Yeni Anayasa Çalıştayı

Yeni Anayasa Çalıştayı -Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Paker: -"Barış sürecinin sonu Türkiyenin demokratikleşmesinin başlangıcı olur"


GAZİANTEP (A.A) - Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Can Paker, "Barış sürecinin sonu Türkiyenin demokratikleşmesinin başlangıcı olur" dedi.
     Paker, Şehitkamil Belediyesi Kültür ve Kongre Salonunda düzenlenen "Yeni Anayasa Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, toplumların dinamik olması nedeniyle anayasaların da değişmesi gerektiğini, yeni anayasanın toplumun bir aynası olacağını kaydetti.
     Heyet gezileri sırasında, "Barış süreci olsun ama anayasa nasıl değişecek, bölgedeki insanların bireysel hakları, insani hakları ne olacak-" sorusuyla karşılaştığını belirten Paker, Türkiyenin insan hakları konusundaki geri kaldığı konuların hızla ele almasının ancak barış sürecinin sonunda yaşanabileceğine dikkati çekti.
     Paker, "Barış sürecinin sonu Türkiyenin demokratikleşmesinin başlangıcı olur. İnsan hakları ve özgürlükler konusu barış sürecinin bir koşulu olamaz. Silahların bırakılmadığı bir yerde demokratikleşmenin yürümesi imkansız" dedi.
     Türkiyenin dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu, insan haklarında ise 157. sırada bulunduğunu ifade eden Paker, barış sürecinin sonunda yapacak çok işleri olduğunu kaydetti.
     Sivil Dayanışma Platformu Başkanı ve Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Sekreteri Ayhan Ogan ise dünyada ve bölgede yaşanan gelişmelerin Türkiyeyi yapısal değişikliklere gitmek zorunda bıraktığını, yeniden bir toplumsal mutabakat oluşturularak demokratik, özgürlükçü, katılımcı bir anayasa yapılması gerektiğini dile getirdi.
     Anayasa çalışmalarının 1982 Anayasasının çerçevesinde kalarak, anayasa değişikliği çalışması gibi sürdüğüne dikkati çeken Ogan, "Şu ana kadar uzlaşma olmadığı gibi, bundan sonra da olmayacağı açıktır. Çünkü muhalefet partileri yeni bir anayasaya inanmamaktalar" dedi.
     Ogan, toplum merkezli bir anayasa için girişimde bulunulması gerektiğini, aksi halde yapılacak anayasanın geçmişte olduğu gibi toplumsal kabul görmeyeceğini ve sorunları büyüteceğini anlattı.
    
     -Yeni Anayasa Platformunun çalışmaları-
    
     Yeni Anayasa Platformu Sözcüsü Enver Sezgin de Türkiyenin her yerinde anayasanın konuşulup tartışıldığını ve "Halk anayasadan anlamaz" diye düşünenlerin bir kez daha yanıldığını savundu.
     2010 yılının aralık ayından başlayarak 23 ilde 33 toplantı yaptıklarını, talep çadırları oluşturduklarını bildiren Sezgin, 10 binin üstünde insanla temas kurduklarını ve raporlar hazırladıklarını aktardı.
     Sezgin, bu çalışmalardan çıkarılacak en önemli sonucun halkın karar alma süreçlerine katılmak istemesi olduğunu sözlerine ekledi.
     Çalıştayın iki gün süreceği kaydedildi.
    
     Muhabir: Selen Tonkuş - Burhan Sansarlıoğlu / Ömer Fansa
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Yeni Anayasa Çalıştayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER