edilmesi, işletilmesi, rehabilitasyonu, ve yeni kömür sahalarının geliştirilmesini planlıyoruz dedi.
     Bakan Yıldız, BAE ile enerji verimliliği ve enerji tasarrufu konusunda da işbirliği yapabilecekleri konuların olduğunu belirterek, bu konuda somut adımların atılacağına inandığını sözlerine ekledi.
    
     -Kırmızı çizgilere riayet edenin şansı daha çok
    
     Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, Kuzey Iraktan Türkiyeye petrol akışının devam edip etmediğiyle ilgili bir soruya, Türkiyenin hiç bir projeye kayıtsız kalması düşünülemez. Basra Bölgesinde Irakın Güneyinde de aldığımız projeler var. Iraktan gelen petrol sevkıyatı devam ediyor. Buna biz karar vermiyoruz. Iraklı kardeşlerimiz karar veriyor yanıtını verdi.
     Sinopta yapılması planlanan nükleer santralin Güney Koreye verilmesi halinde BAEnin projeye ortaklığının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine ise Yıldız, Türkiyenin projeye hazine garantisi verilmemesinin de aralarında olduğu kırmızı çizgilerinin bulunduğunu söyledi.
     Kırmızı çizgilerimize riayet eden ülkelerin şansı daha çok diyen Yıldız, Güney Korenin tercih edilmesi halinde BAEnin finansman olarak destek vereceğini söylediğini, bu konuda sürecin devam ettiğini dile getirdi.
    
     -Dünya çapında bir işbirliği olacak-
    
     BAE Enerji Bakanı Mohamed Bin Dhaen Al Hamlı da imzalanacak anlaşmanın iki ülke arasındaki işbirliğini daha ileriye götüreceğini belirterek, anlaşma aşamasına gelinmesinde iki ülkenin bilgeliğinin ve öngörülülüğünün etkili olduğunu söyledi.
     Anlaşmanın sağlanması için ülke heyetlerinin birçok defa görüşmelerde bulduğunu anımsatan Al Hamlı, Çok şeffaf bir süreç işledi. Sonuç olarak Türkiye ekonomisi içinde çok önemli bir proje ortaya çıktı. Türkiye ile imzalayacağımız bu anlaşma dünya çapında bir işbirliği olacak dedi.
    
     -Üretimin karşılığı 8 milyar metreküp doğalgaz olacak-
    
     Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış ise Afşin-Elbistan Havzasında 2 bin 800 MW gücünde 2 santralin bulunduğunu belirterek, Türkiye ile BAE arasında imzalanacak işbirliği anlaşması sayesinde 7-8 bin MWlık ilave kapasitenin ülkeye kazandırılacağını bildirdi.
     Kapasiteyle yıllık 55-60 milyar kWh elektrik üretiminin gerçekleştirileceğini dile getiren Alış, söz konusu üretim sayesinde 8 milyar metreküplük doğalgazın ithalatının önüne geçileceğini, bunun da değerinin yaklaşık 12 milyar doları bulduğunu bildirdi.
     Konuşmaların ardından, Bakan Yıldız, BAE Enerji Bakanı Al Hamlı, EÜAŞ Genel Müdürü Alış ve BAE Enerji Şirketi TAQA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdulla Saif Al-Nuaimi Afşin-Elbistan Bölgesinde Linyit Kömürü Madenciliği ve Elektrik Üretimi Alanında İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Anlaşmayı imzaladı.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Özcan Yıldırım
     Yayıncı: Hamdi Ateş
<< Önceki Haber Türkiye ile BAE arasında enerji işbirliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER