Yeni eğitim öğretim yılının açılışı

Yeni eğitim öğretim yılının açılışı -Milli Eğitim Bakanı Dinçer: (1) -Bu büyük zenginliğin hiç ortaya çıkmadan heba olmasını, öğrencilerimizin ilgi ve yeteneklerinin körelmesini, hayallerinin yarım kalmasını, çeşitli sebeple


DENİZLİ (A.A) - Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, genç nüfus zenginliğinin hiç ortaya çıkmadan heba olmasını, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerinin körelmesini, hayallerinin yarım kalmasını, çeşitli sebeplerle okul terklerini hem onlar adına hem ülke adına çok büyük bir kayıp olarak görÜlmesi gerektiğini söyledi.
     Dinçer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın katılımıyla Denizli Cedide Abalıoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesinde gerçekleştirilen 2012-2013 eğitim-öğretim yılı ve toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, yeni eğitim öğretim yılının tüm öğrencilere, öğretmenlere, velilere ve Türkiyeye hayırlı uğurlu olmasını diledi.
     Yeni eğitim öğretim yılına öğrencilerin dinlenmiş ve yenilenmiş olarak başladığını, kendilerinin ise bütün bir yazı, daha nitelikli bir eğitim vermek adına çalışarak geçirdiklerini ifade eden Bakan Dinçer, Bu ülkenin bütün çocuklarına, bütün gençlerine daha nitelikli eğitim vermek istiyoruz. Mutlu olmanızı, yetenek ve ilgilerinizi esnek ve demokratik bir yapı içinde geliştirmenizi arzuluyoruz dedi.
     Dincer, Türkiyedeki tüm çocukların kendilerini geliştirecekleri imkan ve fırsatlara ulaşabilmelerini arzuladıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:
     Bu fırsatları sunduğumuzda gençlerimizin dünyayla rekabet edebilecek nitelikli bireyler olarak yetişeceklerine, kendilerine, ailelerine, topluma daha faydalı olacaklarına büyük bir inanç besliyoruz. Bu inançla yola koyulduk ve on yılda gerçekleştirilen muazzam yatırımlarla eğitime ilişkin en temel sorunları büyük ölçüde arkamızda bıraktık. Okul öncesinden yükseköğretime eğitimin her basamağındaki okullaşma oranlarında, kız çocuklarımızın ve engelli çocuklarımızın eğitime erişimlerinde büyük mesafeler kat ettik.
    
     -Eğitimde kalite-
    
     Eğitim sisteminde çözüm bekleyen birçok sorun olduğunu, bunların başında da eğitimde kalite sorununun geldiğini belirten Dinçer, Ama bizler bugün eğitimde kaliteyi konuşabiliyorsak, bunu da son on yılda çok büyük bir kararlılık ve çabayla yürütülen çalışmalara ve her kesimin desteğiyle sürdürülen büyük yatırımlara borçluyuz diye konuştu.
     Bakan Dinçer, dünyada büyük değişim ve dönüşümler yaşandığını, eğitimin de değişim ve dönüşümün en temel aktörü haline geldiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Her şey büyük bir hızla eskiyor. Beklentiler, talepler ve meslekler sürekli bir değişim içinde. Bu süreçte öne çıkan en önemli alanlardan biri eğitim olduğu için ülkeler eğitime ilişkin yaklaşımlarını sürekli olarak gözden geçiriyor ve önlerine yeni hedefler koyuyorlar. Birçok ülke eğitim sürelerini artırmak suretiyle nüfuslarının büyük bir bölümünü lise mezunu ya da üniversite mezunu yapmak üzere çeşitli tedbirler alıyorlar. Hatta Avrupa Birliği ülkeleri 2020 yılına kadar nüfuslarının en az yüzde 90ını lise mezunu yapmak üzere hedeflerini revize etmiş durumdalar. Ülkemizde ise nüfusun sadece yüzde 28i lise mezunu, yetişkin nüfusun ortalama eğitim süresi ise 6 yıl civarında. Gelişmiş dünya ülkeleriyle aramızda tam yarı yarıya bir fark söz konusu. Öyleyse bir taraftan genç nüfusumuzun en büyük zenginliğimiz olduğunu söylerken, bir taraftan da çocuklarımızın iyi yetişmesi için gereken adımları atmazsak, doğru ve samimi davranmış olmayız. Bu büyük zenginliğin hiç ortaya çıkmadan heba olmasını, öğrencilerimizin ilgi ve yeteneklerinin körelmesini, hayallerinin yarım kalmasını, çeşitli sebeplerle okul terklerini hem onlar adına hem ülkemiz adına çok büyük bir kayıp olarak görmeliyiz.
     Türkiyedeki eğitim sisteminde çocukların, gelişmiş ülkelere göre daha az ders saati ile eğitim gördüğünü, bu açığı kapatmayı planladıklarını vurgulayan Dinçer, şunları söyledi:
     Bir anlamda koşuya çok daha geriden başlayıp, sonra da çocuklarımızın önde koşan çocuklara yetişmelerini, hatta onları geçmelerini bekliyoruz. Yeni uygulama ile çocuklarımızı bir saat daha fazla eğiterek, önlerinde koşanlara biraz daha yaklaştırmış olacağız. Ama asıl hedefimiz, aradaki açığı kapatacak yatırımlara hız vererek, çocuklarımızı dünyadaki yaşıtlarıyla aynı seviyeye getirmektir. Bunun yanında eğitim sistemimizi yeniden kurgularken çocuklarımızı daha erken eğitim sürecine almayı ve daha uzun süre eğitim sürecinin içinde tutmayı amaçladık.
     (Sürecek)
    
     Muhabir: İbrahim Süzer / Mustafa Dermencioğlu / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Yeni eğitim öğretim yılının açılışı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER