Üç kere metro projesi değişen İnönü

Üç kere metro projesi değişen İnönü Bulvarında trafik Martta açılacak -Altyapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Tahan: Çok güçlü bir akıntının bulunduğu İnönü Bulvarında yer altında devam eden metro çalışmasında, Ankarada ilk kez diya


ANKARA (A.A) - Arife Yıldız Ünal - Altyapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Metin Tahan, Çok güçlü bir akıntının bulunduğu İnönü Bulvarında yer altında devam eden metro çalışmasında, Ankarada ilk kez diyafram duvarı denilen yerin altına beton enjekte edip özel kalıp ve makinelerle çalışılan sistem kullanıldı dedi.
     Tahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapımı sürdürülen Kızılay-Çayyolu metrosundaki çalışmalar nedeniyle İnönü Bulvarının Karayolları Genel Müdürlüğü önünün 10 Haziranda trafiğe kapatıldığını anımsattı.
     İnönü Bulvarındaki yer altında devam eden metro çalışmasının inşaat alanında çok güçlü bir dere yatağının bulunduğunu ifade eden Tahan, Yerin altında çalışıyoruz, her ne kadar zemin etüdü de yapılsa inşaat işlerinde öngöremediğimiz birçok sorunla karşılaşıyoruz. Zamanla çeşitli nedenlerle değişkenlik oluyor dedi.
     İnönü Bulvarındaki çalışmada çok ciddi olumsuzluklar yaşandığını, 3 sefer proje değişikliği yapıldığını anlatan Tahan, Çünkü çok önemli bir bölge, orası tamamen bir havuz gibi bir kollektör gibi. Orası yer altı iletişim ağlarıyla örülmüş, tamamen örümcek ağına dönmüş. Bir tarafta Genelkurmay Başkanlığı bir tarafta Hava Kuvvetleri Komutanlığı var. Dolayısıyla orada yaptığımız proje değişikliğiyle ilgili çok ciddi mühendislik hizmeti verildi.
     Çok güçlü bir akıntının bulunduğu İnönü Bulvarındaki çalışmada, Ankarada ilk kez diyafram duvarı denilen yerin altına beton enjekte edip özel kalıp ve makinelerle çalışılan sistemin kullanıldığını belirten Tahan, Şu anda hiçbir problem kalmadı. Orada karşılıklı 4 iniş-çıkış var. Karşılıklı istasyonlara iniş çıkışı sağlayan 6 merdiven var. Ortadaki iki iniş-çıkış merdivenlerinin kazılarını son kotuna indiriyoruz ve yürüyen merdivenler ile normal beton merdivenler yapıldı. Üst yapı çalışmalarına devam ediyoruz diye konuştu.
     Tünel içinde de ray döşemek için hazırlanan ray altlığı işlemleri ray altı betonlar ile yaya geçişi için yürüyüş yollarda çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Tahan, Orada problemimiz kalmadı ve yer altı su toplama kanalları vasıtasıyla zemin suyunu direne ettik dedi.
     Tahan, İnönü Bulvarında trafiğin Mart ayında açılmasının planlandığını söyledi.
    
     -Diyafram duvarı, Marmarayda da kullanıldı-
    
     Özellikle kendini tutamayan zeminlerle ilgili güçlü bir inşaat tekniği olan diyafram duvarı sisteminin, Marmaray çalışmasında da kullanıldığını ifade eden Tahan, Diyafram duvarı sistemi, derinliği yüksek olan bölümlerde hem zemin güçlendirilmesi hem inşaatın sağlam yapısını oluşturan bir sistem. Pahalı ama olması gereken bir sistem dedi.
    
     Yayıncı: Abdullah Kıratlı
<< Önceki Haber Üç kere metro projesi değişen İnönü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER