Van Gölünde rekor denemesi yapacak

Van Gölünde rekor denemesi yapacak -Dünya serbest dalış rekortmeni Ercümen, Van Gölünde yapacağı dalışla kendisine ait rekoru 65 metreye çıkarmayı hedefliyor -Ercümen: "İnci kefalinin inanılmaz mücadelesi ve zorlu yaşamını


VAN (A.A) - Dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen, kendisine ait rekoru Van Gölünde gerçekleştireceği dalışla geçmeyi hedefliyor.
     Türkiyenin en büyük gölü olan Van Gölünde yapacağı dünya rekoru denemesi için Vana gelen Ercümen, yaklaşık 2 ay sonra gerçekleştireceği dalış öncesinde hem bölgenin havasına hem de Van Gölünün yapısına alışmak amacıyla deneme dalışları yaptı.
     Herhangi bir sorun yaşamadan tamamladığı deneme dalışları sonrasında Vali Münir Karaloğlu ile ortak basın toplantısı düzenleyen Ercümen, paletsiz değişken ağırlıkla gerçekleştireceği dalış ile yeni bir başarının altına imza atmak istediğini söyledi.
     Ercümen, kendisine ait olan 55 metrelik dünya rekorunu deniz seviyesinden 1650 metre yüksekte bulunan Van Gölünde 65 metreye çıkarmayı hedeflediğine değinerek, "İnci kefalinin inanılmaz mücadelesi ve zorlu yaşamını tüm dünyaya duyurmak için yeni dünya rekoru denemesini Vanda yapmaya karar verdim" dedi.
     Dalışın, Dünya Sualtı Konfederasyonu ile Türkiye Su Altı Federasyonuna bağlı hakemler ve gözetmenler eşliğinde gerçekleşeceğini vurgulayan Ercümen, 1-2 Haziran tarihlerinde yapılacak rekor denemesinin, Van Gölünün yüksek rakımlı olması nedeni ile zorlu geçeceğini ifade etti.
     Ercümen, gölün yüksek rakımda bulunmasının kendisi açısından dezavantaj olduğunu vurgulayarak, 55 metre olan göl rekorunun üzerine çıkması gerektiğini kaydetti.
     Yurt dışı ve yurt içinde yapacağı derin antrenmanların ardından kente gelerek kampa gireceğine dikkati çeken Ercümen, şöyle konuştu:
     "Van Gölünün sodalı suyu sanki şampuanlı bir su. Dalarken çok rahat indim ve çıktım. Dezavantaj olacağını düşünüyorduk ama ben dünkü yaptığım antrenman dalışında kendimi çok iyi hissettim. Her şeyi ile çok güzel bir yer. Uluslararası platformda da ülkemizin ve Vanın ismini en iyi şekilde temsil edeceğimize inanıyorum."
    
     -Vali Karaloğlu: "Rekora Vanın plakasını yazmak istiyoruz"-
    
     Van Gölünde ilk kez serbest ağırlıklı rekor denemesi yapılacağını bildiren Vali Münir Karaloğlu ise Ercümenin, "Buz altında yatay yüzme" kategorisinde de hem kadınlarda hem de erkeklerde dünya rekorunu elinde bulundurduğunu anımsattı.
     Van Gölü havzasının 7 bin yıldır çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını, dünyanın en nadir ekosistemlerinden birine sahip olduğunu anlatan Karaloğlu, Ercümenin rekor denemesinin de insanların yönünü yeniden bu güzelliklere çevirmek ve inci kefalinin önüne çıkan engelleri aşarak kendi neslini devam ettirme mücadelesine dikkati çekmek üzere yapılacağını dile getirdi.
     Bu yıl 4üncüsü düzenlenecek İnci Kefali Kültür ve Sanat Festivali etkinlikleri kapsamında bin 650 metre rakımda ilk kez bir rekor denemesi yapılacağının altını çizen Karaloğlu, şöyle dedi:
     "Oksijenin az olduğu bir rakımdayız. Kendisi bölgenin havasına ve oksijenine alışmak için iki gündür 2 bin 700 metre rakımlı Keşiş Yaylasına çıkıyor ve antrenman yapıyor. Yarışmadan 15 gün önce de gelip Vanda kamp yapacak. Dünya rekoru göllerde 55 metre ama bizim hedefimiz inşallah 65 metre. Rekora Vanın plakasını yazmak istiyoruz. İnşallah olur ama 55 metrenin üzerindeki her rakam rekor olacak."
    
     Muhabir: Cemal Aşan
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Van Gölünde rekor denemesi yapacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER